救了兩年的n仔

作者: taxitang 發表于 2018-5-2 22:57:43
3640 42
mrssiu 發表於 2018-5-8 18:42:30 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-8 18:32
n仔真的比較難攪,唯有等,好似我這隻,展葉都唔出根,再出新芽,吹漲

唯有相信回報是留給肯等待的人!感覺上,保水能力較好仍是盆。
回復

mrssiu 發表於 2018-5-8 18:56:21 來自手機 |顯示全部樓層
n仔真的比較難攪,唯有等,好似我這隻,展葉都唔出根,再出新芽,吹漲

我看到你那棵和我的差不多size, 才有感而發,去年打風後,多了很多這些好品的殘株,反正沒人要,自得其樂地做醫生
回復

taxitang 發表於 2018-5-8 19:39:39 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-5-8 18:42
唯有相信回報是留給肯等待的人!感覺上,保水能力較好仍是盆。

自己小小經驗,w仔舆n仔的最佳的種植植料是水苔配素燒盆,但救花就要睇病患者的情況舆天氣,天氣是首要,冬天比春天難救十倍。
回復

taxitang 發表於 2018-5-8 19:46:01 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-5-8 18:56
我看到你那棵和我的差不多size, 才有感而發,去年打風後,多了很多這些好品的殘株,反正沒人要,自得其樂 ...

在養花歷程中,最喜歡時刻是能將花從死亡邊緣救回,第二是有花開的時刻,自從踉妳的方法栽種富貴蘭,除了穩定外,有株還起了花苞,雖暫時得一株起花,而且乜只得數朵,但也是好的開始。

好啊!互相學習,互相鼓勵!  發表於 2018-5-8 22:19
回復

nightscrawler 發表於 2018-5-10 15:38:39 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-5-8 18:28
我有棵OCN274,全掉葉後紥在樹皮上逼根,期間冬天與蝴蝶留在花棚內,棚外有透明膠布擋風,結果蝴蝶全死, ...

我都有棵OCN274, 上年出現爛根 ->掉葉, 掉剩一塊, 過了冬天, 現在有個小芽頭, 希望佢早日康復...

PS. 哩品啲花好靚, 係小弟心頭好
回復

nightscrawler 發表於 2018-5-10 15:40:40 |顯示全部樓層

係呀, 啲N仔比較嬌生慣養, 一爛根就謝得快, 要小心啲睇住.
回復

taxitang 發表於 2018-5-10 17:42:46 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-5-10 15:40
係呀, 啲N仔比較嬌生慣養, 一爛根就謝得快, 要小心啲睇住.

所以通常靚的n仔,售價居高不下,又生得慢、又易出事,出左事又難救,救得到,又要長時間康復。
回復

mrssiu 發表於 2018-5-11 08:06:53 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-5-10 15:38
我都有棵OCN274, 上年出現爛根 ->掉葉, 掉剩一塊, 過了冬天, 現在有個小芽頭, 希望佢早日康復...

PS. 哩 ...

曾經開花沒?能看看當年她的風采?
回復

nightscrawler 發表於 2018-6-11 11:27:24 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-5-11 08:06
曾經開花沒?能看看當年她的風采?

有開過花的, 不過我搵咗一排都搵唔返啲相.
回復

Ming36 發表於 2018-11-1 21:17:54 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-3 22:54
非常好現象,嘉仔是先出芽後長根,葉黃跟住脱落也正常,最重要唔好積水太濕中菌,散光位置好,清明時節濕 ...

Taxi 大,請教你如果救嘉多利亞(現無根無芽)放水苔入膠袋,用繩綁實,會造成唔透氣,在膠袋刺幾個洞足夠避免濕氣聚積嗎?
回復

Ming36 發表於 2018-11-1 21:20:35 來自手機 |顯示全部樓層

nightscrawler 發表於 2018-5-8 17:19
我都有株N仔, 落哂葉, 係膠袋中過冬, 迫咗2隻芽仔出黎, 但一路都唔出根, 前排出袋了, 暫時裸掛在露台通風位 ...

請教night大怎樣放n仔入膠袋過冬?這怎樣的操作?
需唔需要刺洞等佢抖下氣?
回復

Childpark 發表於 2018-11-1 23:19:56 |顯示全部樓層
請問 N仔是什麼蘭花?
回復

伯爺婆 發表於 2018-11-2 03:17:38 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-11-1 23:19
請問 N仔是什麼蘭花?

Cattleya nobilior
回復

taxitang 發表於 2018-11-2 08:14:14 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-1 21:17
Taxi 大,請教你如果救嘉多利亞(現無根無芽)放水苔入膠袋,用繩綁實,會造成唔透氣,在膠袋刺幾個洞足 ...

現在溫度唔高,生根出芽時間會好長,到冬天更可能停止,要有心理準備。
應該全株入袋,水苔索夠水後,揸乾水份後弄鬆入袋,不需繞蘭頭,密封,放在明亮而非直曬位置,約一星期解開袋口抖氣。
重點是直株還有没有生長點。

雖然沒有圖片但不妨參考
http://hkplants.com/thread-84126-1-1.html
回復

Ming36 發表於 2018-11-2 15:11:19 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-11-2 08:14
現在溫度唔高,生根出芽時間會好長,到冬天更可能停止,要有心理準備。
應該全株入袋,水苔索夠水後,揸 ...

原來要整株入袋!
我之前只包根莖部,沒有包葉,已經三個月,佢完全沒有變化,又唔生唔死。
即刻返去試試這方法先。
謝謝Taxi 大
回復

nightscrawler 發表於 2018-11-2 16:05:25 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-1 21:20
請教night大怎樣放n仔入膠袋過冬?這怎樣的操作?
需唔需要刺洞等佢抖下氣? ...

昰整株放入膠袋呢, 密封的, 少少水苔就OK, 讓佢保顯, 一週開一次比佢透一透氣就夠了.
回復

Ming36 發表於 2018-11-2 17:43:37 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-11-2 16:05
昰整株放入膠袋呢, 密封的, 少少水苔就OK, 讓佢保顯, 一週開一次比佢透一透氣就夠了. ...

我好似加咗太多水苔,謝謝night 大提點。
抖一抖氣?是否打開咗個袋一兩個鐘咁?
如水苔乾就加水,然後再扎返實佢?唔好意思咁多問題
回復

nightscrawler 發表於 2018-11-5 14:19:23 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-2 17:43
我好似加咗太多水苔,謝謝night 大提點。
抖一抖氣?是否打開咗個袋一兩個鐘咁?
如水苔乾就加水,然後再 ...

抖一抖氣即係換一換氣, 打開袋, 你可以吹幾啖氣入去就攪掂, 之後再封返個袋.

水苔正常唔會點乾的, 個袋大部份時間都係密封, 啲水氣濕氣唔會走出黎, 加埋植物本身都有啲水氣揮發, 正常會見到個袋有啲水珠係度.

Youtube 都有啲教學, 我都有參考過哩段片:
https://www.youtube.com/watch?v=CkS6HQsndGU

希望你成功啦
回復

Ming36 發表於 2018-11-5 23:53:37 來自手機 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2018-11-5 14:19
抖一抖氣即係換一換氣, 打開袋, 你可以吹幾啖氣入去就攪掂, 之後再封返個袋.

水苔正常唔會點乾的, 個袋 ...

多謝大大提點。我又好似搞錯啲嘢。
冇吹脹個袋,原來要用個袋仔分開水苔......好彩問一問,聽日返去再修正。
感謝
回復

nightscrawler 發表於 2018-11-8 14:56:51 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2018-11-5 23:53
多謝大大提點。我又好似搞錯啲嘢。
冇吹脹個袋,原來要用個袋仔分開水苔......好彩問一問,聽日返去再修 ...

係呀, 最好吹脹個袋, 棵蘭唔需要直接掂住個袋或者水苔
回復