各种植物交換淨化空氣植物

作者: hiatus 发表于 2018-4-21 10:40:45
5089 31

下午2點返來處理大家既回覆,請花友等等,唔該哂大家

我有以下一d室內植物,想交換一d普通綠植,可淨化空氣個d,
比如吊蘭,虎尾蘭,紅掌,常春藤,龟背竹,袖珍椰子,富貴竹等等。
綠蘿/黄金葛,蘆薈我已有夠多,唔需要啦。
花友也可提出其他,種植泥土亦可。

仲有d室外植物,遲d貼相上來。

交收:今晚6:00-6:15係旺角MTR。

規則:一盆換一盆,一換多,多換一,都可以。種定成盆交收優先。
有心花友請講明用咩野換或貼相說明。我回复同意之後會pm電話比花友,請pm留電話比我,方便交收。

雜交岩桐1,2,3

E. Jim’s Canadian Sunset

报报春苦苣,可能係黃花

Kohleria ly’s Single eyelid boy
Sinn. Isa’s Murmur
Sinn. HCY’s Hello Melody
hiatus 發表於 2018-4-21 11:13:38 來自手機 |顯示全部樓層

室外苦科及多肉等。

請註明要哪一盆,文字描述或截圖都可。

第一排第二排
左起 白香岩两盆,粉色麻点大岩两盆,Sinn Stone's Yulia四盆

第三排
左起 無名迷岩,sinn. Hcy's Fire drops, K. Ly's single eyelid boy,K. Ly's single eyelid boy

左起,觀賞斑葉鳳梨兩盆,12卷兩盆,初戀兩盆
rumer 發表於 2018-4-21 11:22:03 來自手機 |顯示全部樓層

T T 對大大的喜蔭E. Jim’s Canadian Sunset 和貓貓K. Ly's single eyelid boy 很有興趣~ T T
但不在家拍不到照片給妳看。。
家中室內有種好些植物~
但近期都沒有拍照~其中比較容易剪出來分享的有萊姆黃金葛、Philodendron Brazil、普通版水竹草、三色水竹草~

附圖為家中拍的舊照片~

以上4種植物都能修剪枝條不知大大有沒有興趣~

# 剛剛才看到大大在原文說黃金葛已有~ T T
因今天要幫家人搬屋收拾所以出不來交收。。
就大大如可以接受另一天交收我晚上回家再找找看有沒有其他合適的植物~如大大沒興趣也不要緊~就希望妳能找到心頭好啦~^ ^
大白燦 發表於 2018-4-21 11:31:44 來自手機 |顯示全部樓層
你好! 我對粉色麻点大岩桐有興趣,目前我沒有好東西同你交换,想用植物泥同你交换,有興趣嗎?
dick 發表於 2018-4-21 11:51:28 來自手機 |顯示全部樓層

想換粉色麻點大岩、E Jim's Canadian sunset, 報春苦苣、晚點傳相比你,可以學校、村交收嗎?

老友請睇pm傾。  發表於 2018-4-21 14:56
Pogonahk 發表於 2018-4-21 11:53:23 來自手機 |顯示全部樓層

Hi : 我想要Sinn. Isa’s Murmur(好靚).及 Sinn. HCY’s Hello Melody
我有
1."Sinn. Sky High Spot 頂芽"及
2."小紅楓" 小苗
3.紅花"不知名迷岩"頂芽
喜歡那款交換, 今晚可以交收,有興趣嗎!Thanks
Lavendercandy 發表於 2018-4-21 12:03:01 |顯示全部樓層
大大你好!我對迷岩 Sinn. Isa’s Murmur 和 Sinn. HCY’s Hello Melody 有興趣!
我有吊蘭、常春藤、白掌(一帆風順)可交換。
(不過今晚已有約, 不知道能否改明天或另外約時間交換 ? 謝謝!)
dick 發表於 2018-4-21 12:03:13 來自手機 |顯示全部樓層
(代花友換)這個吊蘭換迷岩,我代交收
karisv3v 發表於 2018-4-21 12:55:41 |顯示全部樓層

我有水竹一枝多根、薄荷枝條、多肉達摩福娘枝條、多肉佛甲草枝條,
想交換迷岩Sinn. Isa’s Murmur Sinn. HCY’s Hello Melody、粉色麻點大岩桐、E. Jim’s Canadian Sunset,唔知你有無興趣?
我可今天6點旺角站交收
KatKichi 發表於 2018-4-21 13:03:45 來自手機 |顯示全部樓層
這種吊蘭有興趣嗎?想換喜蔭
dick 發表於 2018-4-21 13:32:19 來自手機 |顯示全部樓層
金魚大,這些都可以換
hiatus 發表於 2018-4-21 14:41:30 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-4-21 11:22
T T 對大大的喜蔭E. Jim’s Canadian Sunset 和貓貓K. Ly's single eyelid boy 很有興趣~ T T
但不在家拍 ...

Rumer你好,我好少出得來,今日唔啱時間就算啦。
多謝你寫甘多字同貼相。你種既好健康呀。你相中植物我全部都有啦,不過多數無你甘大盆啦

Haha 大大唔緊要~就等將來睇下有無機會種到好植物能跟大大交換啦~就謝謝回覆呀~:P  發表於 2018-4-21 14:54
hiatus 發表於 2018-4-21 14:43:49 |顯示全部樓層
大白燦 發表於 2018-4-21 11:31
你好! 我對粉色麻点大岩桐有興趣,目前我沒有好東西同你交换,想用植物泥同你交换,有興趣嗎? ...

泥都可以。 如可以今晚交收既話就留一盆比你。
請pm交換電話。

hiatus 發表於 2018-4-21 14:49:15 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-4-21 12:03
大大你好!我對迷岩 Sinn. Isa’s Murmur 和 Sinn. HCY’s Hello Melody 有興趣!
我有吊蘭、常春藤、白掌( ...

Candy你好,我好少出得來,今日唔啱時間就算啦。
多謝你寫甘多字說明呀

不要緊,希望下次有機會再同大大交換植物^^  發表於 2018-4-21 15:20
hiatus 發表於 2018-4-21 14:51:53 |顯示全部樓層
karisv3v 發表於 2018-4-21 12:55
我有水竹一枝多根、薄荷枝條、多肉達摩福娘枝條、多肉佛甲草枝條,
想交換迷岩Sinn. Isa’s Murmur Sinn. H ...

唔好意思,Karis,依d植物我全部都有呀^^

福娘係咪佢?我有一盆。其他個d我花槽多到太多呀
2018-04-12 16.23.08.jpg
hiatus 發表於 2018-4-21 14:54:32 |顯示全部樓層
KatKichi 發表於 2018-4-21 13:03
這種吊蘭有興趣嗎?想換喜蔭

KatKichi你好,依個我已經有一大盆。想換d有白邊既。
因為我本身已經有很多植物,想再換d唔同樣既。
可能我寫得唔係甘清楚,唔好意思呀。
hiatus 發表於 2018-4-21 15:04:16 |顯示全部樓層
Pogonahk 發表於 2018-4-21 11:53
Hi : 我想要Sinn. Isa’s Murmur(好靚).及 Sinn. HCY’s Hello Melody
我有
1."Sinn. Sky High Spot 頂 ...

Pogonahk你好,謝謝你的回覆,不過依次主要換綠植,唔換苦科呀
Pogonahk 發表於 2018-4-21 15:11:25 來自手機 |顯示全部樓層
是的,明白,Thanks
karisv3v 發表於 2018-4-21 15:20:24 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-4-21 14:51
唔好意思,Karis,依d植物我全部都有呀^^

福娘係咪佢?我有一盆。其他個d我花槽多到太多呀 ...

好厲害呀你種到咁多野
係呀!呢個係福娘
Sofie11 發表於 2018-4-21 15:25:59 來自手機 |顯示全部樓層
請問可唔可以用5號珠石換canadian sunset 同Sinn. Isa’s Murmur呀?
12下一頁