種植玫瑰日常小事一堆

作者: 花間使者II 发表于 2018-4-28 20:52:47
12188 137
itnogood 發表於 2018-8-7 16:07:30 來自手機 |顯示全部樓層
另一棵微形月季彗星都開始爆花了,種它們有點像湊仔,女友都覺得我對它們認真過對她。
itnogood 發表於 2018-8-7 16:14:56 來自手機 |顯示全部樓層
這棵是克萊爾奧斯汀大苗,女友剪了很多放花樽。

花間使者II 發表於 2018-8-7 16:30:21 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-8-7 16:07
另一棵微形月季彗星都開始爆花了,種它們有點像湊仔,女友都覺得我對它們認真過對她。 ...

"彗星" 是小苗買回來的嗎?
生長得不錯哦! 快要換大盆了
另, 感覺上....看你的圖片, 比在淘寶上看更吸引去買哦
花間使者II 發表於 2018-8-7 16:35:16 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-8-7 16:14
這棵是克萊爾奧斯汀大苗,女友剪了很多放花樽。

我都打算在天氣涼一點"處暑"時, 幫大部份月季來個大修剪短, 到時應該也有很多花枝可去插下花樽
itnogood 發表於 2018-8-8 22:59:18 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-8-7 16:30
"彗星" 是小苗買回來的嗎?
生長得不錯哦! 快要換大盆了
另, 感覺上....看你的圖片, 比在淘寶上看更吸 ...

係 12cm 盆既小苗黎咖,但估唔到呢棵彗星特別生猛。
Noifki 發表於 2018-8-14 10:00:05 來自手機 |顯示全部樓層
你好
我也有種玫瑰,不過今年傷亡慘重,比圖中的昆蟲咬,它們晚上才會來。所以請問樓主我可以點做?有噴藥但不成功。希望大家可指敎!謝謝
花間使者II 發表於 2018-8-14 10:57:31 |顯示全部樓層
Noifki 發表於 2018-8-14 10:00
你好
我也有種玫瑰,不過今年傷亡慘重,比圖中的昆蟲咬,它們晚上才會來。所以請問樓主我可以點做?有噴藥 ...

奇怪....這已是成年甲蟲, 好似普遍它們會轉食果實多, 通常見到...我o的龍眼甜肉比佢地偷食最多
我的玫瑰暫未遇過給這般大的甲蟲害哦
另, 都只是建議早晚時段噴一般農用的農藥而已, 這甲蟲咁大隻捉殺都很容易吧
花開滿院 發表於 2018-8-14 11:16:33 來自手機 |顯示全部樓層
我剛剛開始種玫瑰。
想請教,如果種盆種藤月,唔知得唔得呢?
花間使者II 發表於 2018-8-14 15:12:19 |顯示全部樓層
花開滿院 發表於 2018-8-14 11:16
我剛剛開始種玫瑰。
想請教,如果種盆種藤月,唔知得唔得呢?

如果選擇合適香港的藤月....來種, 盆種應沒什麼大問題
我其中的...紅"龍沙寶石", 它粗生及抗病性很好 & 又常開花, 是藤月中優秀品種哦
itnogood 發表於 2018-8-16 12:29:24 來自手機 |顯示全部樓層
近幾日將之前 12cm 盆的小苗和微月轉了大一點的盆,盆今次試試 artstone 的,因為幾盆都長得很高,所以跟著再用蘭花鐵線屈左個架出黎等佢地有位爬。
itnogood 發表於 2018-8-16 12:32:22 來自手機 |顯示全部樓層
同埋想問一下有時整理 d 枝唔小心屈到有少少折問題大唔大呢?
itnogood 發表於 2018-8-16 12:39:06 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-8-14 15:12
如果選擇合適香港的藤月....來種, 盆種應沒什麼大問題
我其中的...紅"龍沙寶石", 它粗生及抗病性很好  ...

我盆沙龍寶石而家仲未開花但標得好高。
花間使者II 發表於 2018-8-16 14:18:25 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-8-16 12:29
近幾日將之前 12cm 盆的小苗和微月轉了大一點的盆,盆今次試試 artstone 的,因為幾盆都長得很高,所以跟著 ...

~真是打理種得不錯哦!!!

不過要留意枝長太高盆底面小, 好易一有風就被吹倒。
我間唔中都有這情況, 希望你問題不大
花間使者II 發表於 2018-8-16 14:28:31 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-8-16 12:32
同埋想問一下有時整理 d 枝唔小心屈到有少少折問題大唔大呢?

~唔小心屈傷枝條, 又不想剪掉,
可試試旁加一小木條/牙籤去助加固一下,
應該幾天後可自行復原的
花間使者II 發表於 2018-8-25 19:01:50 |顯示全部樓層

係玫瑰花旁發現它, 也是來賞花的吧?
影了兩三張就不爽似!飛走了

大草蜢

大草蜢

大草蜢

大草蜢
itnogood 發表於 2018-8-26 19:00:18 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-8-25 19:01
係玫瑰花旁發現它, 也是來賞花的吧?
影了兩三張就不爽似!飛走了

我之前都遇過一隻螳螂,比佢嚇一嚇到我向後坐左落地。
itnogood 發表於 2018-8-26 19:13:55 來自手機 |顯示全部樓層
我棵藍雨開完花後開始多左好多黃葉,呢個情況有乜方法可以改善呢。
花間使者II 發表於 2018-8-27 10:30:23 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-8-26 19:13
我棵藍雨開完花後開始多左好多黃葉,呢個情況有乜方法可以改善呢。

天氣開始慢慢轉涼中,
我之前有些被曬傷的, 我也開始給它們來個大修剪了, 給修個平均伸展的外型吧(修剪到全棵光枝果種),  
另, 順便施點骨粉或打點基肥, ......等它又再長出新芽葉子,
應該在(二十四氣節"秋分")又可再開花。