返回列表 發新帖

肉肉新手

作者: diadia 發表于 2018-4-21 23:38:15
2304 29
powergun 發表於 2018-5-24 11:10:49 |顯示全部樓層
diadia 發表於 2018-5-24 11:00
哈哈,就係你呢句最大獲"最緊要平"  一上淘寶見咁平.平得黎香港又小見,咁就好易出事

我就 ...

淘開就淘多d , 唔淘就唔好睇啦
回復

powergun 發表於 2018-5-24 11:13:24 |顯示全部樓層
diadia 發表於 2018-5-24 11:03
今次呢幾棵收到比我想像中好,因為成日睇到D人講會掉葉,狀態又好差, 我就咁睇就好似根又唔錯,D葉仲係好漲,我 ...

似係唔錯, 快上盆
回復

diadia 發表於 2018-5-24 11:16:20 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-5-24 11:13
似係唔錯, 快上盆

尋晚到手之後先記得之前買果D泥用晒

得返大粒赤玉土,今晚出去買完有時間就上盆

好啦  發表於 2018-5-24 11:18
回復

diadia 發表於 2018-5-25 19:28:07 來自手機 |顯示全部樓層
荃灣缸記居然有嬰兒手指,唔係之前淘左,今次見到應該會買,好在今次見唔到玉扇,如果唔係都走唔到
IMG_20180525_185927.jpg IMG_20180525_185906.jpg IMG_20180525_185921.jpg
回復

diadia 發表於 2018-5-25 23:19:02 來自手機 |顯示全部樓層

終於上盆,希望可以快d服盆,同安全渡夏
兔耳
桃蛋
嬰兒手指
雪蓮
五十鈴玉
回復

powergun 發表於 2018-5-26 01:22:07 |顯示全部樓層
diadia 發表於 2018-5-25 23:19
終於上盆,希望可以快d服盆,同安全渡夏
兔耳

兔耳就應該無問題, 可成功渡夏, 但其餘的, 尤其是番杏科的五十鈴玉就要特別留意了
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-26 07:39:31 來自手機 |顯示全部樓層
夏天入肉多啲野要注意,溫度、日照、濕度、通風都冇春秋冬咁理想。

新肉太長既根要修剪及晾根,沒有洗根又晾根足夠的話,上盆後可以噴少少水引多肉生根。剛換盆後不能曬太勁,散光比較適合。

高溫天氣記得做好通風甚至少量遮陽。近期看有些文章說到多肉曬傷,是因為在長日照/強陽光下,又通風不足,葉面溫度提高,令多肉出現曬傷。

祝渡夏順利  ;-)
回復

diadia 發表於 2018-5-26 19:54:15 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-5-26 01:22
兔耳就應該無問題, 可成功渡夏, 但其餘的, 尤其是番杏科的五十鈴玉就要特別留意了 ...

上完盆已經放左去另一隻冇咩太陽直射窗邊放
回復

diadia 發表於 2018-5-26 19:57:03 來自手機 |顯示全部樓層
Elizalyt 發表於 2018-5-26 07:39
夏天入肉多啲野要注意,溫度、日照、濕度、通風都冇春秋冬咁理想。

新肉太長既根要修剪及晾根,沒有洗根又 ...

今次係淘返黎,d根黎到冇修過,不過都放左2日先上盆,已經放通風窗邊,唔晒太陽,未入盆前果樣可以睇返上面,感覺狀態唔錯,希望可以渡夏成功
回復

Elizalyt 發表於 2018-5-26 21:28:30 來自手機 |顯示全部樓層
diadia 發表於 2018-5-26 19:57
今次係淘返黎,d根黎到冇修過,不過都放左2日先上盆,已經放通風窗邊,唔晒太陽,未入盆前果樣可以睇返上 ...

那應該沒問題了,只待時間讓它們適應吧
回復