風雨蘭種球適應良好,接收一星期多,根部開始露出盤底,要換個更深的盤了。
IMG_20180422_080459.jpg IMG_20180422_080538.jpg

至於上年種的風雨蘭種子,前幾天不小心翻倒,發現它們已長成小小球。 IMG_20180424_190756.jpg
現時盤盤都似一埋埋雜草咁,要慢慢等醜小鴨變天鵝。
風雨蘭果然是名符其實, 昨天發現其中一球靜靜地開花了。

嘩!好靚呀! :)  發表於 2018-6-10 11:52
 樓主| 發表於 6 天前 來自手機 | 顯示全部樓層

昨天, 蓄勢待發。
今天, 眼前一亮。
都是一枝獨秀。
發表於 5 天前 | 顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-6-10 11:46
風雨蘭果然是名符其實, 昨天發現其中一球靜靜地開花了。

請問您這棵是否橙粉紅色呢?顏色好靚好喜歡啊!
發表於 4 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-6-20 22:31
請問您這棵是否橙粉紅色呢?顏色好靚好喜歡啊!

paul niemi,實物唔係咁靚
發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-21 14:05
paul niemi,實物唔係咁靚

原來係 paul niemi,但在您的相中這品種都好靚的!好喜歡這品種呀!