殺手學種蘭花

作者: 小雷子 发表于 2018-4-29 23:39:59
38099 600
W88 發表於 2018-5-6 12:08:32 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-6 00:07
用好少少值得㗎, 靚啲嘅水苔冇咁快變壞 ,唔使成日換植料, 又麻煩又傷元氣。 ...

之前種長生訂過,上網揾吓就有!

多謝報料!!  發表於 2018-5-6 12:40
taxitang 發表於 2018-5-6 12:45:20 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-5-6 11:54
用咗之後,一定花開又富貴,行運一條龍 !

不過講真,一來難買,二來真的唔捨得用,太貴。
小雷子 發表於 2018-6-9 21:29:06 來自手機 |顯示全部樓層
我盆蘭花有新葉生長,好開心!依加兩朵花都謝了!我可以施肥嗎?施肥情況是怎樣? 20180529_162548.jpg
GP01-Fb 發表於 2018-6-12 07:41:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-9 21:29
我盆蘭花有新葉生長,好開心<span class="emoji emoji1f60a"></span>!依加兩朵花都謝了!我可以施肥嗎?施肥情況是怎樣? ...

蘭花施肥是有風險的, 太多容易肥傷,得不償失。 蘭花不怎樣施肥也能生得很好。

如我所知, 弱株不施,新換盆不施,太熱不施,太冷不施,下雨天不施。 其實總括而言,就是植物不在狀態時,不要急著施肥, 其實都幾弔詭。

所以可能你要評估一下自己這盆植物是否狀態良好, 個人認為主要是看根, 看看有沒有爛根,是否生長旺盛。
lahon 發表於 2018-6-12 08:40:20 來自手機 |顯示全部樓層
板主相片影得好好
lahon 發表於 2018-6-12 08:45:13 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-5-5 23:50
謝謝你!其實我一直都在上x買水苔,但沒有注意到他們有三A級別的,下次再留意下。 ...

其实淘宝网智利水苔已ok
小雷子 發表於 2018-6-12 10:53:55 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-6-12 07:41
蘭花施肥是有風險的, 太多容易肥傷,得不償失。 蘭花不怎樣施肥也能生得很好。

如我所知, 弱株不施, ...

多謝GP大大提點!我靜靜雞施了一次肥!見佢有新葉,又有新根!係時候比少少營養,係生長期增強佢底子!加了幾滴營養液落水淋花!希望我唔會做多左啦!
小雷子 發表於 2018-6-12 10:58:15 來自手機 |顯示全部樓層
lahon 發表於 2018-6-12 08:40
板主相片影得好好<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

多謝大大讚賞!我唔係版主,只係小小樓主咋!
我係殺手,歡迎多多指教!
B17 發表於 2018-6-15 13:48:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-12 10:58
多謝大大讚賞!我唔係版主,只係小小樓主咋!<span class="emoji emoji1f605"></span>
我係殺手,歡迎多多指教!
Sumbie 發表於 2018-6-15 15:12:35 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-5 22:44
我連水苔有分級數都唔知道!新年買蘭花,順道買左包水苔!拆開後裡面水苔好多黑蚊蚊,又碎又多枝條,最恐 ...

我之前唔識, 買淘寶, 一清洗已知出事! 洗左3-4次D水仲係啡, 好多樹枝, 似人地年宵用過的水苔咁! 之後放棄了, 買NEW ZEALAND!
B17 發表於 2018-6-15 15:32:28 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-15 15:12
我之前唔識, 買淘寶, 一清洗已知出事! 洗左3-4次D水仲係啡, 好多樹枝, 似人地年宵用過的水苔咁! 之後放棄 ...

邊個牌子?

我用開橙色包裝呢隻,算ok

上次冇貨,買呢隻,點知中伏,冇彈性,積水,種爛花
Sumbie 發表於 2018-6-15 16:45:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-15 15:32
邊個牌子?

我用開橙色包裝呢隻,算ok

我現在都係用你第一幅圖片嗰隻,橙色,幾好用
小雷子 發表於 2018-6-15 18:12:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-15 13:48
其實雷大既種蘭環境係點架?好似我個露台咁曝曬

真係天舆地嘅分別,我家只有窗台,你家有特大露台!不過……我家夏天冇直曬陽光,只有明亮散光,冬天有充足陽光入屋!冬暖夏涼!
睇下呢塊新葉……快速生長! 20180615_175827.jpg
B17 發表於 2018-6-15 18:13:03 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-6-15 16:45
我現在都係用你第一幅圖片嗰隻,橙色,幾好用

原來用緊同一隻,希望下次去有貨,唔係唔知買邊隻好
B17 發表於 2018-6-15 18:20:59 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-15 18:12
真係天舆地嘅分別<span class="emoji emoji1f613"></span>,我家只有窗台,你家有特大露台!<span class="emoji emoji1f625"></span>不過……我 ...

夏天唔曬,冬天夠光
留意通風,控水,種蘭冇難度
小雷子 發表於 2018-6-15 18:24:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-15 18:20
夏天唔曬,冬天夠光
留意通風,控水,種蘭冇難度

最難係攪唔完嘅根粉蟲!真係想c!
B17 發表於 2018-6-15 19:07:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-15 18:24
最難係攪唔完嘅根粉蟲!真係想c!

蘭根外層厚,根粉介唔喜歡,未見過蘭花有根粉介
小雷子 發表於 2018-6-15 19:20:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-15 19:07
蘭根外層厚,根粉介唔喜歡,未見過爛花有根粉介

係就好啦!煩少一樣!
B17 發表於 2018-6-16 13:21:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-15 18:12
真係天舆地嘅分別<span class="emoji emoji1f613"></span>,我家只有窗台,你家有特大露台!<span class="emoji emoji1f625"></span>不過……我 ...

換咗個薄膠盆啦,唔靚樣
小雷子 發表於 2018-6-16 13:25:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-16 13:21
換咗個薄膠盆啦,唔靚樣

我唔敢拆!怕佢散晒!