越級挑戰之…………水培實驗

作者: 小雷子 發表于 2018-3-26 11:44:27
19512 286

最近迷上水培方法!最吸引我的,放棄傳統舊有種植方式,顛覆傳統嘅種植概念,最重要係新方法同樣成功種植及開花啦!新奇,有趣,又刺激係小雷子最愛的,成功與否,當然要試過才知道!
今次用左呢兩棵,分別係石斛及蘭花做實試!
石斛……Dendrobium Linawianum
蘭花……Blc.Village Chief North
20180326_113152.jpg 20180326_113124.jpg 20180326_112731.jpg 20180326_112757.jpg

將小苗裡的水苔及爛根全清除了!再風乾了一個夜晚!根部已經轉白色!
20180326_112929.jpg 20180326_112904.jpg 20180326_112949.jpg

跟住就放入清水中!水浸過根部一半!初部工作完成! 20180326_125547.jpg 20180326_125612.jpg
B17 發表於 2018-3-26 12:13:44 |顯示全部樓層
搵細既試左先,很好 有花既當然留番黎賞花
回復

小雷子 發表於 2018-3-26 13:45:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-26 12:13
搵細既試左先,很好 有花既當然留番黎賞花

由BB苗開始,慢慢記錄生長過程!好有趣……當中充滿挑戰及驚喜!
有花那棵聖誕玫瑰,個名真係好好聽!就要靠老師耐心指導!小雷子比較頑固但心靈比較脆弱,希望唔會激到你嘔血時,我又唔會成地玻璃碎啦!
回復

B17 發表於 2018-3-26 14:12:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-26 13:45
由BB苗開始,慢慢記錄生長過程!好有趣……當中充滿挑戰及驚喜!<span class="emoji emoji1f601"></span>
有花那棵聖誕玫瑰 ...

嘉仔好頑強,對佢好會唔高興
都係嗰句,強光得來,冇曝曬,隔個月落下花寶之類粉劑開水肥
回復

小雷子 發表於 2018-3-26 14:15:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-26 14:12
嘉仔好頑強,對佢好會唔高興
都係嗰句,強光得來,冇曝曬,隔個月落下花寶之類粉劑開水肥 ...

收到!多謝老師
回復

ET0404 發表於 2018-3-26 16:28:31 |顯示全部樓層
小雷子加油!期待花開

多謝ET大大鼓勵!^0^  發表於 2018-3-26 17:51
回復

B17 發表於 2018-3-26 16:34:57 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-3-26 16:28
小雷子加油!期待花開

有排期待,小苗冇兩年都唔會開花,依加水種……
回復

ET0404 發表於 2018-3-26 19:01:42 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-3-26 16:34
有排期待,小苗冇兩年都唔會開花,依加水種……

來日方長唔怕等呀
回復

小雷子 發表於 2018-4-9 18:22:08 來自手機 |顯示全部樓層
轉左水種后,根部唔太理想,有部份爛根!可能未適應水世界!另外發現小春天生嘢?係咩嚟架? 20180409_174556.jpg 20180409_174534.jpg
回復

B17 發表於 2018-4-10 14:37:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-9 18:22
轉左水種后,根部唔太理想,有部份爛根!可能未適應水世界!另外發現小春天生嘢?係咩嚟架?<span class="emoji emoji1f605[/ ...

兩星期唔死,應該唔會死
回復

小雷子 發表於 2018-4-11 13:27:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-10 14:37
兩星期唔死,應該唔會死

中間長出嘅係咩?

B17
發芽囉  發表於 2018-4-11 14:27
回復

little_stone 發表於 2018-4-11 13:41:22 來自手機 |顯示全部樓層
樓主好有實驗精神,祝挑戰成功!!

冒險需要勇氣!勇氣背后還需要你的支持!多謝你!  發表於 2018-4-13 01:06
回復

小雷子 發表於 2018-4-15 22:58:08 來自手機 |顯示全部樓層

水種3個星期啦! update吓最新情況先!
石斛……入水后,有少部份根,變軟左,少少爛! 20180415_220427.jpg
情況比較樂觀,改變種植方法,需要時間適應!
新根開始長出! 20180415_215528.jpg
小葉子,長大了很多!
整體感覺還好,葉片有光澤!再繼續跟進觀察! 20180415_220627.jpg
小春天……根部比較弱,爛得比較多! 20180415_181838.jpg
但值得開心的,有新根開始長出!
新芽也長大了
應該可以繼續前進! 20180415_215842.jpg
(每隔個零星期,落少少液肥,浸1日,再換返清水,水位改低了1/4,希望給根部留多D空間 抖下氣)
回復

Childpark 發表於 2018-4-23 20:12:41 來自手機 |顯示全部樓層
我做過試驗,嘉多利水培有很多問題,因他要長時間高光,當兰受光照時,根就不能太濕,会燒,根死葉就会变乾,嘉多利会变虛弱 ,最後会慢慢死。
回復

Childpark 發表於 2018-4-23 20:34:11 來自手機 |顯示全部樓層

其實兰花喜空氣中的濕度,根会不停生長,我做的試驗,如果水培高光和高温都会燒根,我的做法是用瓶保濕度,根是乾的,但濕度高,所以根会生長。
回復

小雷子 發表於 2018-4-23 22:04:14 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-4-23 20:34
其實兰花喜空氣中的濕度,根会不停生長,我做的試驗,如果水培高光和高温都会燒根,我的做法是用瓶保濕度, ...

前輩好勁呀!你巳經試左一年多水種!我才剛起步,試下唔同方法種植!見前輩用水樽+炭+水苔,蘭花根部完全唔掂水,靠吸空氣濕生長!呢種方法好處唔會做成爛根,我都試緊,但冇加炭!我仍然摸索中,希望揾到一個合適嘅方法,種好啲花花!多謝前輩分享經驗!

回復

Childpark 發表於 2018-4-23 23:24:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-23 22:04
前輩好勁呀!你巳經試左一年多水種!我才剛起步,試下唔同方法種植!見前輩用水樽+炭+水苔,蘭花根部完全 ...

这个试验只是想了解一下根的生长习性,这个有缺点的,因根只吸濕氣是不夠的,一定要接觸木,或者植料,我见根生到一定长度就會放回盆種,植料是大樹棵粒,加少少水苔,一點點炭粒,嘉多利亞根要常乾,因他要高光根不能常濕。
回復

小雷子 發表於 2018-4-23 23:40:38 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-4-23 23:24
这个试验只是想了解一下根的生长习性,这个有缺点的,因根只吸濕氣是不夠的,一定要接觸木,或者植料,我 ...

明白了!謝謝你!
回復

小雷子 發表於 2018-5-2 11:22:26 來自手機 |顯示全部樓層
又再更新一下2棵小苗情況:
先黎睇下<石斛BB>
生長大左,又健康左 20180502_105424.jpg

根生長左,又多左新根長出 20180502_105305.jpg 20180502_105354.jpg

莖位開始脹卜卜 20180502_105228.jpg

水位又改低了,只有1cm高!昨天剛落完肥料,浸一晚,第2天全換清水! 20180502_105457.jpg

<小春天>情況好好,葉片有光澤,小芽長高了! 20180502_105741.jpg

新根長了,又粗壯! 20180502_105801.jpg

呢個莖位又長出小粒粒,唔知係芽?定係根?

小葉已長大了 20180502_105555.jpg

另一塊葉內,藏着唔知係咩嘅寶物? 20180502_102705.jpg

水位又再降低了,只有一cm高! 20180502_105834.jpg
回復

花开花落 發表於 2018-5-2 14:01:17 來自手機 |顯示全部樓層
热切待期,希望雷大試验成功。
回復