新手報到 求大神指救

作者: wupoooo 發表于 2018-4-28 23:36:13
1343 13
曾經種死過植物 所以一直都冇種過植物 前幾日聽到店員介紹可以驅蚊就心動買左 但其實係叫咩名?同埋要點照料?唔想再種死植物 請指教 感激不盡
ic3b34r 發表於 2018-4-29 11:38:55 |顯示全部樓層
這是迷迭香,並沒有驅蚊作用,但可以用來煮食

照顧方面,他們喜乾不喜濕,所以不要天天淋水,泥乾才淋比較好,而且喜歡曬光
回復

Aking 發表於 2018-4-29 13:11:47 |顯示全部樓層
這裡說可以, 不過我未試過,應該製成精油效果才顯著吧~

https://steptohealth.tw/自然療法/驅蚊植物-11種天然防蚊妙方/?

植物方面,覺得驅蚊草會有效些,因為行花墟時隔遠都
聞到陣味,也要種多些才有用
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-29 13:26:08 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-4-29 13:11
這裡說可以, 不過我未試過,應該製成精油效果才顯著吧~

https://steptohealth.tw/自然療法/驅蚊植物-11種 ...

好似花墟咁咩都話有駒蚊作用... 但實際...

P.S: 唔係話唔信你地咁講,只是經驗話佢地冇用,而且而家連真的驅蚊草都好似免疫了
回復

Aking 發表於 2018-4-29 13:48:50 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-29 13:26
好似花墟咁咩都話有駒蚊作用... 但實際...

P.S: 唔係話唔信你地咁講,只是經驗話佢地冇用,而且而家 ...

您可以唔信我的,因為我未種過,更加未
試過種到成屋都係驅蚊草,我諗我忍受唔
到周圍都係呢陣味,但有朋友就是這樣種,
他說連蚊香都不用
回復

ic3b34r 發表於 2018-4-29 16:30:14 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-4-29 13:48
您可以唔信我的,因為我未種過,更加未
試過種到成屋都係驅蚊草,我諗我忍受唔
到周圍都係呢陣味,但有朋 ...

呵呵,你都可以試下,大不了拿去煮食,白熊種佢都是用來煮食用,用來煮三文魚同雞都唔錯
回復

Aking 發表於 2018-4-29 20:05:30 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-29 16:30
呵呵,你都可以試下,大不了拿去煮食,白熊種佢都是用來煮食用,用來煮三文魚同雞都唔錯 ...

地方有限,只種一两盆香草又不夠用,
所以我家是用這些有四種的:

Rosemary
Basil
Parsley
Mixed Herbs (Oreganum, Marjoram, Basil)

一瓶已經夠曬數

回復

ic3b34r 發表於 2018-4-30 09:11:11 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-4-29 20:05
地方有限,只種一两盆香草又不夠用,
所以我家是用這些有四種的:

你試下種啦,迷迭香新鮮正好多
回復

Aking 發表於 2018-4-30 19:38:52 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-30 09:11
你試下種啦,迷迭香新鮮正好多

種過喇!以前就係睇完Jamie Oliver的
節目才種香草的,試過之後都係中意乾
品的味道,後來就冇種了
回復

ic3b34r 發表於 2018-5-1 10:37:57 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-4-30 19:38
種過喇!以前就係睇完Jamie Oliver的
節目才種香草的,試過之後都係中意乾
品的味道,後來就冇種了{:emoj ...

但新鮮的香味同乾的好唔同,乾了的感覺有點藥味
回復

Aking 發表於 2018-5-1 13:01:18 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-5-1 10:37
但新鮮的香味同乾的好唔同,乾了的感覺有點藥味

我家主要是醃製時用來去除主料的腥味或臊味,
用很少已經達到效果,如果吃到有藥味,下次
便要減量了
回復

ic3b34r 發表於 2018-5-2 10:54:53 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-5-1 13:01
我家主要是醃製時用來去除主料的腥味或臊味,
用很少已經達到效果,如果吃到有藥味,下次
便要減量了{:em ...

你焗雞、魚同肉都可以加,如果成隻雞,下次試下剪條長的塞入雞肚加檸檬會好香
回復

Aking 發表於 2018-5-2 19:35:37 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-5-2 10:54
你焗雞、魚同肉都可以加,如果成隻雞,下次試下剪條長的塞入雞肚加檸檬會好香 ...

多謝白熊大大介紹,這些食譜很早已經試過,
現在都冇衝動買新鮮的香草,除非昰請客用來
裝飾,放一些翠綠的香草在上面,的確可以將
整體格調提升,望下也可以增加食慾
回復

ic3b34r 發表於 2018-5-2 22:53:53 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-5-2 19:35
多謝白熊大大介紹,這些食譜很早已經試過,
現在都冇衝動買新鮮的香草,除非昰請客用來
裝飾,放一些翠綠 ...

如果想裝飾,白熊會推薦你種薄荷啦

薄荷用來裝飾甜品不錯,不過冇位種 ^_^||  發表於 2018-5-3 18:39
回復