越級挑戰之…………水培實驗

作者: 小雷子 发表于 2018-3-26 11:44:27
19481 286
菜妹 發表於 2019-5-21 21:48:31 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-21 21:36
咁我又試吓收集啲雨水玩吓先,對一個住高樓的城市人來講,真係好新穎

落大雨時拎個可以裝水既容器落樓下公園,唔使一陣就收夠雨水,入水樽返屋企慢慢用。
亦可掛幾個水樽係外牆晾衫位,好過用水喉水。
Ming36 發表於 2019-5-21 21:55:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-21 21:43
俏皮女神全屋都係植物,原來種蘭花都有一手,實在太開心!你果邊有好多花友玩水培,玩到出神入化,睇完我 ...

我剛擺咗個膠兜收集雨水,你玩唔玩啊
菜妹 發表於 2019-5-21 21:55:13 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-21 21:43
俏皮女神全屋都係植物,原來種蘭花都有一手,實在太開心!你果邊有好多花友玩水培,玩到出神入化,睇完我 ...

我玩左一陣咋,仍在學習中。蘭花水培最大好處係唔怕悶根,出遠門前加多少少水一個月後返黎都仲健康。
小雷子 發表於 2019-5-21 21:59:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-21 21:55
我剛擺咗個膠兜係晾衫架上邊收集雨水,你玩唔玩啊

我家冇曬衫架!只有窗台!
Ming36 發表於 2019-5-21 22:02:05 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-21 21:48
落大雨時拎個可以裝水既容器落樓下公園,唔使一陣就收夠雨水,入水樽返屋企慢慢用。
亦可掛幾個水樽係外 ...

依家係夜晚,搵日如果係日頭又落雨,走落去樓下花園取雨水玩水培。
其實我係用過濾水淋花,每天早上開一陣過濾水,才取水食用,之前的過濾水就用來淋花
Ming36 發表於 2019-5-21 22:03:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-21 21:59

咁你可能要落樓下公園啦,其實我另有一隻兜是放在窗邊,用個窗夾住佢裝緊水,但唔多
Ming36 發表於 2019-5-21 22:05:45 來自手機 |顯示全部樓層

得咁少咋,仍需努力

等落大雨,加油!  發表於 2019-5-21 22:18
菜妹 發表於 2019-5-21 22:40:11 |顯示全部樓層

話說家中棵蘭花開近二月有餘,琴晚我老公突然問果兩朵花係咪真?
我話係真。

佢再話,好似開左好耐bor~
係,我話養得好仲可以開多兩三個月。

佢跟住留意到旁邊另一棵植物問我係咩?我答朱頂紅,大大朵每年開一兩次花果種呢~

佢之後話幾靚,你點解唔將佢地保鮮?好似膠花咁長年都可以欣賞。
我回應:咁不如直接買堆假花返黎,唔使種唔使等咪仲好! 你唔知我賞受睇住植物成長既樂趣咩?

... 冇回應,對話結束。

小雷子 發表於 2019-5-21 22:51:53 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-21 22:40

話說家中棵蘭花開近二月有餘,琴晚我老公突然問果兩朵花係咪真?

你老翁好攪笑……突然眼睛明亮了,睇到有花!平日時運高睇唔到!

想暈@@開始令我擔心佢除時會問我點解會住係佢屋企  發表於 2019-5-21 23:26
W88 發表於 2019-5-22 06:54:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-21 21:05
88大大!你快啲開班啦!
我等到發呆啦!<span class="emoji emoji1f605"></span>

雷大 禾依家都係讀緊 K1咋 !
點開班呀 !
小雷子 發表於 2019-5-22 09:06:10 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-22 06:54
雷大 禾依家都係讀緊 K1咋 !
點開班呀 !<span class="emoji emoji1f635"></span>

小雷子依加排緊隊報讀playgroup班咋!
K1……對我嚟講遙不可及!
支持!(開班!開班!開班!)
GP01-Fb 發表於 2019-5-22 09:47:38 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-21 21:00
古人有云,養蘭先養根,養根先養菌!
菌好自然根好,根好自然身體好!  <span class="emoji emoji1f44d"></span>
...

請問W大, 養菌所指的菌你認為是與蘭根共生的根菌(真菌,對嗎?) , 還是在植料中分解有機質的細菌? 或者是說其他東西?
B17 發表於 2019-5-22 11:42:57 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-21 22:51
你老翁好攪笑……突然眼睛明亮了,睇到有花!平日時運高睇唔到!.

人地閉月羞花,咁仲點會留意到d花,嗰日呀妹可能艷光稍斂,咪即刻發現到d花囉
W88 發表於 2019-5-22 13:31:51 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2019-5-22 09:47
請問W大, 養菌所指的菌你認為是與蘭根共生的根菌(真菌,對嗎?) , 還是在植料中分解有機質的細菌? 或 ...

咁高層次,禾邊可能會識!
W88 發表於 2019-5-22 13:33:21 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-22 09:06
小雷子依加排緊隊報讀playgroup班咋!
K1……對我嚟講遙不可及!<span class="emoji emoji1f631"></span>
支持!(開班!開班 ...

開班啦!
A for apple, B for boy...........
W88 發表於 2019-5-22 18:48:21 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-21 20:57
才子即係才子,有見識又有啲計仔。
我明白了,我都要想下辦法,唔好俾啲根見太多光 ...

D根見光又無乜影響喎,好似呢隻蝴蝶咁,種咗幾個月,強散射光位,一D問題都無!

GP01-Fb 發表於 2019-5-22 19:18:17 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-22 18:48
D根見光又無乜影響喎,好似呢隻蝴蝶咁,種咗幾個月,強散射光位,一D問題都無!<span class="emoji emoji1f604"></span>

我想應該係地生嘅植物啲根先會怕見光,因為向地性, 附生植物應該不會。
GP01-Fb 發表於 2019-5-22 19:20:44 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-22 13:31
咁高層次,禾邊可能會識!<span class="emoji emoji1f612"></span>

W大, 你識種花咪得囉~
理論嘅嘢,有興趣就研究下,冇興趣就唔洗理
Ming36 發表於 2019-5-22 19:42:35 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-22 18:48
D根見光又無乜影響喎,好似呢隻蝴蝶咁,種咗幾個月,強散射光位,一D問題都無!<span class="emoji emoji1f604"></span>

我都有盆垂死掙扎的迷加,出咗新芽,再有兩條新根,我都冇遮光,密密觀察佢嘅狀況。
希望救得返
sarshk2014 發表於 2019-5-23 08:56:35 來自手機 |顯示全部樓層

除左雨水/自來水,仲有其他水可以用架!例如冷氣機水,抽濕機水都得架!
夏天我會收集冷氣機水淋花,感覺良好,花兒冇投訴。