五折花(因為清貨減價)

作者: Penwong 发表于 2018-5-6 14:19:47
5128 84
Penwong 發表於 2018-6-18 19:52:04 來自手機 |顯示全部樓層
小貝來了
GP01-Fb 發表於 2018-6-18 20:51:11 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜樓主。 唔知點解去靜x園經常買唔到嘢。唔知係咪燈光問題, 或者係佢哋擺得唔靚, 我呢啲咁膚淺嘅人經常走寶。
Penwong 發表於 2018-6-18 21:10:08 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-18 20:51
恭喜樓主。 唔知點解去靜x園經常買唔到嘢。唔知係咪燈光問題, 或者係佢哋擺得唔靚, 我呢啲咁膚淺嘅人經 ...

五折花買時全無花,只有相片,還要即日著手重植,我買時完全無對手(只有我買,其他人望望下就走)店主不知幾好招呼,攞多D比我選擇,那盆阿寧蝴蝶蘭我比花相佢睇,佢竟然無見過,太多花要清倉,碰到算我運氣唔錯。
小雷子 發表於 2018-6-18 22:11:29 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-18 21:10
五折花買時全無花,只有相片,還要即日著手重植,我買時完全無對手(只有我買,其他人望望下就走)店主不 ...

間舖好細間,通常睇唔夠5分鐘就走!

清貨促銷野放門口,只是真的太不起眼  發表於 2018-6-18 22:18
Sumbie 發表於 2018-6-18 22:18:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-18 22:11
間舖好細間,通常睇唔夠5分鐘就走!<span class="emoji emoji1f605"></span>

響邊度??
Penwong 發表於 2018-6-18 22:27:08 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-18 22:18
響邊度??

運動塲道出口行去球場方向,右手邊,依家唔多見佢有蝴蝶蘭(特價)上x有$80一盆但款唔多,總有清貨減價時候,比D耐性。
小雷子 發表於 2018-6-18 22:31:14 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-18 22:27
運動塲道出口行去球場方向,右手邊,依家唔多見佢有蝴蝶蘭(特價)上x有$80一盆但款唔多,總有清貨減價時 ...

幫襯過一次咁多,買左棵毬蘭!
Penwong 發表於 2018-6-18 22:34:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-18 22:31
幫襯過一次咁多,買左棵毬蘭!<span class="emoji emoji1f605"></span>

喜歡就好
小雷子 發表於 2018-6-18 22:35:53 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-6-18 22:34
喜歡就好

買花嘅嘢……只可說可遇不可求!

對啦,都要睇機緣。  發表於 2018-6-18 22:38
Penwong 發表於 2018-7-11 00:31:00 來自手機 |顯示全部樓層

知佢就開
P.tetraspis c1 x Yaphon oh mygod
Penwong 發表於 2018-7-11 00:41:48 來自手機 |顯示全部樓層

比錯名字
Penwong 發表於 2018-7-11 15:22:31 來自手機 |顯示全部樓層

應該係P.Penang Violacea檳晨(睇圖片比對最接近)
GP01-Fb 發表於 2018-7-11 15:36:47 |顯示全部樓層

這是Phalaenopsis Yaphon Oh Mygod Yaphon的資料,基因比較雜,實生株出來的表現可以很不一樣
http://bluenanta.com/natural/100958751/hybrid_detail/

也有 找到跟你很接近的:http://www.phalaenopsis.net/phpBB/viewtopic.php?f=7&t=16508

佢本來已經有50%鐵爪蝴蝶基因,再溝鐵爪可能對外觀不一定有好大影響。

我覺得名牌不一定有錯。當然這些名字也不用太認真。

(講錯唔好打頭 )
Penwong 發表於 2018-7-11 15:51:00 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-11 15:36
這是Phalaenopsis Yaphon Oh Mygod Yaphon的資料,基因比較雜,實生株出來的表現可以很不一樣
http://bluen ...

花色和品種其實我唔介意,只是擺出來唔想出錯,就咁啦。
GP01-Fb 發表於 2018-7-11 16:02:59 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-7-11 15:51
花色和品種其實我唔介意,只是擺出來唔想出錯,就咁啦。

P.Penang Violacea檳晨我剛好也有
Penwong 發表於 2018-7-11 16:17:26 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-11 16:02
P.Penang Violacea檳晨我剛好也有

開花未?
想找蘭花網頁通常我會google找資料的圖片,追蹤圖片來源地就找到有關網頁。
GP01-Fb 發表於 2018-7-11 16:42:40 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-7-11 16:17
開花未?
想找蘭花網頁通常我會google找資料的圖片,追蹤圖片來源地就找到有關網頁。 ...

有啊~是帶花買的。 其實我是搞錯了,以為他是白色的螢光蝴蝶var. alba。 但原來是violacea x micholitzii。 不過唔緊要,既然來到我屋企都會好好照顧,反正都好靚。
Penwong 發表於 2018-7-11 18:16:25 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-7-11 16:42
有啊~是帶花買的。 其實我是搞錯了,以為他是白色的螢光蝴蝶var. alba。 但原來是violacea x micholitzii ...

廿多盆五折花就是廿多個謎,有些已經開估,有些還須努力,有一盆永遠也是個謎啊!之前在分分店買了十多盆原生種蝴蝶蘭苖,有一盆已有花梗,就快開估。
Sumbie 發表於 2018-7-11 22:49:39 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-7-11 18:16
廿多盆五折花就是廿多個謎,有些已經開估,有些還須努力,有一盆永遠也是個謎啊!之前在分分店買了十多盆 ...

我都有一棵差唔多樣,不過係Phal (Jennifer Paloner-pulchra) ‘flava’ x Phal violacea ‘alba’

上板之後根部生長好好
Penwong 發表於 2018-7-12 07:35:08 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-11 22:49
我都有一棵差唔多樣,不過係Phal (Jennifer Paloner-pulchra) ‘flava’ x Phal violacea ‘alba’

上板 ...

開定了,真相似。