想去大阪愛仙園買多肉

作者: mandy41leung 发表于 2018-4-5 21:17:28
3113 14
如上,但好像要向漁農處申請植物進口證和日本那邊植物防疫所申請?請問手續上該怎麼做?有人有相關經驗嗎?

聽說很多人都直接寄艙。。。但我想儘量循正式途徑買回香港。。。。
corina 發表於 2018-4-7 10:40:31 來自手機 |顯示全部樓層
我都想知,好似有D複雜
你可以致電1823,佢地可以詳細地解答
ic3b34r 發表於 2018-4-7 10:43:06 |顯示全部樓層
你揾店舖幫你訂仲快...
mandy41leung 發表於 2018-4-7 11:01:20 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-4-7 10:40
我都想知,好似有D複雜<span class="emoji emoji1f605"></span>
你可以致電1823,佢地可以詳細地解答 ...

那邊refer我星期一打去植物及除害劑監理科問,到時update
mandy41leung 發表於 2018-4-7 11:01:54 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-4-7 10:43
你揾店舖幫你訂仲快...

想親自去挑嘛
ic3b34r 發表於 2018-4-7 11:21:49 |顯示全部樓層

如果唔太大盆 又唔多的話,你申請來都要用唔少時間,你不如直接拿上機算啦...

https://www.afcd.gov.hk/tc_chi/q ... _plants_pq_imp.html

因如要按佢地去做... 你要申請唔少證明等資料,我怕你冇咁多時間
corina 發表於 2018-4-9 09:10:14 來自手機 |顯示全部樓層
有消息未
mandy41leung 發表於 2018-4-10 14:16:30 來自手機 |顯示全部樓層
corina 發表於 2018-4-9 09:10
有消息未

問了,如植物並非受保護頻危物種,那就只要兩樣東西:
1漁護處的入口證(我相信是網上說的植物進口證,不難搞)
2日本那邊的檢疫文件(機場有櫃位,要事先預約
mandy41leung 發表於 2018-4-10 14:18:47 來自手機 |顯示全部樓層
還有泥土的話,他們目前只接受純泥炭土/赤玉土/脫土(上面得一點點泥都沒有)
powergun 發表於 2018-4-10 15:55:25 |顯示全部樓層
搞得黎棵植物已無命了, 倒不如好似其他花友咁, 脫盆脫泥, 清乾淨佢, 放係行里喼裡偷運返黎啦
mandy41leung 發表於 2018-4-10 18:24:48 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-4-10 15:55
搞得黎棵植物已無命了, 倒不如好似其他花友咁, 脫盆脫泥, 清乾淨佢, 放係行里喼裡偷運返黎啦 ...

你不懂我的意思,是在買之前搞進口證, 日本那邊只需要預約機場那邊的檢疫,機場那邊檢查只需要半到1個小時,我覺得花那麼一點時間而不用冒被查到的風險還是可以的,當然我還是會繼續詢問細節
powergun 發表於 2018-4-10 20:22:37 |顯示全部樓層
mandy41leung 發表於 2018-4-10 18:24
你不懂我的意思,是在買之前搞進口證, 日本那邊只需要預約機場那邊的檢疫,機場那邊檢查只需要半到1個小 ...

應該唔係咁簡單的, d植物要檢疫未必可即刻拿走的, 萬一要搞一頭半個月, 乜都死啦
mandy41leung 發表於 2018-4-10 20:29:06 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-4-10 20:22
應該唔係咁簡單的, d植物要檢疫未必可即刻拿走的, 萬一要搞一頭半個月, 乜都死啦 ...

我原本也以為是,誰知道日本那邊他寫檢查完就可以跟著我乘飛機了,不信你自己搜一下

咁就OK  發表於 2018-4-10 20:34
mandy41leung 發表於 2018-4-10 20:31:54 來自手機 |顯示全部樓層
當然前提是跟要求啦
sunrise 發表於 2018-4-13 16:37:18 |顯示全部樓層

唔好買受保護品種,
岩牡丹, 就應該入唔到口
多肉類真係要小心, 好多係頻危品,

岩岩重發現到原來台灣->HK係唔駛入口証,
申請左打黎話台灣唔駛CANCEL 個申請
只要唔係保護品種就得LA
我D 果樹可以就甘帶過黎