看見花花公子大大教插花菖,苦無機會,因冇非州紫羅蘭,幸早時買了兩盆,開完花後找一盆來試。

遲些再和大家分享成果。

母株

母株

花枯後,已養小葉三星期

花枯後,已養小葉三星期

摘下花菖,修剪長·度

摘下花菖,修剪長·度

配泥,冇珍珠石,用發叔花泥

配泥,冇珍珠石,用發叔花泥

飯盒保濕箱五盆,餘下三盆,用作對比也不錯·

飯盒保濕箱五盆,餘下三盆,用作對比也不錯·
發表於 7 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
加油呀!我都試緊
 樓主| 發表於 7 天前 | 顯示全部樓層
hkclive 發表於 2018-4-14 19:58
加油呀!我都試緊

齊齊加油,分享,交流。
Taxi大大!支持你做實驗!
小雷子都喜歡做試驗!成功與否,唔太重要!反而享受當中每個過程,面對各樣困難,再諗解决方案,提升種植嘅知識及個人經驗!
若然實驗成功,超興奮!
小雷子 發表於 2018-4-14 20:50
Taxi大大!支持你做實驗!
小雷子都喜歡做試驗!成功與否,唔太重要!反而享受當中每 ...

係呀!試下冇壞,前輩教路,一定要經自己實踐,才能明白其中道理,其實2009年時我曾插花菖成功,但是靠幸運,今次是確實實践,情況有所不同。

http://hkplants.com/thread-38689-1-1.html
taxitang 發表於 2018-4-14 22:11
係呀!試下冇壞,前輩教路,一定要經自己實踐,才能明白其中道理,其實2009年時我曾插花菖成功,但是靠幸 ...

嘩!原來咁早巳經成功左!
插花菖係咪可以成功keep到十字花花紋?
小雷子 發表於 2018-4-14 20:50
Taxi大大!支持你做實驗!<span class="emoji emoji1f44f"></span>
小雷子都喜歡做試驗!成功與否,唔太重要!反而享受當中每 ...

所以係呢到吸收緊各位大大嘅經驗,學習中,始終落手落腳,先深刻教訓
小雷子 發表於 2018-4-14 22:18
嘩!原來咁早巳經成功左!
插花菖係咪可以成功keep到十字花花紋?