求討論!大家用甚麼盆來種肉?

作者: Elizalyt 發表于 2018-5-6 16:27:24
4033 36
想八卦吓大家都用甚麼花盆來種多肉?陶盆、膠盆、水泥、玻璃、鐵罐或是雞蛋?

大盆子,中盆子,小盆子,那種比較多人使用?

我先拋磚引玉,說說我的用盆偏好,希望花友們也來分享在香港種肉的用盆心得。

我現在的窗台多肉多數使用紫砂盆和水泥盆,多肉們都住得狀態良好。這種材質都透氣度高,特別是紫砂盆用了很久,從未悶到多肉,反而是有時透氣太好,多肉缺水哈哈。好比說是寛口扁身的盆子,試過種下的多肉太少,結果乾得過分快,害新玉綴差點兒仙去也。
2018-05-06-15-24-14.jpg 2018-05-06-15-24-46.jpg 2018-05-06-15-24-53.jpg 2018-05-06-15-25-25.jpg

以前試過用汽水罐大小的玻璃器皿種多肉,但太深太焗了。那怕全用顆粒土,底層也超快有水氣,所以放棄了。最近在Daiso看到有竹製的彩色花盆,寛8cm高7cm底6cm,12蚊3個。未用過這個材質,但應該足夠透氣,尺寸和我平常用的差不多。
2018-05-06-11-20-56.jpg 2018-05-06-11-21-08.jpg

我現有的花盆盆口寛5cm - 8cm不等,平均高5cm。尺寸不大,特點是乾得快,不用擔心出現果凍死。

另外,我心思思諗緊好唔好買某寶9蚊幾個既6cm拇指盆,小小的很可愛很想要!大小和我用宜記多肉附上的小膠盆拼盤差不多,管理應該不會太難吧?(說服自己去買買買~)
1109425133.jpg 2018-05-06-15-25-59.jpg
阿唯小Ken 發表於 2018-5-6 16:40:50 來自手機 |顯示全部樓層
個人試過&覺得Daiso竹盆比想像中比較不透氣,泥土很難乾,跟膠盆差不多,請注意~
回復

石胡 發表於 2018-5-6 17:13:49 來自手機 |顯示全部樓層
手頭有乜就用,循環再用。
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-6 17:58:48 來自手機 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2018-5-6 16:40
個人試過&覺得Daiso竹盆比想像中比較不透氣,泥土很難乾,跟膠盆差不多,請注意~ ...

收到~ 咁上盆時我試試種密啲,希望多肉多啲會令飲水速度加快吧
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-6 18:01:38 來自手機 |顯示全部樓層
石胡 發表於 2018-5-6 17:13
手頭有乜就用,循環再用。

哈囉石胡,循環再用係指膠杯膠盆之類的嗎?
回復

石胡 發表於 2018-5-6 18:56:09 來自手機 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-6 18:01
哈囉石胡,循環再用係指膠杯膠盆之類的嗎?

嘻嘻,除舊盆外,我都有用膠杯膠盆㗎...
回復

calvinlor 發表於 2018-5-6 18:58:17 |顯示全部樓層
我以前用過拇指盆+粿粒土,悶熱天氣時都試過焗死玉露BB,最後都係用番紅陶盆
回復

s011143011997 發表於 2018-5-6 20:01:03 來自手機 |顯示全部樓層
個人都係環保,膠樽膠盒乜都cut左佢黎用

Btw你啲鹿角海棠幾靚! 我種極都係皺皺地
回復

s011143011997 發表於 2018-5-6 20:36:22 來自手機 |顯示全部樓層
請問Daiso竹製盆即係邊到買呢? 謝謝!
回復

calvinlor 發表於 2018-5-6 20:42:07 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-5-6 20:36
請問Daiso竹製盆即係邊到買呢? 謝謝!

各大Living PLAZA by AEON 12蚊店有售
回復

mwt128 發表於 2018-5-6 22:02:34 來自手機 |顯示全部樓層
我個人比較貪靚,全用淘回來的紫砂盆種。
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-7 09:22:16 來自手機 |顯示全部樓層
calvinlor 發表於 2018-5-6 18:58
我以前用過拇指盆+粿粒土,悶熱天氣時都試過焗死玉露BB,最後都係用番紅陶盆 ...

BB都焗得死… 你有冇出動風扇仔呀?
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-7 09:28:20 來自手機 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-5-6 20:01
個人都係環保,膠樽膠盒乜都cut左佢黎用<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

Btw你啲鹿角海棠幾靚!  ...

我啲鹿角海棠宜家重服盆緊,只得新葉肥,下葉仍然皺皺地
回復

lppl 發表於 2018-5-7 09:50:07 |顯示全部樓層
用藤籃會通氣D?
回復

calvinlor 發表於 2018-5-7 10:02:48 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-7 09:22
BB都焗得死… 你有冇出動風扇仔呀?

因為我D BB連根都冇, 所以好容易焗死, 我冇開風扇呀, 因為我放露台的.
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-7 12:00:59 來自手機 |顯示全部樓層
calvinlor 發表於 2018-5-7 10:02
因為我D BB連根都冇, 所以好容易焗死, 我冇開風扇呀, 因為我放露台的.

露台正呀,我都好想有個露台 我啲多肉一到夏天澆水時我都是晚上澆水,然後配搭usb小風扇吹一晚,第二朝收小風扇。

雖然我沒養過玉露,但多肉小苗澆水少量多餐比一次澆透好。小苗冇根,唔識飲水 我粒棒葉不死鳥苗都係咁樣養,一見下葉皺就俾啲啲水,確保唔乾死就ok
回復

calvinlor 發表於 2018-5-7 13:23:42 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-7 12:00
露台正呀,我都好想有個露台 我啲多肉一到夏天澆水時我都是晚上澆水,然後配搭usb小風扇吹 ...

我屋企個露台因為冇風到, 天氣悶熱時都會好濕好焗, 那時我都會收番係屋企開風扇降溫
回復

icesea 發表於 2018-5-7 16:15:17 |顯示全部樓層
我用迷你花盆(拇指盆),或者環保一點的一次性食物膠盒(迷你的啫哩膠杯)!
因為我的多肉植物全部都是迷你版!
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-7 16:36:03 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-5-7 16:15
我用迷你花盆(拇指盆),或者環保一點的一次性食物膠盒(迷你的啫哩膠杯)!
因為我的多肉植物全部都是迷 ...

迷你肉我鍾意哈哈!我家既多肉都係小小肉(除左千佛手係大大肉)icesea你有拇指盆種肉既相嗎?我都想下次換盆時改成拇指盆呀~ 想參考參考
回復

little_stone 發表於 2018-5-7 21:05:20 來自手機 |顯示全部樓層
好羡慕有紫砂盆用! 好靚呀,我一直都好想要但冇錢錢,肉肉太多啦。都係用膠盆多,紅陶都嫌貴
膠盆露養成效唔錯呀
有試過環保啲重用膠盆膠盒,但爆曬下唔係頂到好耐
用過姆指盆,基本要成日淋水/坐盆先夠水,室內養還好啦,用黎控型其實唔錯
回復

12下一頁