返回列表 發新帖
又係時候睇下兩棵水培實驗品情況:
先來小春天:
生長唔錯,新根入水后,根尖發黑左,但又冇爛,又繼續生長左!亦有新根又開始長出!感覺不錯的! 20180604_222007.jpg 20180604_222108.jpg 20180604_222154.jpg
石斛bb:
我覺得佢完全適應左水培了,啲根生左好多,又長!巳經開始圍住成個盤生長!但係啲根向上,已經貼近杯口!莫非想逃走? 20180604_221808.jpg 20180604_221924.jpg
有時我發現如果尐氣根被青苔纏住就會變黒,我估應該係缺氧。
石斛尐根生到龍飛鳯舞咁,真係睇根好過睇葉。
sarshk2014 發表於 2018-6-5 09:02
有時我發現如果尐氣根被青苔纏住就會變黒,我估應該係缺氧。
石斛尐根生到龍飛鳯舞咁,真係睇根好過睇葉。 ...

我都覺得,睇住啲根生長好有滿足感!蘭花根有點點花纹,其實都好靚!
小雷子 發表於 2018-6-5 19:44
我都覺得,睇住啲根生長好有滿足感!蘭花根有點點花纹,其實都好靚!

療效非凡
wongin30s 發表於 2018-6-5 20:11
療效非凡

謝謝光臨!
小雷子 發表於 2018-6-5 19:44

蘭花有花唔賞,走去賞葉,已經難理解,連根都賞,走火入魔了
B17 發表於 2018-6-5 21:45
蘭花有花唔賞,走去賞葉,已經難理解,連根都賞,走火入魔了

學識欣賞……從根開始!
小雷子 發表於 2018-6-5 22:05
學識欣賞……從根開始!

看著蘭根的生長,可領悟生命力的頑強,頓覺人生充滿了正能量 !
大件事啦!小石斛施肥后第2日開始,慢慢變黃,唔知咩原因,幸好中間的新苗冇咁嚴重! 20180701_160811.jpg
根部都是健康的,仍然係龍飛鳳舞! 20180701_170118.jpg
中間新苗比更肥壯!全棵最長! 20180701_170709.jpg

小春天我覺得生得唔錯!有條根生左出杯口,好似想同我握手咁!好可愛! 20180701_165942.jpg
佢D根都好健康,又生多左小根! 20180701_170004.jpg

新葉頂位好似又再生葉片,非常好!唔知幾時有機會長花苞呢! 20180701_170044.jpg
小雷子 發表於 2018-7-1 17:19
大件事啦!小石斛施肥后第2日開始,慢慢變黃,唔知咩原因,幸好 ...

小春天要好大棵先識開花,慢慢種,有幾年時間
B17 發表於 2018-7-1 18:45
小春天要好大棵先識開花,慢慢種,有幾年時間

唔知佢捱唔捱到咁長時間呢!
盡力而為!
有經歷是好事,可以加深記憶和增進知識,這個水培實驗,我在2015年已經做過,我用石斛,蝴蝶蘭,拖鞋蘭,萬代蘭,嘉多利亞,文心,千代,不夠一年都是死掉,死最後是單莖類蘭花,如果這種法是可行,已經是流行的方式,不過失敗後有一些知識是書沒寫,就是根的類別和特質,這對你用植料的選擇很有益,因你完全知道日後預到這種根時怎樣處理濕度的控制!