[已完結] 分享 Sinn. 'Stone's Yulia' 小苖

作者: rumer 發表于 2018-5-9 12:09:48
5035 67
rumer 發表於 2018-5-9 23:01:20 |顯示全部樓層
給樓上的大大們~ 因為大家對幸運輪太有興趣啦~ 所以要喺度一次過覆~

我係用iphone 的~ 大家喺app store search "Wheel of Lucky - Roulette Draw Play"~

大家去玩下啦~~~~ "P
回復

Yoki 發表於 2018-5-10 06:44:30 來自手機 |顯示全部樓層
多謝樓主,已經pm

不客氣~ ^ ^ 已經回覆~ ^ ^  發表於 2018-5-10 09:36
回復

新手小麗 發表於 2018-5-10 11:52:06 來自手機 |顯示全部樓層
已pm 轉帳時間,請check check , Thx

Okay 的啦~^ ^ 小苖寄出再跟妳說~^ ^  發表於 2018-5-10 12:09
回復

新手小麗 發表於 2018-5-11 06:21:26 來自手機 |顯示全部樓層

請問圖中的白色珠仔就是日本珠石嗎?通常在哪裡買到?我曾見過有花友話在花墟X寶的花店買過,唔知有冇其他介紹呢?我想買定一D。Thanks!
回復

rumer 發表於 2018-5-11 07:30:27 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-5-11 06:21
請問圖中的白色珠仔就是日本珠石嗎?通常在哪裡買到?我曾見過有花友話在花墟X寶的花店買過,唔知有冇其他 ...

小麗早呀
那是日本珠石沒錯呀
其實我也是在花墟X寶買的~因為珠石是他們家出的所以那裡有賣幾種不同大小的珠石感覺最齊全,如果要找其他店家出品的可能要請這邊的高手出馬看看是否有其他品牌或購買渠道因為我不知道呀

PS. 有關日本珠石:

之前X寶店面裝修試過去花墟其他店找替代品~發現X紛不賣日本珠石~花墟裡有幾間賣花盆/ 植料的店都有入少量X寶珠石作存貨~但不覺得比較平而且想要的2號珠石只得幾包和小包裝)

不過如妳想買珠石作為混合植料的其中一部份~知道有些花友會用珍珠岩取代珠石~好像說價格比較相宜一點~家中之前也有用~這個在X紛有賣是透明帶綠白包裝日本出的~只是用久了發現容易長青苔所以暫時不用轉了用珠石看看效果~希望資訊有用或等其他花友出手幫忙~Haha
回復

新手小麗 發表於 2018-5-11 07:41:25 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-11 07:30
小麗早呀
那是日本珠石沒錯呀
其實我也是在花墟X寶買的~因為珠石是他們家出的所以那裡有 ...

謝謝你的詳細回覆

不客氣~:)  發表於 2018-5-11 07:45
回復

rumer 發表於 2018-5-12 10:34:24 |顯示全部樓層
chanpyhilda 發表於 2018-5-9 16:42
1. Yoki, thanks
2.calico, thanks
3. 新手小麗, Thanks

不好意思~因為暫時還未等到大大進館聯絡,所以這次的申請會被取消,小苖會再釋出分享給其他有興趣的花友,煩請見諒。
回復

rumer 發表於 2018-5-12 10:40:11 |顯示全部樓層

因有被抽中的花友未能在期限前聯絡,所以現在還有1份Yulia 的小苖~

如之前曾排隊的花友還有興趣請在下面回覆~先到先得~:)
回復

v_v217 發表於 2018-5-12 11:12:53 來自手機 |顯示全部樓層
我可以排嗎,thanks
回復

rumer 發表於 2018-5-12 11:15:55 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-5-12 11:12
我可以排嗎,thanks

哇~當然可以啦~謝謝願意照顧小苖~^ ^

請Pm 地址比我啦~^ ^
回復

chanpyhilda 發表於 2018-5-15 11:19:13 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-12 10:34
不好意思~因為暫時還未等到大大進館聯絡,所以這次的申請會被取消,小苖會再釋出分享給其他有興趣的花友 ...

不好意思! 多謝安排!

留不到花花給妳我也很不好意思~希望將來有機會再作分享~:)  發表於 2018-5-15 13:59
回復

Yoki 發表於 2018-5-16 20:12:39 來自手機 |顯示全部樓層
收到啦!拆除太精美的包裝好似拆禮物咁開心,多謝樓主,請問是否可插泥直種?
回復

v_v217 發表於 2018-5-16 20:35:37 來自手機 |顯示全部樓層
今日收到小苗,包得好精美,小苗亦好健康,多謝樓主分享

見到妳地都說小苖健康我放心晒~^ ^ 謝謝願意照顧小苖~v_v要花開富貴啊~:P  發表於 2018-5-16 20:48
回復

rumer 發表於 2018-5-16 20:42:59 來自手機 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-5-16 20:12
收到啦!拆除太精美的包裝好似拆禮物咁開心<span class="emoji emoji1f603"></span>,多謝樓主,請問是否可插泥直種? ...

見返個盒有啲唔好意思~Haha
但好開心妳覺得包得唔錯~(有好開心 Hahaha)

小苖應該仲未有根或剛剛開始有1-2條根~
所以可以先繼續浸水入溫室~待出了根先再落泥~
(為怕小苖站不穩掉進水裡爛葉~所以Yoki 可以用試飲杯或膠樽蓋加少少珠石把小苖插進去(可參考附圖)《— 是向園藝館其他前輩偷師的方法~Haha)

到真的直接落泥後我習慣再讓小苖多住1星期溫室~住溫室期間會見小苖的莖位長出氣根~覺得這時小苖已經開始在泥裡成長~跟著就可以開始試著讓小苖離開溫室~只要葉片出溫室不會軟掉就算成功能獨立在室內生長了~^ ^
回復

新手小麗 發表於 2018-5-16 20:49:53 來自手機 |顯示全部樓層
我都收到了,再次多謝分享

不客氣~^ ^ 加油啊~^ ^ 小苖拜託妳了~  發表於 2018-5-16 20:54
回復

新手小麗 發表於 2018-5-16 20:54:23 來自手機 |顯示全部樓層
我直接放了落泥lu
回復

rumer 發表於 2018-5-16 20:56:50 來自手機 |顯示全部樓層
新手小麗 發表於 2018-5-16 20:54
我直接放了落泥lu

呢棵好似都有少量根~
其實本身覺得浸水出多啲根會穏陣啲~
但記得有大大說過直接落泥也可~
但也是要住溫室到穩定先可以放出黎~
就祝順利啊~^ ^
回復

新手小麗 發表於 2018-5-16 21:24:47 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-16 20:56
呢棵好似都有少量根~
其實本身覺得浸水出多啲根會穏陣啲~
但記得有大大說過直接落泥也可~

Thx, 稍後再報告生長狀況

不客氣~順利呀~^ ^  發表於 2018-5-16 21:42
回復

Yoki 發表於 2018-5-16 21:26:01 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-16 20:42
見返個盒有啲唔好意思~Haha
但好開心妳覺得包得唔錯~(有好開心 Hahaha)

多謝Rumer詳細指導,因珍珠岩用完,咁樣浸住根頂到星期六希望得
回復

rumer 發表於 2018-5-16 21:44:28 來自手機 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-5-16 21:26
多謝Rumer詳細指導,因珍珠岩用完,咁樣浸住根頂到星期六希望得<span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span> ...

唔一定要用珠石或珍珠岩啦~就各施各法~
覺得妳個器皿+設計好正~又學到野了~:P
回復