石子的多肉露養記

作者: little_stone 發表于 2018-3-24 21:44:06
29017 409
little_stone 發表於 2018-9-14 19:22:17 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-9-11 18:26
仙人球大大粒好靚啊! 我覺得仙人球好過種景天。

係好粗生呀,不過我其實唔太鐘意好刺手。細細粒時刺仲軟軟咁好得意,大咗就好鬼硬
有冇興趣接收一兩粒?
回復

菜妹 發表於 2018-9-15 01:55:22 |顯示全部樓層

用長生草換你多餘既仙人球?
回復

little_stone 發表於 2018-9-15 14:01:20 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-9-15 01:55
用長生草換你多餘既仙人球?

都好呀,我好似冇種過長生草屬
但我要太子交收,你ok嗎?
我手上嘅仙人球有:銀手指、白鎢帽子、金鎢帽子、膨珊瑚、玉翁、金星、金琥(不確定係唔係啱名)、蛇麗丸 (不確定係唔係啱名)。
之前大雨高砂仙遊啦
回復

yunge0 發表於 2018-9-15 19:52:03 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-9-14 19:22
係好粗生呀,不過我其實唔太鐘意好刺手。細細粒時刺仲軟軟咁好得意,大咗就好鬼硬
有冇興趣 ...

好呀!pm約你
回復

ssyiyiss 發表於 2018-9-15 20:22:12 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!你d肉愈來愈靚呀
早排天氣涼左,我d肉即刻勁生..
你比我果個仙人掌類都生得好快!有三粒新肉.佢變左兔仔咁好得意呀
但波尼亞就無咩反應.唔知係味我個碰碰草吸哂佢d營養

回復

little_stone 發表於 2018-9-16 15:45:17 來自手機 |顯示全部樓層
ssyiyiss 發表於 2018-9-15 20:22
嘩!你d肉愈來愈靚呀<span class="emoji emoji1f60d"></span>
早排天氣涼左,我d肉即刻勁生..
你比我果個仙人掌類都生得好快! ...

波尼亞,碰碰香都喜水,可以多淋水啊
回復

ivyman1688 發表於 2018-9-20 06:47:54 來自手機 |顯示全部樓層
樓主姐姐係肉肉高手,好羡慕
回復

little_stone 發表於 2018-9-20 19:15:22 來自手機 |顯示全部樓層
ivyman1688 發表於 2018-9-20 06:47
樓主姐姐係肉肉高手,好羡慕

謝謝讚賞呀
但高手呢種稱號就唔敢當啦
今個夏天都死左好多盆,仲有好多嘢要學,好多經驗值要儲
回復

yunge0 發表於 2018-9-22 17:59:47 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-9-14 19:22
有冇興趣 ...

順利接收仙人球, 佢地很可愛, 多謝你!
回復

little_stone 發表於 2018-9-23 19:52:38 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-9-22 17:59
順利接收仙人球, 佢地很可愛, 多謝你!

可以替仙人球搵到欣賞佢地嘅主人,我都好開心
我平時真係完全冇理佢地,任由風吹雨打、烈日暴曬
回復

little_stone 發表於 2018-9-24 20:33:27 來自手機 |顯示全部樓層
中秋節快樂
今日返娘家食飯,趁未天黑,影返幾張靚相:

美杏錦

皮氏錦

荷花

特玉蓮

太陽花

子持蓮華

泰廸熊兔耳

福兔耳,都生多左對耳仔

金兔耳??呢個係淘佬商家俾嘅名,但佢一啲都唔似兔耳家族。到手時俾我整甩咗兩塊葉,三個月後嘅而家終於生返出黎

花友 yunge0俾我嘅萬年草

就開花嘅魯氏

再祝多次各位花友中秋節快樂

中秋節快樂呀!  發表於 2018-9-24 21:44
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-9-26 13:48:27 來自手機 |顯示全部樓層
魯氏好生養,等睇冬天靚樣

謝謝賞肉,真係好鐘意魯氏=p  發表於 2018-9-27 16:24
回復

little_stone 發表於 2018-10-20 22:12:27 來自手機 |顯示全部樓層
今日忙裡抽閒跑返西環探肉肉,數數下,原來大大細細夾夾埋埋都有超過100盆!
哇!估唔到呢一年黎買咗咁多
呢一年黎又要湊B又要種花,九龍港島兩邊跑,如果冇我媽嘅幫忙、支持同鼓勵,根本冇可能繼續。真係好感激媽媽
雖然天台有時真係好曬,但當遇著今日咁嘅好天氣,又見到啲肉肉肥美又飽滿,得到嘅成功感同治癒真係唔少
咁可愛嘅肉肉,邊到捨得唔養
就好似粒豆成日都好曳曳,但都唔捨得請工人去湊佢

遲下天氣涼多肉肥肥又靚仔,咩都抵返曬喇^^  發表於 2018-10-24 23:42
回復

sallylau 發表於 2018-10-25 10:40:12 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-3-25 07:06
歡迎根大光臨~ 係呀,光照一定夠️ ...

唔係話十天半月先淋一次水咩? 日日淋會唔會爛根?
回復

little_stone 發表於 2018-10-25 19:08:25 來自手機 |顯示全部樓層
sallylau 發表於 2018-10-25 10:40
唔係話十天半月先淋一次水咩? 日日淋會唔會爛根?

喺唔同環境、用唔同嘅介質種(泥土或砂石),以及種咩品種嘅多肉,對要幾日淋一次水都會有唔同要求。個人認為,「土乾則澆」會比較穩妥,除非你要控水控形而唔係想肉肉快高長大,或者肉肉正處於休眠期(如夏天嘅山地玫瑰、生石花)唔點吸水生長。

我當初新手時見到老公仔師兄個帖話佢啲多肉係每日淋水,都好驚訝,但而家露養肉肉差不多一年半,明白到有啲環境下養肉係要每日淋水。

其實上過我天台就知,一出太陽可以勁曬,風大時水份又揮發得好快,想啲肉肉夠水生長,而又唔想水份積喺土入面 (因為日出後水氣分分鐘會蒸爛葉片),每日黃昏時淋水係必需嘅,尤其對玉露十二卷黎講。

我前面嘅帖都有提到,配土主要用粗棵粒加少量椰糠,咁樣水份停留喺介質嘅時間較短,旁晚淋,第二朝都差不多乾透。我媽成日話一淋水,大部分水就咁流走哂,但只有咁先可以確保肉肉每日有新鮮水飲嘛

天台露養嘅環境下,如果十日八日先淋一次,對冇休眠嘅肉肉黎講消耗會太大,輕則長唔大,重則缺水枯死。
個人經驗,希望有解答到你嘅疑惑
回復

little_stone 發表於 2018-11-6 14:55:43 來自手機 |顯示全部樓層
交下功課先:

師姐菜妹送嘅長生草 (左邊四粒),好快就服盆,有啲已經開始上色

都係師姐送嘅塔松、球松,有一條枯咗,其他都適應良好

花友yueng0送嘅萬年草,越生越多

近日又入咗好多新貨,忙住洗根上盆,都未有時間影相,有機會再喺度分享

回復

little_stone 發表於 2018-11-9 17:36:09 來自手機 |顯示全部樓層
淘肉淘咗一年咁啦,成日想試試淘一筐 (根本係購物狂,上哂隱),早排終於試咗啦!

淘咗好幾筐
洗根上盆上到傻咗

上面只係其中一半

我都算好彩,睇評論話有黑腐蟲患,我淘嗰幾筐so far都唔見

雖然多係砍頭苗,有曬傷、徒長等等,但咁嘅價錢有咁多品種真係好抵玩

回復

yunge0 發表於 2018-11-13 08:38:01 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-6 14:55
交下功課先:

師姐菜妹送嘅長生草 (左邊四粒),好快就服盆,有啲已經開始上色

我百份百肯定此品種的萬年草是最好養的多肉植物, 所以我一直用細盤種, 避免長得太多。
回復

yunge0 發表於 2018-11-13 08:40:08 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-11-9 17:36
淘肉淘咗一年咁啦,成日想試試淘一筐 (根本係購物狂,上哂隱),早排終於試咗啦!

一次過買咁多, 要用許多石仔和多肉泥。請問石仔都是一併淘回來嗎?
回復

little_stone 發表於 2018-11-13 09:59:11 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-11-13 08:40
一次過買咁多, 要用許多石仔和多肉泥。請問石仔都是一併淘回來嗎?

石仔我之前fun fun訂架
回復