唔知救唔救到

作者: JaguarKiKi 發表于 2018-4-26 20:19:39
2618 7
學校有盆捕蠅草,之前同事唔知用左普通水喉水種,之後啲夾變黑,連新出嘅夾都係咁……而家拎左返嚟,換晒水苔2日,用返蒸餾水種,剪晒啲黑色,但好似冇咩起色咁……
想請問有冇高人可以指點一下? 好想救返佢
hkl729 發表於 2018-4-27 09:16:59 |顯示全部樓層
未見到有問題喎,唔駛咁緊張。
反而係現在已是春夏時份,都是捕蠅夾開花授粉,生長延直拙狀嘅狀態,而相中所見,看似燈照不足,營養不良多啲喎
回復

Dtwfung 發表於 2018-4-27 11:22:37 來自手機 |顯示全部樓層
換植料時,有冇留意到佢D 根嘅狀況?
學楼上師兄講,燈照唔夠!同我頭兩棵失敗例子ㄧ一樣。。。唔夠光照 小夾會慢慢弱化,。 。。gggg的!
回復

JaguarKiKi 發表於 2018-4-28 08:49:46 來自手機 |顯示全部樓層
我換料時見根部又好似冇咩問題咁喎……我接手後已經成日放佢出去晒太陽架啦。
唉~今日再睇佢,佢啲幼夾都開始黑啦我估都係命不久已架啦…
回復

Dtwfung 發表於 2018-4-28 10:28:05 來自手機 |顯示全部樓層
JaguarKiKi 發表於 2018-4-28 08:49
我換料時見根部又好似冇咩問題咁喎……我接手後已經成日放佢出去晒太陽架啦。
唉~今日再睇佢,佢啲幼夾都 ...

我當初放窗台 每天有3 至 4小時 陽光(得一、二个鐘猛烈) 佢唔死 但唔紅 结果都 GG! 現在(第三次) 加了燈 4至11pm 補燈。先 0K!(以上二棵是不到品種)
回復

hkl729 發表於 2018-4-28 13:20:38 |顯示全部樓層
JaguarKiKi 發表於 2018-4-28 08:49
唉~今日再睇佢,佢啲幼夾都 ...

放棵捕蠅夾係天台呀,花園呀之類地方啦,真係好難種死㗎
回復

JaguarKiKi 發表於 2018-4-28 15:17:22 來自手機 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2018-4-28 13:20
放棵捕蠅夾係天台呀,花園呀之類地方啦,真係好難種死㗎

學校冇呢啲地方呀!不過而家會放出外面露天地方晒下,放學拎返入屋咁囉……我成日都見啲人話要照燈,係咪一定要先存活到架?
回復

hkl729 發表於 2018-4-28 15:28:09 |顯示全部樓層
JaguarKiKi 發表於 2018-4-28 15:17
學校冇呢啲地方呀!不過而家會放出外面露天地方晒下,放學拎返入屋咁囉……我成日都見啲人話要照燈,係咪 ...

種植環境不宜經常轉換,放學拎返入屋更係植株弱化嘅主因。
回復