笑嘻嘻 ……學人種嘉多利亞蘭

作者: 小雷子 发表于 2018-3-25 14:05:11
14394 168
Brev 發表於 2019-2-21 22:33:35 來自手機 |顯示全部樓層

等我又獻吓醜
其實全水苔種,只要觀察水苔狀況,乾水先淋,蘭花就可以長得唔錯,當然花盆要揀透氣,例如瓦盆或淺盆(我近期用水植兜種),等淋水後快啲乾。(圖一係十二月換盆嘅風蘭,水苔種,都係乾透先淋水,依家開始出根。圖二、三係我棵蝴蝶蘭,水植兜種,全水苔,上兩星期回暖就長花。圖四係名護,用風蘭盆同樹皮種,換盆後兩個月啲根就生實咗,不過因為易乾,我每三、四日就淋透水)

其實平日透過觀察,掌握到蘭花需求嘅節奏,佢地就會生得唔錯。我啲花以前種天台,不過我十幾年前上樓後,環境唔同咗,我都用咗幾年去從新掌握全室內種蘭花嘅方法,不過我啲嘉仔就因為陽光唔夠,已經好多年冇開過花。當然,期待都係養蘭嘅樂趣之一 (最後圖係我種咗差不多廿年的嘉仔,轉咗環境後枯淨2枝,救得返,依家生得唔錯,但就係唔開花)
小雷子 發表於 2019-2-21 22:48:54 來自手機 |顯示全部樓層
Brev 發表於 2019-2-21 22:33
等我又獻吓醜
其實全水苔種,只要觀察水苔狀況,乾水先淋,蘭花就可以長得唔錯,當然花盆要揀透氣,例如瓦 ...

謝謝你解答!原來蘭石係咁樣都!下次出去睇下!
大大!全屋都種滿晒花,好似幅蘭花牆!
開花時一定好靚!
水植兜咁輕,會唔會頭重脚輕,好易跌!通風效果似上板!

水植兜輕,所以我掛起種~我建議可以試唔同方法,不過找對咗兩三個方法,就視乎蘭種微調~  發表於 2019-2-21 22:53
Brev 發表於 2019-2-21 22:59:35 來自手機 |顯示全部樓層

另,有啲蘭花要好多水,好似南美拖鞋,以前唔知所以種得唔好,但上網找資料明白後,我就用個玻璃罐承住裝滿水托住佢(不過我每個星期都換水),就生得幾好,仲開花。
小雷子 發表於 2020-8-22 16:21:54 來自手機 |顯示全部樓層

自從由小苗種起的嘉仔小春天成功開花,真係成為我最大嘅鼓勵!今次再度入手一棵嘉仔,來自就快結業的本地的蘭園<萬春園>!
首先要特別多謝Freddy大大,長途跋涉,流住汗水,又被蚊蚊咬,幫我尋找美人!多謝你,你是最好的,你知道嗎?小雷子 應承你會用心種靚佢,唔會令你失望的!
依加就來介紹一下我的美人:
<Blc. Mahina Yahiro “Ulii”>

今日天朗氣清,就幫美人沐浴更衣!美人原來種係椰子皮裡,她還帶埋隨身寵物……蟲蟲一齊來,嚇到我心都離埋!
拆開所有植料,有部份根已經爛晒,隨即修剪,原本打算用陶粒種,但發覺唔多夠,所以加左樹皮同少少炭做植料,面再加少少水苔做保濕,希望佢喜歡新環境,健康生長! 20200822_162531.jpg 20200822_162608.jpg 20200822_162455.jpg 20200822_162838.jpg
最後放張網上開花相:
呢個品種係有香味,希望我有機會可以種到開花!

nekotoro 發表於 2020-8-23 19:59:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-22 16:21
自從由小苗種起的嘉仔小春天成功開花,真係成為我最大嘅鼓勵!今次再度入手一棵嘉仔,來自就快結業的本地的 ...

水苔有啲包得高咗啲啲
小雷子 發表於 2020-8-23 20:50:43 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-8-23 19:59
水苔有啲包得高咗啲啲

係呀!有條新根飛咗上嚟,我想用濕水苔引返佢向下!
你係咪都入左貨?
freddywongdy 發表於 2020-8-23 21:25:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-22 16:21
自從由小苗種起的嘉仔小春天成功開花,真係成為我最大嘅鼓勵!今次再度入手一棵嘉仔,來自就快結業的本地的 ...

加油種靚佢啦!
小雷子 發表於 2020-8-23 21:29:16 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-23 21:25
加油種靚佢啦!

我已放佢在係VlP位置,希望夠光啦!
freddywongdy 發表於 2020-8-23 21:41:59 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-23 21:29
我已放佢在係VlP位置,希望夠光啦!

我見花棚遮光都幾多,
我諗好快會適應呢!
小雷子 發表於 2020-8-23 21:43:27 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-23 21:41
我見花棚遮光都幾多,
我諗好快會適應呢!

多謝你鼓勵!
Ming36 發表於 2020-8-23 21:44:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-25 17:35
最近迷上水種,等開完花后,又玩水種!<span class="emoji emoji1f609"></span>

花墟有一間專賣水種植物,見有好多蝴蝶蘭開花,其他品種的水培蘭花比較少見。
小雷子 發表於 2020-8-23 21:48:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-23 21:44
花墟有一間專賣水種植物,見有蝴蝶蘭開花,其他品種的水培蘭花比較少見 ...

係呀?近邊頭?我都想去觀摩一下!蝴蝶蘭水培比較易成功,依加真係好多人玩架!
Ming36 發表於 2020-8-23 21:53:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-23 21:48
係呀?近邊頭?我都想去觀摩一下!蝴蝶蘭水培比較易成功,依加真係好多人玩架! ...

去年曾經話搬遷大特賣嗰間的位置,而家全間都賣水培植物
nekotoro 發表於 2020-8-23 21:57:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-23 20:50
係呀!有條新根飛咗上嚟,我想用濕水苔引返佢向下!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
你係咪都入左貨?<span class="emoji emoji1f60a[ ...

水苔包咁高如果唔夠通風比較易up爛芽,我之前買咗五、六盆
小雷子 發表於 2020-8-23 22:06:13 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-8-23 21:57
水苔包咁高如果唔夠通風比較易up爛芽,我之前買咗五、六盆

明白!一陣減少啲水苔先!
5,6盆,大户呀!你揀親的都係靚品種,期待你的靚花出塲!
小雷子 發表於 2020-8-23 22:07:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-8-23 21:53
去年曾經話搬遷大特賣嗰間的位置,而家全間都賣水培植物

我知呀!出去會留意下!
nekotoro 發表於 2020-8-24 12:36:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-23 22:06
明白!一陣減少啲水苔先!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
5,6盆,大户呀!你揀親的都係靚品種,期待你的靚花出塲 ...

我好似全部都係黃色花,不過唔知係咩樣,只知父母本個名,有兩盆係紅色系!
小雷子 發表於 2020-8-24 21:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-8-24 12:36
我好似全部都係黃色花,不過唔知係咩樣,只知父母本個名,有兩盆係紅色系! ...

你個花園有唔同顏色花幾好呀!
我好有興趣知父母本出的BB會係咩樣?好有驚喜的!
小雷子 發表於 2023-2-24 08:00:47 來自手機 |顯示全部樓層
火星人:種左你5年都未開過花,係咪要掉去垃圾筒先得?比多次最後一次機會你,唔好話我絕~情!
蘭花:唔好呀!唔好呀!依加即刻開工!
Ming36 發表於 2023-2-24 21:38:49 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-2-24 08:00
火星人:種左你5年都未開過花,係咪要掉去垃圾筒先得?比多次最後一次機會你,唔好話我絕~情!<span class="emoji emoji1f624 ...

我都要跟你用呢句,魔法咒語
「唔好話我絕~情