花貓 (2018)

作者: B17 发表于 2018-4-29 11:14:44
11609 173
hiatus 發表於 2018-8-8 10:43:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-21 19:06
再來紅旗袍,初種時放窗邊,又高花又細,轉出露台,掛高,植株矮化,花又大朵,靚得多
...

睇葉,你度真係好熱? 我度從來未見到花貓葉變成甘既。
B17 發表於 2018-8-8 11:17:47 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-8-8 10:42
花猫多既掉来我度吧,仲易过迷岩,淋水要少很多。

火山体型真的很小,有位可以一試。

多就唔會多,睇啱邊隻就開聲,有鱗莖就留俾你

你隻火山同妙妙有差距,會唔會認錯左?
B17 發表於 2018-8-8 11:21:42 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-8-8 10:43
睇葉,你度真係好熱? 我度從來未見到花貓葉變成甘既。

高溫露台真係熱架,竹節秋海棠有遮陰都甩晒葉,就黎變一碌棍,睇怕要秋涼先恢復生長
hiatus 發表於 2018-8-8 13:31:32 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-8 11:17

有可能架,我要問下先知道。之前同winnie講過佢叫咩名。。。我依家唔記得咗嘍
hiatus 發表於 2018-8-8 13:33:45 |顯示全部樓層

真的是火山哦,要不我影多幾張相,再睇下?
我也見到妙妙網與我既有些不同。妙妙上花莖係紅色既,花色也不同。

来源係花貓大師。 同佢既就幾似。唔知係咪佢入貨時錯名?(但就算錯名,我都非常鐘意,花色真係非常少女)
http://hkplants.com/forum.php?mo ... ypeid%26typeid%3D47
pilcher 發表於 2018-8-10 15:45:40 來自手機 |顯示全部樓層

花色與季節有關啊!我初種火山時,秋季開的與妙妙圖非常相近,還有花臉看似較圓。
B17 發表於 2018-8-10 19:08:16 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2018-8-10 15:45
花色與季節有關啊!我初種火山時,秋季開的與妙妙圖非常相近,還有花臉看似較圓。 ...

原來會咁,明白了,貓大師
B17 發表於 2018-8-15 21:48:32 |顯示全部樓層

有Nox蟲啦!
v_v217 發表於 2018-8-15 22:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-15 21:48
有Nox蟲啦!

Nox好靚,唔知有冇多出可以排分享
B17 發表於 2018-8-15 23:21:52 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-8-15 22:35
Nox好靚,唔知有冇多出可以排分享

冇啦,除非win姐唔要
v_v217 發表於 2018-8-15 23:52:06 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-15 23:21
冇啦,除非win姐唔要

希望下次有機會再排
hiatus 發表於 2018-8-16 09:58:49 |顯示全部樓層
pilcher 發表於 2018-8-10 15:45
花色與季節有關啊!我初種火山時,秋季開的與妙妙圖非常相近,還有花臉看似較圓。 ...

大師好耐無見哦。多謝解答,等秋季開花時我再影相過來睇。

依家既區別主要係葉同花莖上既紅毛, 唔夠妙妙網上既多。
pekklewin 發表於 2018-8-16 14:40:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-15 21:48
有Nox蟲啦!

要呀!先謝謝!最近失去幾只貓

B17
已寄出  發表於 2018-8-17 15:03
pekklewin 發表於 2018-8-20 15:37:48 |顯示全部樓層

收到了, 謝謝17大   
B17 發表於 2018-10-5 12:51:34 |顯示全部樓層

夏天貓殘,好耐冇出貓相

amabilis,爛根,浸住水先

napoleon V,仍然有花
Napoleon V-2018-007.jpg

fairyland,退左休,冇相睇

紅旗袍,停左花,唔郁
An's Red Cheongsam-2018-011.jpg

剪左枝,做後備
An's Red Cheongsam-2018-A001.jpg

nox,弱!
HCY's Nox-2018-012.jpg

kapo,黃!

金魚貓,一碌柴咁

peach queen,生長停頓,反而則邊生棵細既
HCY's Peach Queen-2018-007.jpg

橘子貓,算正常

面青青Venus,葉攣,勉勉強強,生咁多仔有屁用咩!
面青青 Venus-2018-A005.jpg
v_v217 發表於 2018-10-5 23:22:42 來自手機 |顯示全部樓層

我仲慘...之前買果幾棵貓死左3棵,真係傷亡慘重,原來貓都咁難渡夏
B17 發表於 2018-10-10 15:04:10 |顯示全部樓層
爛根amabilis再發根,種番落泥,遲下出番露台
B17 發表於 2018-10-17 16:40:13 |顯示全部樓層
金魚貓剪頂入溫室,泥面都出根,唔好嘥,用泥冚番佢,多幾條根幫手,快高長大
B17 發表於 2018-10-29 23:18:46 |顯示全部樓層

Nox放窗邊一直冇動靜,放出露台一星期就有冧
HCY's Nox-2018-013.jpg

原來深秋太陽轉向,窗邊溫度達40℃ ,唔怪得唔識開花
B17 發表於 2018-10-31 12:47:34 |顯示全部樓層
kapo都係一出露台就標冧,原來我家窗邊連貓都唔啱種