種植玫瑰日常小事一堆

作者: 花間使者II 发表于 2018-4-28 20:52:47
12191 137
itnogood 發表於 2018-6-20 23:02:00 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝樓主精彩分享,因為這貼文令我注冊,近期剛到村屋,有露台和天台所以想嘗試一下種植,現以開始入手,自已較喜愛月季紫藤這類藤本植物,近幾天已在淘寶加了四五種品種,有小苗有大苗,但第一次種怕自已應付不來,樓主可否分享一下新手在種植月季有甚麼需要注意呢?
花間使者II 發表於 2018-6-21 10:10:11 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-6-20 23:02
謝謝樓主精彩分享,因為這貼文令我注冊,近期剛到村屋,有露台和天台所以想嘗試一下種植,現以開始入手,自 ...

我都在摸索中....新仔一名, 大家交流下啦
有時都奇怪香港點解好似咁少人種玫瑰/月季咁?
可能香港氣候較潮濕又熱, 遇菌病問題相對比其他地區麻煩很多。
另, 當然香港居住空間不足亦是主因吧 ! 但如果沒地方也可選種"微月"也不錯!
種月季只要有太陽日照的地方種植就可以, 基本沒大問題, 放心去種吧

其實初玩, 先種大苗/嫁接苗易o的, 小苗練恆心及成功感大o的

花間使者II 發表於 2018-6-21 10:32:00 |顯示全部樓層

月季 = (月)份 / (季) 節   > 月月季季有花開
玫瑰 = 一年開一兩次

攪咩名稱上分嘜鬼月季 或 玫瑰? 大家自己心中有數吧 !
當然另外好多解釋意思.......不詳研究了
花間使者II 發表於 2018-6-21 13:04:14 |顯示全部樓層

"天方夜譚" 香花類月季吧!  
氣味感覺很像古老玫瑰的傳統味道。
其實種月季咁耐, 都很少不用勁近距離都聞到花香, 佢係第一個

天方夜譚

天方夜譚

天方夜譚

天方夜譚
itnogood 發表於 2018-6-21 13:59:28 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-21 10:10
我都在摸索中....新仔一名, 大家交流下啦
有時都奇怪香港點解好似咁少人種玫瑰/月季咁?
可能香港氣候 ...

多多指教啊,在花墟月季真係唔多見,有既都可能唔係自已心水,反而淘寶就多好多,我搵到間叫天狼月季,見到佢既用家評價都唔錯,可以一試,買左四棵大苗一棵小苗,大苗唔包盆所以訂左幾個青山盆,月季土同肥料你見唔見議入埋呢?
花間使者II 發表於 2018-6-21 15:33:31 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-6-21 13:59
多多指教啊,在花墟月季真係唔多見,有既都可能唔係自已心水,反而淘寶就多好多,我搵到間叫天狼月季,見 ...

~佢o地雖然貴一點, 但o的植物包裝上係我所見當中最好的,
(另外有更貴的"虹x" 或更平"屋XX春天".....等等店家, 隨個人喜歡吧)
不過現在買苗, 難免逃不了回來後一定有大量黃葉及落葉情況發生
如果不急再等9~10月後轉涼點吧

提外話 : 買了回家已種下嗎? 你知道國內一般快遞, 不能直送植物到香港的嗎? 要另找方法及途徑的呢? 這天氣太熱也捱不了長途運輸。可能我擔心多了
花間使者II 發表於 2018-6-22 09:51:09 |顯示全部樓層
~踏入廿四氣節的 "夏至" 嘞 ! 熱天氣開始啦
前排運輸途中焗了一下的"金絲雀"微月季,
回來後就不斷很多黃葉及落葉發生,
現在仍在休養中,
不過禁不住它的風彩
....仍不段地開少量的靚靚花

金絲雀

金絲雀
花間使者II 發表於 2018-6-22 11:27:39 |顯示全部樓層

小小分享 :
途經荃灣行人天橋, 一片 "勒杜鹃花" 正大開花,很美
不過大家要留意一下相片有什麼......種植啟示問題???

就是沒陽光照的地方, 雖然光線充足, "勒杜鹃"亦葉綠豐盛, 不過......."不開花"
所以大家要留意自己的月季種植環境是否有足夠直照日光,
月季才會乖乖地月月季季有花開

杜鹃花

杜鹃花
summerhk123 發表於 2018-6-22 11:33:17 |顯示全部樓層
all the roses are so beautiful!!

~謝謝 :)  發表於 2018-6-22 11:50
花間使者II 發表於 2018-6-23 09:33:56 |顯示全部樓層

雲南金邊玫瑰花苗, 多曬乾作玫瑰花茶飲用。
其實感覺佢屬月季特性多o的
可能叫慣飲玫瑰花茶, 食玫瑰花大包.....轉叫飲月季花茶/食月季大包,
可能人們認為有點怪吧!

金邊玫瑰

金邊玫瑰

金邊玫瑰

金邊玫瑰
花間使者II 發表於 2018-6-25 15:30:58 |顯示全部樓層

"瑪格麗特王妃" 月季, 休養了近個多月.....終於又開花嘞!
不過近排多大雨, 是戶外開花中的玫瑰的災難時刻

瑪格麗特王妃

瑪格麗特王妃
花間使者II 發表於 2018-6-26 10:46:29 |顯示全部樓層

~昨日剛影完相片的 "瑪格麗特王妃" 月季,
就咁....慘被這幾條衰蟲仔偷襲, 食到變光棍喇 ! 食葉速度仲好驚人

青蟲仔

青蟲仔
ET0404 發表於 2018-6-26 13:30:56 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-26 10:46
~昨日剛影完相片的 "瑪格麗特王妃" 月季,
就咁....慘被這幾條衰蟲仔偷襲, 食到變光棍喇 ! 食葉速度仲好驚人 ...

好大條
會變咩?
花間使者II 發表於 2018-6-26 14:51:21 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-6-26 13:30
好大條
會變咩?

我都不知它們成蟲是什麼樣的
只知它們最喜愛吃玫瑰幼葉, 躲藏時會舉起尾部....去扮植物枝條
ET0404 發表於 2018-6-26 15:41:21 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-26 14:51
我都不知它們成蟲是什麼樣的
只知它們最喜愛吃玫瑰幼葉, 躲藏時會舉起尾部....去扮植物枝條   ...

識扮嘢添
itnogood 發表於 2018-6-26 19:55:29 來自手機 |顯示全部樓層
樓主你好,想問一下新苗落盆時有機肥應該是放底才加土再放植物後再封土對嗎?而有機肥放底前是否應加點土在底呢?而我用的是羊糞肥,盆用 32cm,那應該要放多少呢?
花間使者II 發表於 2018-6-26 21:28:24 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-6-26 19:55
樓主你好,想問一下新苗落盆時有機肥應該是放底才加土再放植物後再封土對嗎?而有機肥放底前是否應加點土在 ...

有機肥放底再加點土在面,䣓一下會較好,
不過小心買回來的有機肥是未完全腐熟的,
當澆水後, 仍有可能在泥土內產生高熱,因而導致燒根死苗啊!

另有點要留意:長途運送後的苗已大傷,要援苗就不要加任何肥料了,
約一兩星期後花苗回復正常後, 再施肥料也未遲呢!

我估那不是只純羊糞吧,可能已另溝一些有基物質的,你參看他們的說明使用方法吧!因為我都未用過它啊
花間使者II 發表於 2018-6-27 17:19:11 |顯示全部樓層
~前兩三年前, 初開始種月季購入平價$8蚊一棵切花品種,  現在仲....間唔中開下花! 確是粗種抵玩啊

白切花月季

白切花月季
itnogood 發表於 2018-6-28 12:11:29 來自手機 |顯示全部樓層
花間使者II 發表於 2018-6-26 21:28
有機肥放底再加點土在面,䣓一下會較好,
不過小心買回來的有機肥是未完全腐熟的,
當澆水後, 仍有可能在 ...

謝謝指教,但有些大苗本身唔連盆,運到手時援苗應等多少天呢,這段時間應否放盆,因為如果有機肥要放底部但援苗期間不能施肥那我應該怎辦?

而我訂的貨  22 號發貨但到應該要到今天才到手,很擔心。
花間使者II 發表於 2018-6-28 13:21:40 |顯示全部樓層
itnogood 發表於 2018-6-28 12:11
謝謝指教,但有些大苗本身唔連盆,運到手時援苗應等多少天呢,這段時間應否放盆,因為如果有機肥要放底部 ...

~o下?  22 號發貨仲未到手??? 5~6天長途運送
>30度高溫唔變菜乾都偷笑, 普遍花友都停購苗了。
不過那店包裝較好, 但都非常危險啊 !

不要打算施什麼羊糞肥了,

留意下他們的大苗原本就是種植在美植袋內, 所以可...不需急於重新移盤植種,
直接把整棵苗連同美植袋暫放入花盤內(不要傷根), 直至援苗完成為止啦 !

援苗非常重要, 捱唔過就死架啦 !
援苗首先給點適量灑水+噴葉(如可施點活力素更好), 放在陰涼地方去援苗。
....直至無大量落葉&無大量黃葉為止,  
以上只是建議&參考, 自己再按情況變通下, 最後祝你好運 !