有沒有方法可以加大插葉成功率?

作者: ic3b34r 发表于 2018-4-6 15:34:03
2291 21

最近玩到無野好玩,白熊走去玩插葉繁殖,可是插左成2星期,部份葉都開始乾了...
但一直都未能成功見到生芽... 連網上教的放一個水入去加大成功率都好似沒什麼幫助

不知各位大師是如何去插葉呢﹖謝謝
leoleo 發表於 2018-4-6 17:10:40 |顯示全部樓層
我會用全蛭石,微濕,散光,葉片斜插。
但都要視乎肉肉品種…
ic3b34r 發表於 2018-4-6 17:21:03 |顯示全部樓層
leoleo 發表於 2018-4-6 17:10
我會用全蛭石,微濕,散光,葉片斜插。
但都要視乎肉肉品種…

謝謝您,但微濕是指插葉時? 但期間會否補濕? 謝謝
suisuet 發表於 2018-4-6 18:43:18 |顯示全部樓層
我以前求其放在公司DESK 都會成功...依家插泥,定泥面都唔成功....同樓主一樣想知辦法~
ic3b34r 發表於 2018-4-6 19:07:07 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-4-6 18:43
我以前求其放在公司DESK 都會成功...依家插泥,定泥面都唔成功....同樓主一樣想知辦法~ ...

你公司開冷氣? 唔通同佢有關?
Aking 發表於 2018-4-6 19:17:21 |顯示全部樓層
我就咁放在膠兜內~

little_stone 發表於 2018-4-6 19:18:46 來自手機 |顯示全部樓層
熊童係唔可以葉插䌓殖架好似
熊童嘅所謂葉插要連一小節莖,其實就係杆插
我自己之前係參考呢個Blog, 成功長大:
https://bearpaw0908.pixnet.net/blog/post/12173954-熊童子葉孵%26阡插-紀錄

希望對樓主有幫助啦
ic3b34r 發表於 2018-4-6 19:26:37 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-4-6 19:18
熊童係唔可以葉插䌓殖架好似
熊童嘅所謂葉插要連一小節莖,其實就係杆插
我自己之前係參考呢個Blog, 成功長 ...

謝謝您,但是白熊的其他肉肉也是一樣失敗...
little_stone 發表於 2018-4-6 19:40:13 來自手機 |顯示全部樓層
葉插嘅葉品質好嗎?太老太嫩都難插
我有時會將啲葉架喺水上面,用水誘根,但都會有葉只生根不長葉,都要掉
ic3b34r 發表於 2018-4-6 19:42:17 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-4-6 19:40
葉插嘅葉品質好嗎?太老太嫩都難插
我有時會將啲葉架喺水上面,用水誘根,但都會有葉只生根不長葉,都要掉 ...

白熊選了整棵的中間取葉

不知能否拍張照來參考?
ic3b34r 發表於 2018-4-6 20:09:15 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-4-6 19:17
我就咁放在膠兜內~

可能下次學下你咁,又唔使浪費泥
但有沒有陽光?謝謝
little_stone 發表於 2018-4-6 20:40:11 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-6 19:42
白熊選了整棵的中間取葉

不知能否拍張照來參考?

熊爪我諗真係要杆插好啲。
水誘根參考照:
ic3b34r 發表於 2018-4-6 22:04:27 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-4-6 20:40
熊爪我諗真係要杆插好啲。
水誘根參考照:

謝謝您
powergun 發表於 2018-4-7 08:54:20 |顯示全部樓層
多肉插葉以平常心來種, 葉片平放泥面就得, 照多肉常用方法照顧, 甚至將葉片放回母株盆中就可以了, 越係有期望佢就通常都唔得的, 唔理佢反而成功機會高的, 你試下就知了
suisuet 發表於 2018-4-7 09:37:37 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-4-6 19:17
我就咁放在膠兜內~

我以前都似你咁,係成功架,仲係塊塊都得。呢期用同方法,環境冇變,但塊塊都唔成功。真怪,可能如大大話齋,不要太期待同太著緊。
es861023 發表於 2018-4-7 09:41:38 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-4-7 08:54
多肉插葉以平常心來種, 葉片平放泥面就得, 照多肉常用方法照顧, 甚至將葉片放回母株盆中就可以了, 越係有期 ...

係呀,我都好覺得平常心就算,

但我記得好似有人討論過白熊葉插機會係低
leoleo 發表於 2018-4-7 09:46:27 |顯示全部樓層
https://www.youtube.com/watch?v=3G-5JK5Nk0Q&t=370s
熊是比較難葉插,但也有成功例子,可參考上面的影片。

另外拔出葉後,要先晾乾,我會晾一天,才放上潮濕的蛭石上,也可斜插。
ic3b34r 發表於 2018-4-7 10:20:28 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-4-7 08:54
多肉插葉以平常心來種, 葉片平放泥面就得, 照多肉常用方法照顧, 甚至將葉片放回母株盆中就可以了, 越係有期 ...

好,咁就由佢唔理放埋一邊算
ic3b34r 發表於 2018-4-7 10:21:27 |顯示全部樓層
leoleo 發表於 2018-4-7 09:46
https://www.youtube.com/watch?v=3G-5JK5Nk0Q&t=370s
熊是比較難葉插,但也有成功例子,可參考上面的影片 ...

謝謝指教
Aking 發表於 2018-4-7 10:49:03 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-4-7 09:37
我以前都似你咁,係成功架,仲係塊塊都得。呢期用同方法,環境冇變,但塊塊都唔成功。真怪,可能如大大話 ...

要趁健康的狀態掰下來的比較易出芽,搖的
時候覺得要用一點力的,即是葉子還有生命
力,我諗用兜是因為有深度,有些濕氣凝聚
在內,用太淺的碟水氣會易蒸發; 另外葉子太
薄的話,未出根已經乾了,這些便要用水份
誘根了
12下一頁