返回列表 發新帖
發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-21 19:06
再來紅旗袍,初種時放窗邊,又高花又細,轉出露台,掛高,植株矮化,花又大朵,靚得多
...

睇葉,你度真係好熱? 我度從來未見到花貓葉變成甘既。
 樓主| 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-8-8 10:42
花猫多既掉来我度吧,仲易过迷岩,淋水要少很多。

火山体型真的很小,有位可以一試。

多就唔會多,睇啱邊隻就開聲,有鱗莖就留俾你

你隻火山同妙妙有差距,會唔會認錯左?
 樓主| 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-8-8 10:43
睇葉,你度真係好熱? 我度從來未見到花貓葉變成甘既。

高溫露台真係熱架,竹節秋海棠有遮陰都甩晒葉,就黎變一碌棍,睇怕要秋涼先恢復生長
B17 發表於 2018-8-8 11:17

有可能架,我要問下先知道。之前同winnie講過佢叫咩名。。。我依家唔記得咗嘍

真的是火山哦,要不我影多幾張相,再睇下?
我也見到妙妙網與我既有些不同。妙妙上花莖係紅色既,花色也不同。

来源係花貓大師。 同佢既就幾似。唔知係咪佢入貨時錯名?(但就算錯名,我都非常鐘意,花色真係非常少女)
http://hkplants.com/forum.php?mo ... ypeid%26typeid%3D47
發表於 5 天前 來自手機 | 顯示全部樓層

花色與季節有關啊!我初種火山時,秋季開的與妙妙圖非常相近,還有花臉看似較圓。
 樓主| 發表於 5 天前 | 顯示全部樓層
pilcher 發表於 2018-8-10 15:45
花色與季節有關啊!我初種火山時,秋季開的與妙妙圖非常相近,還有花臉看似較圓。 ...

原來會咁,明白了,貓大師