葉插分享。

作者: s011143011997 发表于 2018-4-23 01:01:14
1185 6
葉插左兩星期,基本上每一塊都有發出根同小葉。生得最大個塊就葉插左一個月,不過母葉既養分就快吸曬,天氣又開始熱,驚啲葉插頂唔順

題外話,有無人有用呢隻營養液/有幫肉施肥? 有無用呀?
20180422_211513.jpg 20180422_211538.jpg
ic3b34r 發表於 2018-4-23 12:28:23 |顯示全部樓層
其實肉肉你用咩薄肥都得,所以唔使太擔心,白熊鐘意用花X 1號加淡好多倍咁淋.
s011143011997 發表於 2018-4-23 13:44:32 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-23 12:28
其實肉肉你用咩薄肥都得,所以唔使太擔心,白熊鐘意用花X 1號加淡好多倍咁淋. ...

呢隻就話唔使溝淡,就咁唧
ic3b34r 發表於 2018-4-23 13:58:05 |顯示全部樓層
s011143011997 發表於 2018-4-23 13:44
呢隻就話唔使溝淡,就咁唧

咁你可以直接用,但留意有部份肉肉如加得太多肥會爆肉.
little_stone 發表於 2018-4-23 19:17:52 來自手機 |顯示全部樓層
請問呢隻係咩肉肉黎架?
葉插最好唔好放棵粒土上面,根部好難吸水同札根呀,用多少少椰糠同泥炭好啲~
不過天氣熱,就要小心泥土悶熱,加油樓主

施肥我就鐘意間中Dump 幾粒鉀肥落盆,fun fun 買咗一大包,兩年都仲有大半包淨
阿唯小Ken 發表於 2018-4-24 00:25:07 來自手機 |顯示全部樓層
太熱了,除非24小時放冷氣或專業降溫地方,否則應該很快會.....
s011143011997 發表於 2018-4-24 00:47:33 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-4-23 19:17
請問呢隻係咩肉肉黎架?
葉插最好唔好放棵粒土上面,根部好難吸水同札根呀,用多少少椰糠同泥炭好啲~
不過 ...

應該叫紅稚蓮。多謝你既意見,等我聽日換下泥先!