殺手學種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-4-29 23:39:59
38685 604
小雷子 發表於 2018-6-16 13:25:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-16 13:21
換咗個薄膠盆啦,唔靚樣

我唔敢拆!怕佢散晒!
回復

B17 發表於 2018-6-16 13:39:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-16 13:25
我唔敢拆!怕佢散晒!<span class="emoji emoji1f614"></span>

怕咩,塞番d水苔落去咪得囉
回復

小雷子 發表於 2018-7-3 23:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
更新一下Phal. amboinensis安汶蝴蝶蘭
雖然係蘭花新手,但我都知道呢棵蘭一定好滿意我的照顧!新葉比舊葉大,佢好似係強壯左,葉片有光澤又繼續生小葉!根部好翠綠,睇落都好安心! 20180703_233104.jpg 20180701_160224.jpg 20180703_233224.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-8-8 16:19:19 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位花友落毒成功啦!
小雷子都入左…………Phal.bellina
另外見到一盆小紫花Phal.equesterse xphal.violacea"indigo blue"有少少微香的,又忍唔住帶埋返屋企,真係大出血……
返到屋企先留意到,2盆植料有蟲,根粉蟲及紅蜘蛛,為有溜夜清潔換植料!希望花花唔好咁快謝!
20180808_145930.jpg 20180808_161305.jpg 20180808_161340.jpg 20180808_161153.jpg

回復

W88 發表於 2018-8-8 16:29:45 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜  雷大買到兩盆正蝴蝶!

回復

GP01-Fb 發表於 2018-8-8 16:47:04 |顯示全部樓層

恭喜!恭喜!
開完花唔好剪花梗,bellina和violacea 有續花性。equestris 仲有機會長高芽添。
之前唔識,亂教人剪花梗, 用錯了種市場蝴蝶蘭的方法去種原生蝴蝶蘭, sorry
回復

小雷子 發表於 2018-8-8 16:49:48 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-8-8 16:29
恭喜  雷大買到兩盆正蝴蝶! <span class="emoji emoji1f604"></span>

係呀!多謝你有份毒我!我又可以跟住大家學下嘢!
回復

小雷子 發表於 2018-8-8 17:32:15 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-8-8 16:47
恭喜!恭喜!
開完花唔好剪花梗,bellina和violacea 有續花性。equestris 仲有機會長高芽添。
...

嘩!2棵都有續花性,太好呀!一定會留花梗,長高芽即係,可以生多棵BB?
回復

nixnix 發表於 2018-8-8 17:48:07 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-8 16:19
多謝各位花友落毒成功啦!
小雷子都入左…………Phal.bellina
另外見到一盆小紫花Phal ...

好嬌美, D色又靚, 有香味更正
我睇相都開心
恭喜 雷大大
回復

GP01-Fb 發表於 2018-8-8 18:11:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-8 17:32
嘩!2棵都有續花性,太好呀!一定會留花梗,長高芽即係,可以生多棵BB?<span class="emoji emoji1f604"></span> ...

是的,eq是會生bb的。我的eq 買返嚟的時候是雙芽,現在已經變成三芽, 而且網上資料說他的花梗容易長高芽, 但這點我沒有經歷過,始終是新手。
回復

小雷子 發表於 2018-8-8 20:21:05 來自手機 |顯示全部樓層
nixnix 發表於 2018-8-8 17:48
好嬌美, D色又靚, 有香味更正
我睇相都開心
恭喜 雷大大

多謝!遇到心頭好,真係好開心!
你有冇種蘭花?
回復

小雷子 發表於 2018-8-8 20:26:02 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-8-8 18:11
是的,eq是會生bb的。我的eq 買返嚟的時候是雙芽,現在已經變成三芽, 而且網上資料說他的花梗容易長高芽 ...

我仲係停留係殺手階段,希望可以有突破!我開始對蘭花有少少認識,冇之前咁驚青!
之后就靠大家多多指點!
回復

wongin30s 發表於 2018-8-8 20:41:55 |顯示全部樓層
樓主好勁呀!
回復

W88 發表於 2018-8-9 07:00:39 來自手機 |顯示全部樓層

雷大 bellina 啲香味,一般在日間有光線情況較為明顯!。 而bellina啲香味同花形一樣也有差别。我個幾盆有啲早上香味較濃,下午較淡。有啲相反。

而每盆香味也有差異!有啲甜味比重高,有啲檸檬酸味比較濃。
從花開到花謝香味也會改變!
回復

小雷子 發表於 2018-8-9 11:00:08 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-8-9 07:00
雷大 bellina 啲香味,一般在日間有光線情況較為明顯!。 而bellina啲香味同花形一樣也有差别。我個幾盆有啲 ...

88果然利害,有幾盆Bellina係屋企,真係四處飄香!今朝Bellina有返香味啦!好開心!我棵味道似柑桔檸檬味!
睇怕午餐時,要加杯凍柑桔蜜慶祝下!
回復

小雷子 發表於 2018-8-24 10:01:42 來自手機 |顯示全部樓層
呢兩棵新寵返來不足一星期,巳經落花!
依加好似有花冧,大家幫眼睇吓係咪真? 20180824_095411.jpg 20180824_095331.jpg 20180824_092616.jpg 20180824_095304.jpg
回復

wongin30s 發表於 2018-8-24 10:20:05 |顯示全部樓層
是Samera吗?
回復

小雷子 發表於 2018-8-24 12:16:53 來自手機 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-8-24 10:20
是Samera吗?

粉紅花係Phal.bellina
紫花係Phal.equesterse xphal.violacea"indigo blue"
回復

wongin30s 發表於 2018-8-24 12:27:40 |顯示全部樓層
開得很好呀 !
回復

小雷子 發表於 2018-8-24 12:37:22 來自手機 |顯示全部樓層
wongin30s 發表於 2018-8-24 12:27
開得很好呀 !

唔係小雷子種到開花,而係落在我手,死左唔少花!你返84楼啦!
殺手始終係殺手!
回復