Martina 的毬蘭

作者: Martina 发表于 2018-5-7 23:36:11
5061 25

這盆是在去年9月買小苗的,現在開花啦!

一直聽師兄師姐話這款好香,並且在網上講的如香水味,所以令我好期待;但今天開花又令我有些失望,雖然佢開花真係好香,但唔係我心目中所希望嘅嗰種香水味囉!

Hoya lacunosa splash

Hoya lacunosa splash 全 (7May18)

Hoya lacunosa splash 全 (7May18)

Hoya lacunosa splash 花 (7May18)

Hoya lacunosa splash 花 (7May18)

這盆是在2013年6月中買小苗的,原因是佢個名同我個女嘅名字相似! 一直把它放有幽暗處,最近搬番出來窗邊,現在有花梢啦! 真係好期待!

Hoya mathilde

Hoya mathilde (7May18)

Hoya mathilde (7May18)
小雷子 發表於 2018-5-7 23:52:32 來自手機 |顯示全部樓層
請教一下!你都是放室內種植?我家種的不太好!最近停止生長,放窗台位,有散光!
其實我還可以點做?
Martina 發表於 2018-5-8 08:08:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-7 23:52
請教一下!你都是放室內種植?我家種的不太好!最近停止生長,放窗台位,有散光!
其實我還可以點做? ...

唔好講請教啦! 其實我都係毬蘭新手來,仲係努力跟您們學習緊!
我都是放室內東向窗邊種植的! 毬蘭我全部用水苔種的,無乜點理佢,乾先淋水。
我由2013年開始到現在,不經不覺已經買咗18個毬蘭品種,現在才初嘗開花成果。
但由於實在嚴重欠缺空間,可能都要放棄一些!
八王爺 發表於 2018-5-8 12:41:53 |顯示全部樓層
不要放棄!每一種都有它的特色和美!
Louky 發表於 2018-5-8 13:16:27 來自手機 |顯示全部樓層
讚同王爺!開到花真係好開心
小雷子 發表於 2018-5-8 14:34:16 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-5-8 08:08
唔好講請教啦! 其實我都係毬蘭新手來,仲係努力跟您們學習緊!
我都是放室內東向窗邊種植 ...

18種真係好強勁!上次用水苔種,全部中左根粉蟲,剪根后換晒泥種!等我再試掛另一位置,睇下有冇幫助!
(可以種到開花已好好成績,唔好掉佢地啦!)
Martina 發表於 2018-5-8 16:58:24 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-5-8 12:41
不要放棄!每一種都有它的特色和美!

咁又係嘅! 每一種都有它的特色和美! 只怪自己太花心同貪心啫!
Martina 發表於 2018-5-8 17:00:13 |顯示全部樓層
Louky 發表於 2018-5-8 13:16
讚同王爺!開到花真係好開心

係嘅! 開到花真係好開心!
每一種都有它的特色和美! 只怪自己太花心同貪心啫!
Martina 發表於 2018-5-8 17:05:42 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-8 14:34
18種真係好強勁!上次用水苔種,全部中左根粉蟲,剪根后換晒泥種!等我再試掛另一位置,睇下有冇幫助![e ...

但空間真係問題!

希望您啲毬蘭換位置後好快開花啦!
Louky 發表於 2018-5-9 16:12:56 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-5-8 17:05
但空間真係問題!

Thanks!
Martina 發表於 2018-5-19 21:17:15 |顯示全部樓層
估唔到前幾天先開完花,咁快在同一個位又再來花喎! 真抵錫!

Hoya Lacunosa (19May18).jpg
B17 發表於 2018-5-20 09:48:40 來自手機 |顯示全部樓層
18隻咁多,大戶呀!
毬蘭唔係清香嗰種香,感覺似古龍水,香水之類,太濃啦!
唔開花多數係唔夠光,照計向東夠哂光,奇怪
pekklewin 發表於 2018-5-20 10:17:28 |顯示全部樓層

花花樣子很可愛 是大花還是細花品種?
Martina 發表於 2018-5-20 19:42:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-20 09:48
18隻咁多,大戶呀!
唔開花多數係唔夠光,照計向東 ...

現在開始有花開,令我有番啲信心啦!
當初只見到您們的都開花,而我的獨不開,真無趣!
Martina 發表於 2018-5-20 19:45:27 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2018-5-20 10:17
花花樣子很可愛  是大花還是細花品種?

哈哈!這個係細花品種來咋,我個係用 3"盆!
pekklewin 發表於 2018-5-20 19:56:48 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-5-20 19:45
哈哈!這個係細花品種來咋,我個係用 3"盆!

細花好, 慳地方

多謝賞花! :)  發表於 2018-5-20 20:04
cokar 發表於 2018-5-29 14:36:48 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-5-19 21:17
估唔到前幾天先開完花,咁快在同一個位又再來花喎! 真抵錫!

你的咁細盤都開花, 好叻呀. 即係你家個位好好啦.
你18種都係苗? 我買好多大盤的種, 都未有花開.
Martina 發表於 2018-5-29 15:57:11 |顯示全部樓層
cokar 發表於 2018-5-29 14:36
你的咁細盤都開花, 好叻呀. 即係你家個位好好啦.
你18種都係苗? 我買好多大盤的種, 都未有花開. ...

您的應該都好快會有花,耐心等下啦!
cokar 發表於 2018-5-29 17:40:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-20 09:48
18隻咁多,大戶呀!
唔開花多數係唔夠光,照計向東 ...

我覺得座向, 真比好多野都緊要....
我朋友向東, 我送她的苗, 同佢自己買過的苗..都開花了.
反而我家的母珠, .....仲未見花. ( 我家向西, 但有大樹傘, 同"粒"入)  >,<
所以, 我...要..燈..要買神燈..睇下會唔會好D..
cokar 發表於 2018-5-29 17:41:54 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-5-29 15:57
您的應該都好快會有花,耐心等下啦!

THX THX. 有開花, 我就又出下POST 啦...無花,,,真只可來睇你地D 花..
12下一頁