[已完結] 分享 Sinn. 'Stone's Yulia' 小苖

作者: rumer 發表于 2018-5-9 12:09:48
5034 67
Yoki 發表於 2018-5-16 22:07:56 來自手機 |顯示全部樓層
回復

Yoki 發表於 2018-5-19 11:26:46 來自手機 |顯示全部樓層
多謝樓主指教,現將小笛入溫室。
回復

Yoki 發表於 2018-5-19 11:27:55 來自手機 |顯示全部樓層
希望快些出根
回復

Yoki 發表於 2018-5-19 11:46:08 來自手機 |顯示全部樓層
希望快D出根
回復

rumer 發表於 2018-5-19 13:27:08 來自手機 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-5-19 11:26
多謝樓主指教,現將小笛入溫室。

在照片看不清楚小苖的莖位有無發黑~
如沒發黑就可以繼續住溫室等出根(最少住一星期~期間請密切觀察情況再決定幾時放出黎
如入了溫室後見葉不再軟就可以安心繼續比佢悶養出根~祝成功呀~ ^ ^
回復

rumer 發表於 2018-5-19 13:28:35 來自手機 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-5-19 11:46
希望快D出根

樽仔好靚~貓花靚靚呀
回復

Yoki 發表於 2018-5-19 13:34:46 來自手機 |顯示全部樓層
多謝Rumer:-))
回復

v_v217 發表於 2018-5-28 11:38:50 來自手機 |顯示全部樓層
過左差不多兩個星期,小苗生左新既小葉,暫時仍住起溫室未敢放出黎
回復

新手小麗 發表於 2018-5-28 21:59:29 來自手機 |顯示全部樓層
小苗近況

好嘅開始!加油!  發表於 2018-5-28 22:43
叻叻呀小麗  發表於 2018-5-28 22:36
回復

新手小麗 發表於 2018-5-28 22:53:38 來自手機 |顯示全部樓層
多謝,我會繼續努力照顧小苗
回復

rumer 發表於 2018-5-29 08:03:21 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-5-28 11:38
過左差不多兩個星期,小苗生左新既小葉,暫時仍住起溫室未敢放出黎

v_v 勁呀~小苖的葉片已經比之前大了一個碼~還有新葉長出~感覺已經適應了~^ ^

之後可以看看會不會慢慢放她出溫室一小段時間測試一下~若葉不軟就能在溫室外生存了~但近日太陽好勁啊~我放在窗邊的小海豚被光照到變焊燶麵包。。所以要注意小苖初出溫室的要避免放去光照過強的位置~請讓她們慢慢適應光線不要像我一樣烤焦植物 > <)
回復

rumer 發表於 2018-5-29 08:06:56 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-5-28 21:59
小苗近況

小麗又係好勁啊~ 小苖長大了葉片又有光澤~一定能夠快高長大~能收到妳們分享小苖的最新狀況感覺好開心~!^ ^
回復

新手小麗 發表於 2018-5-29 12:06:06 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-29 08:03
v_v 勁呀~小苖的葉片已經比之前大了一個碼~還有新葉長出~感覺已經適應了~^ ^

之後可以看看會不會慢 ...

我放了小苗出温室1天了,不過今天又把佢放回去,因為怕天氣唔夠濕,今晚再放佢出來吸下空氣
回復

rumer 發表於 2018-5-29 12:42:30 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-5-29 12:06
我放了小苗出温室1天了,不過今天又把佢放回去,因為怕天氣唔夠濕,今晚再放佢出來吸下空氣

小苖情況若已穏定其實唔入溫室都得~若繼續住溫室就儘量每日都偷瞄下情況因驚佢焗壞(若不在有冷氣的地方)~所以就照自己意思去護養小苖啦~試下試下好快就變高手~:)
回復

新手小麗 發表於 2018-5-29 20:41:30 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-29 12:42
小麗要改名啦~覺得已經不是新手~Yulia 有種得好好呀~

小苖情況若已穏定其實唔入溫室都得~若繼續住 ...

因為是初哥,所以會從各大大的發帖中吸取種植心得,並且邊種邊學,見到植物長高長大,好開心呀,會每天留意住小苗狀況
回復

小雷子 發表於 2018-5-29 20:50:58 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-5-29 20:41
因為是初哥,所以會從各大大的發帖中吸取種植心得,並且邊種邊學,見到植物長高長大,好開心呀,會每天留 ...

你做得好好!肯爬文又有用心學習,好快變高手!
回復

rumer 發表於 2018-5-29 23:36:43 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-5-29 20:41
因為是初哥,所以會從各大大的發帖中吸取種植心得,並且邊種邊學,見到植物長高長大,好開心呀,會每天留 ...

我都係見到植物們快高長大就開心~^ ^
真心覺得園藝館是好地方~在上年的五月我連迷岩是什麼都未知道呢~ 但在這裡經大大們分享到第一隻迷岩及提示去照料後~現在家裡已一發不可收拾的全都是植物小苖了~相信小麗好快都好快會成為跟username 原全不同的高手小麗~
回復

新手小麗 發表於 2018-5-30 07:11:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-29 20:50
你做得好好!肯爬文又有用心學習,好快變高手!<span class="emoji emoji1f601"></span>

回復

B17 發表於 2018-5-30 12:06:42 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-29 08:03

之後可以看看會不會慢 ...

小海豚好煩的,要光又唔曬得,室外有遮擋,冇直曬,比較合適,或者用遮光網,由得曬,應該都得
回復

rumer 發表於 2018-5-30 15:05:15 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 12:06
小海豚好煩的,要光又唔曬得,室外有遮擋,冇直曬,比較合適,或者用遮光網,由得曬,應該都得 ...

謝謝B大分享經驗呀~^ ^ 小海豚其實好乖的~種了幾個月而家已經生左好多側芽了~葉片一粒粒像貝殼般超可愛的~但就係因為好鍾意所以唔捨得放上天台種~小海豚葉片好密一定會招來好多蟲蠱圍攻的。。

所以現在已經偷雞把小海豚移到房間窗台最後排的位置~西斜時能照光幾小時但又不會首當其衝曬燶葉~再唔得就真係去研究下遮光網~夏天仲有幾個月怕植物們會逐一烤焦啊~
回復