今個花季的石斛

作者: 石胡 發表于 2018-5-6 13:52:23
2309 25

很久沒有上來貼文,就放一些今個花季的石斛開花照⋯(更新在25樓,已在鳥巢下了蛋)

評分

查看全部評分

石胡 發表於 2018-5-6 13:55:48 來自手機 |顯示全部樓層
再來一些⋯
回復

Z133Z133 發表於 2018-5-6 14:55:17 |顯示全部樓層
天官爆花真是..賞心悅目~
回復

taxitang 發表於 2018-5-6 15:23:51 |顯示全部樓層
石斛確是好花,易種易開花。
回復

石胡 發表於 2018-5-6 16:10:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-6 15:23
石斛確是好花,易種易開花。

同意,一適應了環境就能每年開花,這幾年較忙也沒有經常施肥。
回復

W88 發表於 2018-5-6 16:14:42 來自手機 |顯示全部樓層
"家家有石斛 戶戶有花開"  
回復

GP01-Fb 發表於 2018-5-6 16:16:24 來自手機 |顯示全部樓層
欣欣向榮, 謝謝分享。
回復

corina 發表於 2018-5-9 14:40:42 來自手機 |顯示全部樓層
全是石斛啊
回復

石胡 發表於 2018-5-10 08:56:57 |顯示全部樓層

係呀,種的大多是石斛。家中也有數棵蝴蝶蘭,但每逢冬天都會給野雀吃掉葉子和花梗
回復

corina 發表於 2018-5-10 09:36:21 來自手機 |顯示全部樓層
石胡 發表於 2018-5-10 08:56
係呀,種的大多是石斛。家中也有數棵蝴蝶蘭,但每逢冬天都會給野雀吃掉葉子和花梗   ...

可能冬天找不到食物,放些雀糧給野鳥吃吧,有東西吃不會再吃花,又可令雀鳥安全過冬,大家都好
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-10 10:12:20 |顯示全部樓層
咩雀咁冇品味 ? 蝴蝶蘭花梗我食過,完全唔好味。
回復

石胡 發表於 2018-5-10 14:16:27 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-5-10 09:36
可能冬天找不到食物,放些雀糧給野鳥吃吧,有東西吃不會再吃花,又可令雀鳥安全過冬,大家都好 ...

牠們不但吃葉子、花梗和花苞,甚至⋯⋯結了鳥巢生蛋
圖中是兩棵劍葉石斛 Dendrobium anceps 的鳥巢。
回復

小雷子 發表於 2018-5-10 20:57:36 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-6 16:14
"家家有石斛 戶戶有花開"  <span class="emoji emoji1f60a"></span>

哈哈!好句好句!但我棵BB有排等!
回復

corina 發表於 2018-5-10 22:10:44 來自手機 |顯示全部樓層
石胡 發表於 2018-5-10 14:16
牠們不但吃葉子、花梗和花苞,甚至⋯⋯結了鳥巢生蛋
圖中是兩棵劍葉石斛 Dendrobium anceps ...

我也想有小鳥到家裡築巢生蛋啊,萬分羡慕呢
回復

石胡 發表於 2018-5-10 22:32:33 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-5-10 22:10
我也想有小鳥到家裡築巢生蛋啊,萬分羡慕呢

會弄到周圍都係鳥糞㗎
回復

corina 發表於 2018-5-10 23:36:44 來自手機 |顯示全部樓層
石胡 發表於 2018-5-10 22:32
會弄到周圍都係鳥糞㗎

人和鳥都是大自然一員,大家包容下,以前都有小鳥在花友天台起巢,也相安無事
回復

W88 發表於 2018-5-11 16:11:02 來自手機 |顯示全部樓層
我個板毛毛石斛,唔知係咪太似毛毛蟲,成日比啲雀仔咬到體無完膚。
回復

石胡 發表於 2018-5-11 23:12:02 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-11 16:11
我個板毛毛石斛,唔知係咪太似毛毛蟲,成日比啲雀仔咬到體無完膚。<span class="emoji emoji1f629"></span> ...

D. senile?另一種雀仔至愛的是鼓棰石斛的花苞,幾乎每年都給吃得一乾二淨!
回復

W88 發表於 2018-5-12 07:40:05 來自手機 |顯示全部樓層
石胡 發表於 2018-5-11 23:12
D. senile?另一種雀仔至愛的是鼓棰石斛的花苞,幾乎每年都給吃得一乾二淨! ...

係呀!種咗幾年,每年一出新芽就比啲雀仔咬斷唔少!其他又唔咬。
好在佢比較粗生,好快出返啲新芽,如果唔係.....

回復

石胡 發表於 2018-5-12 08:21:50 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-12 07:40
係呀!種咗幾年,每年一出新芽就比啲雀仔咬斷唔少!其他又唔咬。
好在佢比較粗生,好快出返 ...

好大板呀!

W88
無位啦!  發表於 2018-5-12 14:18
回復

12下一頁