返回列表 發新帖
我啲拇指盆~~ 陶瓷黎,所以係用水種~

個人覺得咩盆都好,唔好用陶瓷土種就得啦,好易爛根
little_stone 發表於 2018-5-7 21:05
好羡慕有紫砂盆用! 好靚呀,我一直都好想要但冇錢錢,肉肉太多啦。都係用膠盆多,紅陶都嫌貴<span class="emoji emoji1f648[/ ...

多謝讚賞  紫砂係阿媽傳俾我用既,以前一直塞櫃底差啲唔記得佢地存在,見我要養多肉才拎出黎用
little_stone 發表於 2018-5-7 21:09
我啲拇指盆~~ 陶瓷黎,所以係用水種~

個人覺得咩盆都好,唔好用陶瓷土種就得啦,好易爛根<span class="emoji emoji1f648 ...

哇!好cute呀!連包紙巾都大過佢地,名符其實既拇指盆呀 (星星眼)。

多肉水種我暫時未試過,未夠膽挑戰
Elizalyt 發表於 2018-5-7 22:44
哇!好cute呀!連包紙巾都大過佢地,名符其實既拇指盆呀 (星星眼)。

多肉水種我暫時未試過,未夠膽挑 ...

謝謝欣賞
水種其實麻麻,好易徒。
拇指盆純粹貪得意,後來都攞去土種lu
有關我嘅水種多肉小心得,可以光臨我舊post: 水耕肉肉
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=190309&mobile=2
Elizalyt 發表於 2018-5-7 16:36
迷你肉我鍾意哈哈!我家既多肉都係小小肉(除左千佛手係大大肉)icesea你有拇指盆種肉既相嗎?我都想下次 ...

環保一點是吃完的啫喱膠杯子,只有2cm,當時我朋友說想種,又沒有空間放,所以我弄了一些最最最小有根的多肉,但最後她都是說沒位放!
另外有好幾盆像這樣只有高3cm,實深度2.5cm的!其他的是水培(水種)!
icesea 發表於 2018-5-8 00:50
環保一點是吃完的啫喱膠杯子,只有2cm,當時我朋友說想種,又沒有空間放,所以我弄了一些最最最小有根的 ...

咁細都冇地方放,icesea你朋友屋企係蚊居嗎?

睇相似乎你啲泥入面顆粒比較少?我屋企用既係顆粒為主既多肉土,適合用於潮濕地區。(我家近海邊,又身處香港,唔算潮濕都難)
Elizalyt 發表於 2018-5-8 10:53
咁細都冇地方放,icesea你朋友屋企係蚊居嗎?

睇相似乎你啲泥入面顆粒比較少?我屋企用既 ...

因為朋友的公司有一些園藝班,多了兩三盆植物就沒位放了!

我的多肉,泥下只有陶粒及火山石!
發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
迷你就用用完既試飲杯,大左用屋企舊左餐具咩野都
用。
淘返幾個靚盆仔種肉睇落係美觀好多,我淘左十幾個,盆太細泥好快乾,某D多肉品種我用100%靚泥都要一星期淋三次水,考慮下樓主種植品種作決定有冇需要。
發表於 昨天 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層
我用膠盆,最底放墊底石,普通種植土溝顆粒,有時開下usb風扇仔,有時就開風扇吹自己戈時吹埋佢地,夜晚會開陣冷氣。放係窗台養,冇陽光射入黎,但就係好光猛,朝早起身會搬入房曬陣早上既陽光冇咁熱。另外得兩棵係用小白瓷盆 F0D4E736-6E54-493C-95D2-04B282CAB8A3.jpeg