越級挑戰之…………水培實驗

作者: 小雷子 發表于 2018-3-26 11:44:27
19527 286
rwgplant 發表於 2019-5-21 20:49:53 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-21 20:42
這是加多利亞蘭,我都係學習中,有友人教,水培蘭花啲根唔可以長期浸水,每日噴一噴啲根,將多餘嘅水倒掉 ...

水培有多種方法,其中有一種叫水霧法,你去淘佬可以買到農用水霧噴頭,加上細潛水泵,定時器,每日定時從根部噴水霧幾分鐘,每日3、4次,我想你聽見都覺得煩
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 20:52:17 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 20:49
水培有多種方法,其中有一種叫水霧法,你去淘佬可以買到農用水霧噴頭,加上細潛水泵,定時器,每日定時從 ...

我就係怕煩,所以而家每朝早噴濕佢啲根,倒晒啲水,由佢曬太陽,夜晚返嚟先再觀察進展
回復

rwgplant 發表於 2019-5-21 20:54:39 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-21 20:52
我就係怕煩,所以而家每朝早噴濕佢啲根,倒晒啲水,由佢曬太陽,夜晚返嚟先再觀察進展 ...

根部其實唔應該有太多光照,考慮用疏孔布擋住陽光
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 20:57:12 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 20:54

才子即係才子,有見識又有啲計仔。
我明白了,我都要想下辦法,唔好俾啲根見太多光
回復

小雷子 發表於 2019-5-21 20:59:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-21 20:52
我就係怕煩,所以而家每朝早噴濕佢啲根,倒晒啲水,由佢曬太陽,夜晚返嚟先再觀察進展 ...

之前長期浸水2cm高,依架我又改左,落1cm水,等佢吸乾晒,等佢乾幾日!之後浸半杯水落簿肥,等半日至一日,全倒晒!落返1cm清水!好似效果唔錯!
回復

W88 發表於 2019-5-21 21:00:24 來自手機 |顯示全部樓層
古人有云,養蘭先養根,養根先養菌!
菌好自然根好,根好自然身體好!  
回復

小雷子 發表於 2019-5-21 21:05:16 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2019-5-21 21:00
古人有云,養蘭先養根,養根先養菌!
菌好自然根好,根好自然身體好!  <span class="emoji emoji1f44d"></span>
...

88大大!你快啲開班啦!
我等到發呆啦!
回復

小雷子 發表於 2019-5-21 21:11:41 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 20:54

才子!你真係咩都識喎,你種開咩蘭花架?比啲靚花大家睇下,我又可以跟你學下嘢!
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 21:13:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-21 20:59
之前長期浸水2cm高,依架我又改左,落1cm水,等佢吸乾晒,等佢乾幾日!之後浸半杯水落簿肥,等半日至一日 ...

攞去曬太陽之前,最好唔好有水浸住啲根,我試過燒葉。
之前星期一至三浸水,星期四落肥仔水,我放佢入廁所暗處,星期五到星期日,冇水嘅狀態先俾佢曬太陽。我覺得咁樣唔係太好,佢見少幾日陽光,所以而家先改成每朝噴水,倒咗佢,才放心俾佢曬太陽

回復

rwgplant 發表於 2019-5-21 21:13:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-21 21:11
才子!你真係咩都識喎<span class="emoji emoji1f609"></span>,你種開咩蘭花架?比啲靚花大家睇下,我又可以跟你學下嘢![e ...

蘭花版高手太多,可免則免,不敢造肆。
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 21:17:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-21 21:05
88大大!你快啲開班啦!
我等到發呆啦!<span class="emoji emoji1f605"></span>

幫推,W 大大開班
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 21:21:19 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 21:13

大家交流吓,請勿介意,條條大路通羅馬,各師各法,一人計短、二人計長,大家都想養好啲花

蘭花版巳經人材濟濟,我D三脚猫功夫盞俾人笑  發表於 2019-5-21 21:25
回復

小雷子 發表於 2019-5-21 21:21:28 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-5-21 21:13

我呢D殺手,咩都夠膽試,夠膽玩!
從中……學習……了解…… 累積經驗!

雷神,過往我都係蘭花殺手, 交多幾次學費就成功。  發表於 2019-5-21 21:36
經驗話我知,向俾自己叻嘅人學習,我在跟蘭花版各大大學習  發表於 2019-5-21 21:28
回復

菜妹 發表於 2019-5-21 21:22:22 |顯示全部樓層
水培(雨水)10個月,每次俾1-2cm高雨水,等佢慢慢吸乾後再加,冇供應其他肥料。
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 21:25:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-21 21:21
分享心得……交流交流嘛!<span class="emoji emoji1f609"></span>
我呢D殺手,咩都夠膽試,夠膽玩!
從中……學習……了解 ...

我都係,啱啱又死多一盆水培迷你嘉多利亞,初時三片葉枯黃,再來一個、兩個球莖枯死,剩返一支球莖變黑中,應不能迴光返照了,應該係中咗菌冇得救。這一盆水培,由頭到尾都沒有一條好根,結果也是合理的
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 21:26:51 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-21 21:22
水培(雨水)10個月,每次俾1-2cm高雨水,等佢慢慢吸乾後再加,冇供應其他肥料。 ...

俏皮女神分享,一定要多多學習,依家香港落緊雨,我係咪要搵個兜去接啲雨水返嚟水培?

話咁快就有高手出現  發表於 2019-5-21 21:30
回復

菜妹 發表於 2019-5-21 21:33:31 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-5-21 21:26
俏皮女神分享,一定要多多學習,依家香港落緊雨,我係咪要搵個兜去接啲雨水返嚟水培? ...

Ming大方便既咪收集下雨水,用黎淋其他植物都好。
我長期放幾個水筒出去等落雨,家中室內植物半年雨季用雨水,冇雨落先用水喉水,棵棵都幾健康,唔需要再施肥。
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 21:35:00 來自手機 |顯示全部樓層

菜妹大大係高手,我向佢請教種植球根植物,香草等,但我唔知佢水培蘭花,都有一手

最近我剛退出蘭花殺手名單,仍在努力中。  發表於 2019-5-21 21:40
回復

Ming36 發表於 2019-5-21 21:36:58 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-21 21:33
Ming大方便既咪收集下雨水,用黎淋其他植物都好。
我長期放幾個水筒出去等落雨,家中室內植物半年雨季用 ...

咁我又試吓收集啲雨水玩吓先,對一個住高樓的城市人來講,真係好新穎
回復

小雷子 發表於 2019-5-21 21:43:29 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-21 21:22
水培(雨水)10個月,每次俾1-2cm高雨水,等佢慢慢吸乾後再加,冇供應其他肥料。 ...

俏皮女神全屋都係植物,原來種蘭花都有一手,實在太開心!你果邊有好多花友玩水培,玩到出神入化,睇完我又中埋毒,玩埋一份!
回復