殺手學種蘭花

作者: 小雷子 发表于 2018-4-29 23:39:59
38091 601
小雷子 發表於 2018-11-8 12:44:28 來自手機 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-11-7 21:26
唔知你盆花的花梗還在嗎?是否健康青綠,如果仍然健康青綠,可將上部份花梗剪掉,不用等出年就可開第二次 ...

花梗開始黄!睇嚟冇機會再花!
gita 發表於 2018-11-8 14:02:36 來自手機 |顯示全部樓層
呢款蝴蝶我上星期都見花墟有賣。蝴蝶回家要適應環境,落蕾係正常現象。其實現在11,12月才是孕花芽期,我會施下肥,幾日淋一次水,根莖保持稍乾,吹下冷風,蝴蝶這時就好快起花芽。咁明年3、4月就會有花睇!
小雷子 發表於 2018-11-8 14:32:52 來自手機 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-11-8 14:02
呢款蝴蝶我上星期都見花墟有賣。蝴蝶回家要適應環境,落蕾係正常現象。其實現在11,12月才是孕花芽期,我會 ...

我換左植料,將原本係水苔,改左松樹皮+陶粒,2-3日乾!跟住棵花就跌花冧!
我見太快乾,唔知係咪唔夠水份,依加又加返少少水苔!
gita 發表於 2018-11-8 16:00:15 |顯示全部樓層
面加水苔OK! 依家天氣, 乾係正常!  蝴蝶鍾意有濕度, 但更鍾意通風吹乾D根, 好快就養肥D根. 我會刻意開大小小窗, 吹下北風, 尤其晚上, 增加日夜溫差. 如果你有其他蝴蝶, 就留意呢兩三個月啦.
Penwong 發表於 2018-11-8 20:37:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-8 14:32
我換左植料,將原本係水苔,改左松樹皮+陶粒,2-3日乾!跟住棵花就跌花冧!
我見太快乾,唔知係咪唔夠水 ...

這盆舊年的五折花,底層粗料,水苔做膽,根頭位置露出(重點)三、四日左右用手指試下乾才淋透水,依家開緊花的c1黎,狀態oK嗎?
Kel 發表於 2018-11-8 21:26:40 |顯示全部樓層

你好
係咪將所有水苔拆哂?
如果只是做拼盤,只拆軟膠盆或少少水苔也不會太大影響,
蝴蝶蘭開花中如果郁到根會落花落蕾的
最好開完花之後先搞佢

植料用樹皮就夠了,可粗粒溝細粒的,
或者溝蘭石 (如有,可加炭碎、紅石等)(面不用再加水苔)
陶粒如果太大粒,空隙太大,可能會乾根,最好不加
小雷子 發表於 2018-11-8 21:38:24 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-11-8 21:26
你好
係咪將所有水苔拆哂?
如果只是做拼盤,只拆軟膠盆或少少水苔也不會太大影響,

我見水苔有發毛+根粉蟲!所以全部清走舊植料!最近濕度低過50度,所以加返水苔!
Kel 發表於 2018-11-8 21:55:09 |顯示全部樓層
Penwong 發表於 2018-11-8 20:37
這盆舊年的五折花,底層粗料,水苔做膽,根頭位置露出(重點)三、四日左右用手指試下乾才淋透水,依家開 ...

小小意見
要修修枯根再種,植料最好加高到這裡 (可促生根)
因為如果耐左,這部分會太乾 根會枯死
最好全盆用哂混合粗料 (樹皮等)
植料要包在根和根之間 (也可以只用全水苔壓實)
如果只是盆底有少少粗料是沒有作用的
如加水苔,只是表面薄薄一層就夠

小雷子 發表於 2018-11-8 22:02:25 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-11-8 21:55
小小意見  
因為如果耐左,這部分會太乾 根會 ...

想請教一下,已枯掉的根要修剪,但我成日遇見,一條根的上半節枯左,但下半段仍然生長!請問這種根要剪去嗎?
GP01-Fb 發表於 2018-11-8 22:07:59 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子, 新的樹皮要浸透後才用, 否則不太索水。 樹皮新的時候不太保水, 過一段時間就會好啲,所以之前要調節一下。
Penwong 發表於 2018-11-8 22:08:06 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-11-8 21:55
小小意見  
因為如果耐左,這部分會太乾 根會 ...

開緊花所以不能動,會試試的,多謝指教。
Kel 發表於 2018-11-8 22:10:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-8 21:38
我見水苔有發毛+根粉蟲!所以全部清走舊植料!最近濕度低過50度,所以加返水苔!
...

呢排天氣涼涼地
我見 d 蘭花都有在長根長葉
有綠色根冠
可能這溫度像春天
乾的話淋多點水或噴水
佢地就會生得好好 ^ ^

Kel 發表於 2018-11-8 22:12:40 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-8 22:02
想請教一下,已枯掉的根要修剪,但我成日遇見,一條根的上半節枯左,但下半段仍然生長!請問這種根要剪去 ...

我會剪掉,因為最後下面都會枯的
他是還未完全枯哂,但是不會再生長
如果還有一兩條完整活根,也能吸水
之後要讓他再長新根
小雷子 發表於 2018-11-8 22:19:39 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-11-8 22:07
小雷子, 新的樹皮要浸透後才用, 否則不太索水。 樹皮新的時候不太保水, 過一段時間就會好啲,所以之前 ...

依加改成咁樣!底層陶粒,中間水苔+樹皮,面層加水苔! 20181108_221339.jpg
花莖黄左,還有一粒花冧仔,希望可以生長到! 20181108_221300.jpg
Kel 發表於 2018-11-8 22:28:03 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-8 22:19
依加改成咁樣!底層陶粒,中間水苔+樹皮,面層加水苔!
花莖黄左,還有一粒花冧仔,希望可以生長到! ...

原來係咁樣種
這種植料是可以 (水苔溝樹皮,底陶粒)
但是一般都不用玻璃器皿
因為太焗不通風,耐左會爛根
另外蘭頭不要種低過盆面太多,會爛頭
可以用一樣的植料,改種黑色蘭花膠盆

花梗建議剪掉,因為老花梗再開的會小朵
還是谷夠肥等他下一次再長花吧
小雷子 發表於 2018-11-8 22:30:54 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-11-8 22:10
呢排天氣涼涼地
我見 d 蘭花都有在長根長葉
有綠色根冠

啲根好靚呀!種左蘭花之后,學識欣賞啲根!
上板每日都要噴水,我種左太多植物,冇咁多時間,約一個星期淋水一次!
小雷子 發表於 2018-11-8 22:37:30 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-11-8 22:28
原來係咁樣種
這種植料是可以 (水苔溝樹皮,底陶粒)
但是一般都不用玻璃器皿

多謝指教!用玻璃樽,是想知道根的生長情況,自己經驗不足,只好靠觀察!樹皮第一次用,唔多了解佢嘅特性,當做實驗!睇下咩植料適合家居環境!
Kel 發表於 2018-11-8 22:41:38 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-11-8 22:37
多謝指教!用玻璃樽,是想知道根的生長情況,自己經驗不足,只好靠觀察!樹皮第一次用,唔多了解佢嘅特性 ...

有一種透明的蘭花膠盆都有相同效果,你可以試試 ~

小雷子 發表於 2018-11-8 22:46:51 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-11-8 22:41

唔知花墟有冇呢?我見外国花友用透明膠盆,盆邊有孔,好正!

Kel
已 pm 你  發表於 2018-11-8 22:47
Ming36 發表於 2018-11-8 23:22:23 來自手機 |顯示全部樓層
Kel 發表於 2018-11-8 22:41

Kei 大,可否PM埋我?我都有興趣這一款透明蘭花膠盆