冷氣機底下的小天地

作者: GP01-Fb 发表于 2018-4-4 08:46:06
10971 139
小雷子 發表於 2018-4-5 23:12:13 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-5 23:01
雷大。蘭花最重要是根部。睇相朵花是不正常謝的,因花梗變黃,上不了水給花花。本身棵蘭是有啲事的。求返 ...

係重手左D!但果D蟲走得好快架,怕有漏網之魚! 20180405_231110.jpg
雙魚座 發表於 2018-4-5 23:20:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-5 23:12
係重手左D!但果D蟲走得好快架,怕有漏網之魚!

隻虫咁似薊馬。望下其他植物葉子有無不正常黃點丑曲。
小雷子 發表於 2018-4-5 23:27:42 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-5 23:20

其實都好驚架,8日咁長時間,蟲蟲可以自由行!
雙魚座 發表於 2018-4-5 23:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-5 23:27
其實都好驚架,8日咁長時間,蟲蟲可以自由行!<span class="emoji emoji1f625"></span>

在心中:害蟲第一名是根粉介,第二名是薊馬。這二隻生命力超強,殺唔C咁。以為清完又生返。
小雷子 發表於 2018-4-5 23:42:18 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-5 23:35
在心中:害蟲第一名是根粉介,第二名是薊馬。這二隻生命力超強,殺唔C咁。以為清完又生返。 ...

我好明白架!依加心思思想試用毒藥!
B17 發表於 2018-4-5 23:47:33 |顯示全部樓層

蘭花殺手誕生了
植物冇根就唔會生長,蘭花唔同迷岩花貓,浸下水就發根。蘭花好有性格,話唔發就唔發。就算d根睇落唔多靚都要留住,有好過冇嘛。
以依加呢個狀態,來年開花真有難度
B17 發表於 2018-4-5 23:54:58 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-5 23:35
在心中:害蟲第一名是根粉介,第二名是薊馬。這二隻生命力超強,殺唔C咁。以為清完又生返。 ...

我既排名唔同:薊馬第一,根粉介差不多包尾 泥裡面難發現,不過殺佢一d都唔難!一劑毒藥全滅!要所有花齊落,以絕漏網!
小雷子 發表於 2018-4-5 23:55:46 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-5 23:47
蘭花殺手誕生了
植物冇根就唔會生長,蘭花唔同迷岩花貓,浸下水就發根。蘭花好有性格,話 ...

冇辦法啦!一見蟲,成身起晒雞皮!

小雷子 發表於 2018-4-5 23:59:55 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-5 23:54
我既排名唔同:薊馬第一,根粉介差不多包尾 泥裡面難發現,不過殺佢一d都唔難!一劑毒藥全滅!要所有花 ...

不如寄少少比我試!
B17 發表於 2018-4-6 00:00:32 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-4-5 23:20

呢隻?http://www.renwen.com/wiki/%E8%A0%BC%E8%9E%8B
taxitang 發表於 2018-4-6 06:50:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-5 23:54
我既排名唔同:薊馬第一,根粉介差不多包尾 泥裡面難發現,不過殺佢一d都唔難!一劑毒藥全滅!要所有花 ...

請問大大用那隻殺蟲水殺蓟馬,謝謝!
W88 發表於 2018-4-6 07:11:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-6 06:50

鄧大唔係有用藍色貼蟲紙?
taxitang 發表於 2018-4-6 07:25:55 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-4-6 07:11
鄧大唔係有用藍色貼蟲紙?

藍貼紙確黏了好多不同小昆蟲,但黏不盡,大地回春,蛇蟲鼠蟻瞓醒了,要用殺蟲水互補不足,以前用帝仙隆,但巳冇得賣了。
B17 發表於 2018-4-6 09:31:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-6 06:50

好年冬!露台與周圍環境分隔,而種花數量唔太多,落毒可以將薊馬消滅。如果係地下花園,恐怕殺完,外面又傳番入黎。

好年冬係沙粒,噴唔到,將佢加水,放一日,淋花,唔怕係盆底漏出來。
GP01-Fb 發表於 2018-4-6 09:58:35 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-6 09:31
好年冬!露台與周圍環境分隔,而種花數量唔太多,落毒可以將薊馬消滅。如果係地下花園,恐怕殺完,外面又 ...

請問B大有做預防性的殺菌殺蟲嗎? 我也是在露台種, 盡可能不想用毒,但又怕出事後先後悔。
W88 發表於 2018-4-6 10:07:59 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-6 07:25
藍貼紙確黏了好多不同小昆蟲,但黏不盡,大地回春,蛇蟲鼠蟻瞓醒了,要用殺蟲水互補不足,以前用帝仙隆, ...

鄧大啲花花開得咁正,啲蟲蟲好食好住,紮根多年,真係掃都唔走。
taxitang 發表於 2018-4-6 10:10:18 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-6 09:31
好年冬!露台與周圍環境分隔,而種花數量唔太多,落毒可以將薊馬消滅。如果係地下花園,恐怕殺完,外面又 ...

好年冬我有,但未過開水,放盆面,效果不大。原來可以開水,請問比例如何,謝謝!
taxitang 發表於 2018-4-6 10:18:05 |顯示全部樓層
W88 發表於 2018-4-6 10:07
鄧大啲花花開得咁正,啲蟲蟲好食好住,紮根多年,真係掃都唔走。

害蟲點都要找辦法處理,薊馬專咬花,一年一次開花比蟲來開餐,點忍,但又好奇怪,薊馬首選咬嘉仔,其次是蝴蝶,拖鞋和石斛較少咬。
B17 發表於 2018-4-6 11:03:50 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-6 10:10
好年冬我有,但未過開水,放盆面,效果不大。原來可以開水,請問比例如何,謝謝! ...

份量我都唔清楚,行仔阿嬸話,熱飲搞搞羹足夠一盆,我可能double左
我會一滿茶匙落一litre水,隔幾個鐘要搖勻佢,因為沙粒浸底,驚毒性溶唔晒出黎,夠淋十盆花左右
水苔就咁淋,芒骨麻煩,要用噴壺,但唔可以用細霧,霧化毒藥變成化武,毒鬼死自己
未試過芒板,段估放平佢,應該都淋到卦
B17 發表於 2018-4-6 11:13:03 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-4-6 10:18
害蟲點都要找辦法處理,薊馬專咬花,一年一次開花比蟲來開餐,點忍,但又好奇怪,薊馬首選咬嘉仔,其次是 ...

我家薊馬專咬花冧,不分種類,大小通殺