石子的多肉露養記

作者: little_stone 發表于 2018-3-24 21:44:06
29037 409
老公仔 發表於 2018-5-18 21:43:54 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-5-18 19:39
唔算好大啦 始終公家地方唔敢佔太多
期待師兄嘅第二基地[emoji ...

就快夏天,大戶要努力渡夏啊!
回復

little_stone 發表於 2018-5-18 21:46:15 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2018-5-18 21:43
就快夏天,大戶要努力渡夏啊!

大家都加油
而家已經好熱啦,唔知夏天會熱成點
回復

little_stone 發表於 2018-5-22 16:42:40 來自手機 |顯示全部樓層
啱啱返咗娘家天台... 熱到呢,唔夠兩分鐘就閃咗
千佛手同紅色漿果啲底葉變黑,好似黑腐咁,但枝幹又好似冇事,咁熱費事掘啲根出黎睇啦
熱到相都冇心情影
千佛手粗生冇怕過,漿果換咗個位希望好啲,始終戶外,做咗遮陽已經盡咗人事,接住落黎就聽由天命囉
端午都未到就34度,唔知大小暑會幾度
除咗肉肉渡夏要小心,各位花友都要提防中暑呀!
回復

little_stone 發表於 2018-5-26 17:20:35 來自手機 |顯示全部樓層
今日好熱,話說真係唔想出街,老公都叫我「你冇事就唔好出去啦」,但我擔心啲肉肉嘛,就話「我去一陣就返,我怕佢地唔得掂」
於是我就急急腳返西環啦。衝上天台時,我仲預咗有啲肉咁熱可能有遮陽都頂唔順,好彩大家都仲健在
由上至下:乙女心、虹之玉、虹之玉錦、紅色漿果、紫米粒
露養嘅漿果比有遮陽嘅仲健康,可能係比較通風

特別護養區啲肉肉都幾好,就係子寶B 好鬼灰,我就帶返去屋企種。

最後,露養嘅生石花之前死下又一粒死下又一粒咁,今次一返到去就係睇佢地,仲以為冇事,點知走咗之後,睇返相先見到有粒正在死亡中...
好彩我走前有理冇理都將盆嘢放咗去下格。

三十幾度,都算係咁啦~ 就係唔知捱到幾耐..

總結,最唔得掂嘅係我啲網紋草,被我攞俾丫嫲種囉,我自己無論水種土培、室內露養,都係種極都種唔好
回復

little_stone 發表於 2018-6-3 14:57:16 來自手機 |顯示全部樓層
好熱~ 説好的陰雨天呢?點解仲係咁鬼曬嘅

露養尚算通風,暫時冇發現黑腐,but 又有粒生石花係化水邊緣 好幾棵肉都曬到發白,包括桃蛋,就黎曬到變白美人,然後白美人曬到就變焦

因為媽媽返鄉,而家呀爸負責淋水,問起佢先知佢一日淋兩次水,肉肉同媽媽種的香草、觀葉一齊淋
咁唯有叫佢一日淋一次好啦

暫時用黑布遮陰
日頭蓋住,夜晚收起。一星期後再觀察。辛苦我爸啦

而家解決遮陽,又擔心通風問題
好似魚與熊掌不可兼得咁
回復

xx_Luca 發表於 2018-6-6 23:52:33 |顯示全部樓層
這兩星期真係曬得好誇張。

我家姬秋麗露養幾年都冇問題,今年竟然也曬傷 ....

回復

little_stone 發表於 2018-6-7 14:11:18 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-6-6 23:52
這兩星期真係曬得好誇張。

我家姬秋麗露養幾年都冇問題,今年竟然也曬傷 ....

係呀,人係太陽底下都汗直流。上年夏天一定冇咁誇,如果唔係我嗰時大住肚肯定頂唔順
唔知落完雨會唔會好啲呢?
回復

little_stone 發表於 2018-6-9 20:14:55 來自手機 |顯示全部樓層
風雨過後,update 下:

1. 死咗兩棵淘佬贈品:粉蔓&桃花園雜
2. 遮雨嘅藍豆死咗,完全露養嘅藍豆竟然冇事。通風真係超重要
3. 生石花徒長咗好多
4. 好多盆有積水,今日冇時間細執,下星期要再觀察有冇黑腐

P.S. 離開咗先發覺,好多相都冇影到
我真係唔係習慣用相記錄嘅人,呢點有待改進
回復

little_stone 發表於 2018-6-16 17:21:39 來自手機 |顯示全部樓層

又黎update下~
踏出天台前嘅一照,在晴朗的一天出發

露養嘅兩棵肉,持續長大中:

薄雪,好顛,前一排先分咗半盆俾花友,而家又就爆盆:

露養嘅藍豆,狀態唔錯:

繼續露養區:
高空拍唔多覺,但除乙女心,虹之玉、虹之玉錦、紅色漿果、紫米粒都徒長...

特別護養區:
有啲小苗長大咗,有啲就死鬼咗

遮陰區:
靜夜之前有啲葉有化水發黑,但暫時無損植株,已發現新生長點

還好還好

不錯不錯

冇咩問題~

熊爪越養越黃,黃熊黎?

陰影區:

石石死淨種
報數:11棵

仲有啲放養喺半陰處嘅肉肉俾我忽略咗
仲有長期俾我忽視嘅仙人掌仙人球,i am so sorry
見唔見周圍都有呢啲小苗?因為附近嘅羅勒爆seed,散到周圍都係
回復

little_stone 發表於 2018-7-2 15:21:02 來自手機 |顯示全部樓層
今日又返去睇肉,黑腐咗一棵香水奶、一棵紫真珍 (竟然係徑腐,露養好少見徑腐)、兩棵石石 (真係一星期死一粒,作死)、山地玫瑰全軍長眠
真係連影都冇...

唉,今年入咗太多多肉,位置太迫,搞到成日淋到雨水... 要諗諗點樣可以真正阻隔水份先得

上返啲靚相先:

變返粉紅嘅桃蛋

秀妍

帶點粉嘅特玉蓮

魔爪

有花蕾嘅小和錦

開花嘅玉翁

玉翁上之不死鳥... 遠睇仲以為開咩花
回復

taxitang 發表於 2018-7-2 16:20:06 |顯示全部樓層
整齊又美觀,景天度夏確考功夫。
回復

little_stone 發表於 2018-7-2 20:18:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-7-2 16:20
整齊又美觀,景天度夏確考功夫。

謝謝大大賞肉
暫時都係多用粗顆粒土疏水,半遮陰
回復

mikilovefan 發表於 2018-7-10 00:32:07 來自手機 |顯示全部樓層

我又係生左bb 少左好多時間種肉
而家個女歲半 終於有返d時間
回復

little_stone 發表於 2018-7-19 22:36:49 來自手機 |顯示全部樓層
mikilovefan 發表於 2018-7-10 00:32
我又係生左bb 少左好多時間種肉
而家個女歲半 終於有返d時間

恭喜恭喜!我囡囡都七個月大啦
湊b 真係好鬼攰
回復

little_stone 發表於 2018-7-19 22:38:13 來自手機 |顯示全部樓層
以為係開花,原來係生b
回復

little_stone 發表於 2018-7-27 22:26:40 來自手機 |顯示全部樓層
又來 update 下:

淘返黎嘅雪精靈,大大棵,好快服盆,半遮陰下現出淡淡粉紫紅

曬到金黃嘅烏木,有一點點血斑

桃花園雜,係淘佬店家送嘅禮物,之前仲以為佢死咗,原來我換咗位都唔記得,死嘅係另一棵
因為係贈品,本來係雞肋,點知而家養到咁肥又出紅邊,好彩冇送走佢

提子色嘅紫玄月

露養嘅乙女心,控型肥美到同虹之玉差不多大棵

炎陽下嘅薄雪萬年草,一棵棵小球咁

夏日炎炎,都能夠有咁嘅顏色同狀態,實在太幸福啦
回復

little_stone 發表於 2018-9-4 14:46:28 來自手機 |顯示全部樓層
久違嘅太陽終於浦頭啦,今日返西環探下多肉,擺地面嗰啲俾雨水浸到死死下,太樣衰冇影相

好熱唔太想做嘢,只係同魯氏換個大盆,學老公仔師兄嘅水桶式種法: IMG_20180904_120047.jpg
雖然魯氏係大普貨,但就係深得我心
就黎開花啦:

之前砍頭(其實係手多整斷左)嘅蝴蝶之舞,生咗好多頭,好靚:

仲掃下雜草:
好鬼大棵不死鳥,生到彎彎曲曲,唔係整到啲仙人球,就係壓到人地隔離啲花,本來抆出黎諗住堆肥,點知丫媽一句:用花生殼仲好啦,就咁俾人車咗入垃圾桶

仲有好大棵蕾絲公主,有冇花友願意接手呢?
黎西環攞,留返個盆俾我

仲有好多仙人球,都想清走留位種景天:
仲有彭珊瑚:
回復

MSCI 發表於 2018-9-11 10:45:08 |顯示全部樓層
好多靚肉
回復

yunge0 發表於 2018-9-11 18:26:29 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-9-4 14:46
久違嘅太陽終於浦頭啦,今日返西環探下多肉,擺地面嗰啲俾雨水浸到死死下,太樣衰冇影相
回復

little_stone 發表於 2018-9-14 19:19:56 來自手機 |顯示全部樓層
MSCI 發表於 2018-9-11 10:45
好多靚肉

謝謝欣賞
回復