種植玫瑰日常小事一堆

作者: 花間使者II 发表于 2018-4-28 20:52:47
12192 137
itnogood 發表於 2018-6-28 20:39:32 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-28 13:21
~o下?  22 號發貨仲未到手??? 5~6天長途運送  
>30度高溫唔變菜乾都偷笑, 普遍花友都停購苗了。
不過 ...

唉,件貨本應星期三送到,今日一早打去全一快運 check 佢就話今日六點前會送黎,等到七點幾都未有聲氣,遲左成兩日都未到手,唉真係打定輸數,送到手真係唔知點面對
花間使者II 發表於 2018-6-28 22:17:13 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-6-28 20:39
唉,件貨本應星期三送到,今日一早打去全一快運 check 佢就話今日六點前會送黎,等到七點幾都未有聲氣, ...

那店的大苗是原狀連白布美植袋發貨的,在沒一點傷根情況下植物的耐乾干性很好。
見回評中,有一些是發貨到新彊/內蒙要一星期多也沒問題,可能你的情況不太差呢!
另,有沒有預先準備一個援苗的救命喷水壺啊?
itnogood 發表於 2018-6-29 15:14:44 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-28 22:17
那店的大苗是原狀連白布美植袋發貨的,在沒一點傷根情況下植物的耐乾干性很好。
見回評中,有一些是發貨 ...

個救命噴水壺應該點用呢?

希望佢真係今日到啦。
花間使者II 發表於 2018-6-29 15:36:32 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-6-29 15:14
個救命噴水壺應該點用呢?

希望佢真係今日到啦。

"噴水壺"
援苗嚴重缺水的植物, 噴水在葉片上能較快及直接補充水份
~平時用佢噴o下葉肥又得 !
~平時用佢噴o下殺蟲藥又得 !
~平時得閒噴下清水又得 !

另, 其實香港種"月季"同種"士多啤梨"很類似,
如能捱過炎夏&菌病高峰期, 都算係成功了一大半。
itnogood 發表於 2018-7-1 13:59:31 來自手機 |顯示全部樓層
前兩日收到貨後就即刻急救,小苗就開左盆水先將佢地浸十分鐘喂返飽水,大苗就個美植袋都仲 keep 得住 d 泥土仲好濕潤,將佢地換落盆後就注夠水,睇天狼
itnogood 發表於 2018-7-1 14:09:11 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-29 15:36
"噴水壺"
援苗嚴重缺水的植物, 噴水在葉片上能較快及直接補充水份
~平時用佢噴o下葉肥又得 !

噴水壺我已經買左幾個,天台有花曬可以淋花。

同埋而家既情況可唔可以噴氮磷鉀呢類水溶肥呢?
itnogood 發表於 2018-7-1 14:19:27 來自手機 |顯示全部樓層
睇天狼呢邊佢地見議新苗應該放佢地吸收足夠陽光,所以我將大苗收向天台,但天台無遮無掩中午既烈日又怕苗會頂唔住,尋日返工 check 過泥土好濕潤所以冇淋水,但放工回家睇幾盆花既泥土已經乾哂,我係咪應該要放向露台位,位置向東南中午過後比較陰涼。

修剪方面應該點入手好呢,佢地教盡量唔好太大修剪,黃葉部份可以等佢自已慢慢脫落。
花間使者II 發表於 2018-7-2 02:34:31 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-7-1 14:19
睇天狼呢邊佢地見議新苗應該放佢地吸收足夠陽光,所以我將大苗收向天台,但天台無遮無掩中午既烈日又怕苗會 ...

看相片長途運送後也不算大差啊
在春秋冬[三季]當然要一整天比佢吸收足夠的直接陽光啦,
但炎夏應要避暑一下,最小也要避小暑至大暑吧!避到9月份後啦!
如果無遮陽位置仲要矖足全日,此刻真的不建議放天台了, 應露台較好

另, 因炎夏購買焗傷了,回復期要比春秋冬時購買的休養期要長很多啊,
修剪方面現短時間只修枯枝較好點
花間使者II 發表於 2018-7-2 02:44:36 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-7-1 14:09
噴水壺我已經買左幾個,天台有花曬可以淋花。

同埋而家既情況可唔可以噴氮磷鉀呢類水溶肥呢? ...

你觀察如果回復正常生長就可施肥!
如果仍有落葉黃葉,施肥是會有反效果的。
長途運輸始終對植物太勞累, 給點時間他們休息一下吧!
建議施/噴點日本活力素, 無記錯…它主針對植物回復生機的

活力素

活力素
花間使者II 發表於 2018-7-4 12:21:20 |顯示全部樓層

之前上了大盆+1.8米大花架的紅龍, 在快踏入"小暑"的炎熱夏天裡,
仍然能再次開花。
這一棵暫時見有6~7朵花蕾, 這一朵是頭花, 其他很快又會接著又開。
"紅龍" 在觀察中....暫時覺得它是很適合香港種植的, 很耐熱 ; 很抗病; 很抵雨水; 開花性極持久。
每年又重覆開花次數多
香港種植月季的推薦品種首選

紅龍

紅龍
花間使者II 發表於 2018-7-8 13:50:51 |顯示全部樓層

移植上了大花架後的‘紅龍’暫花蕾14朵,希望半年後長高逹2米高吧!

紅龍

紅龍
花間使者II 發表於 2018-7-8 14:04:03 |顯示全部樓層

炎夏運輸中焗了一焗,原氣大傷致落佷多葉,給休養已近一兩個多月了,
在枝節間也漸長出很多新芽點了,希望捱埋’大暑‘後情況會更好點。
但因急想看是什麼花模樣,即使踏入’小暑’炎夏來臨也任由它開一次吧!
這金絲雀&天方夜譚開花比相片中看更美極了,勤開花!週期性地開完再開呢
花間使者II 發表於 2018-7-8 20:48:25 |顯示全部樓層
~儲埋⋯儲埋又一大鑼嘞

金邊

金邊
花間使者II 發表於 2018-7-13 09:28:32 |顯示全部樓層

~是日下雨天
今早又影下戶外雨下的月季花 "紅龍" & "藍色風暴".....先

紅龍

紅龍

藍色風暴

藍色風暴
sarshk2014 發表於 2018-7-14 08:45:45 來自手機 |顯示全部樓層
“藍色風暴”變左粉紅色?花瓣又單薄左?點解架?
itnogood 發表於 2018-7-14 11:58:10 來自手機 |顯示全部樓層
今日返工臨出門口前出面忽然間狂風暴雨,再睇睇露台大大棵藍雪花同放左架上層既繡球花都吹到跌左向地下,其中一盆繡球跌落黎時壓斷左月季一大段枝,呢個情況我係咪應該剪走佢?搵野包住斷口位置斷既地方會唔會有用呢?
itnogood 發表於 2018-7-14 11:59:01 來自手機 |顯示全部樓層
就係斷成咁。
花間使者II 發表於 2018-7-14 12:13:16 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-7-14 08:45
“藍色風暴”變左粉紅色?花瓣又單薄左?點解架?

有部份月季顏色會隨著高溫天氣/多雨水影響的,
我有另一棵’米蘭達奧斯汀‘月季也有是這情況,
它主色是粉紅花,但受影響下可以淡色到變了全白色的
花間使者II 發表於 2018-7-14 12:20:15 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-7-14 11:58
今日返工臨出門口前出面忽然間狂風暴雨,再睇睇露台大大棵藍雪花同放左架上層既繡球花都吹到跌左向地下,其 ...

都可以試用繩包紮緊合它,讓它自已自然地接合起來,盡量救一吓吧。
失敗了才去剪掉也未遲
itnogood 發表於 2018-7-15 02:48:30 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-7-14 12:20
都可以試用繩包紮緊合它,讓它自已自然地接合起來,盡量救一吓吧。
失敗了才去剪掉也未遲