石子的多肉露養記

作者: little_stone 發表于 2018-3-24 21:44:06
29073 409
hohojohn 發表於 2019-2-20 00:01:34 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-19 22:46
係架,我同我老公講,學種花好緊要架,第二時要種花交功課 ...

睇啲人果排衝去花墟買一串紅買到頭痕就知咩事啦
回復

little_stone 發表於 2019-2-20 09:39:40 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-19 23:41
是的, 夏季夜晚有冷氣的

所以話唔同地方種有唔同長處
我天台種唔死已經好好。要用石仔控水,尤其夏天勁驚水多悶熱又甩葉。就算俾我種到三五七年,都冇根大棵熊嘅四分一大
回復

little_stone 發表於 2019-2-20 09:40:15 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2019-2-20 00:01
睇啲人果排衝去花墟買一串紅買到頭痕就知咩事啦

買到價勁高
回復

powergun 發表於 2019-2-20 12:04:01 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-20 09:39
所以話唔同地方種有唔同長處
我天台種唔死已經好好。要用石仔控水,尤其夏天勁驚水 ...

當然啦, 每種植物都有唔同的種植環境, 多肉植物有d 確係室內較適合的, 不過應該係小數, 石子女神不妨將熊仔呢類放室內種下, 但一定要打開窗至得
回復

little_stone 發表於 2019-2-20 13:02:59 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-20 12:04
當然啦, 每種植物都有唔同的種植環境, 多肉植物有d 確係室內較適合的, 不過應該係小數, 石子女神不妨將熊 ...

要再睇下有冇位,播咗太多種子。遲啲諗住擺虎尾蘭、吊蘭咁搞下空氣淨化,再有位先到熊爪玉露嗰啲
回復

xx_Luca 發表於 2019-2-20 14:01:09 |顯示全部樓層
石子發威,入左好多錦品,靚靚
回復

little_stone 發表於 2019-2-20 17:43:51 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2019-2-20 14:01
石子發威,入左好多錦品,靚靚

謝謝師姐
係今年慢慢收集嘅,今次一次過show off
回復

powergun 發表於 2019-2-20 19:51:32 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-20 17:43
謝謝師姐
係今年慢慢收集嘅,今次一次過show off

淘佬大把又平又靚貨, 慢慢收集
回復

little_stone 發表於 2019-2-20 20:28:36 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-20 19:51
淘佬大把又平又靚貨, 慢慢收集

一定會,然後收到爆炸
之後夏天一到就汰弱留強
回復

powergun 發表於 2019-2-20 20:33:57 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-20 20:28
一定會,然後收到爆炸
之後夏天一到就汰弱留強

唔怕, 秋天再淘過就得, 唔係邊有咁多位
回復

little_stone 發表於 2019-2-20 20:55:27 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-20 20:33
唔怕, 秋天再淘過就得, 唔係邊有咁多位

冇錯
回復

little_stone 發表於 2019-2-27 22:39:42 來自手機 |顯示全部樓層

~石子的偽多肉圖鑑:護盆草~

一般護盆草係指植株低䅗、密集嘅草層。多肉類所謂嘅護盆草,通常係景天科景天屬,我自己嘅分類係:個頭小、易群生爆盆、較耐陰喜水,大部份形態似“草”,不過都有花型

網上見過有啲肉友會將護盆草同擬石蓮屬肉肉種埋一盆,話會吸收多餘水份,幫助擬石蓮肉肉渡夏喎。但石子覺得兩類肉肉對光照、水份嘅需求都唔太一樣,都係分開種易搞啲。

護盆草代表:萬年草類,種一萬年都得嘅肉肉

薄雪萬年草
上年初夏嘅盛況
而家用長方盆種,用石仔控養,已經冇以前咁茂盛。夏天時一度搞到好瘦弱,之後先明白其實佢係喜水的 即刻加返啲土落去保下水

大薄雪萬年草
秋冬全露養,可以有靚靚嘅粉紅色喔!

黃金萬年草
網上熱銷,所以種極都爆唔到盆

波尼亞萬年草
會開小白花,而且水培都唔錯!

不知名萬年草(下方,yunge0大大贈送)、塔松 (左上,菜妹師姐贈送)、球松(右上,菜妹師姐贈送)

大姬星美人
秋冬有綠、藍、紫3色!

璇葉姬星美人
經過夏天後生長緩慢... 好似變咗僵苗

胭脂雲
唔可以太曬,但太陰又會冇粉紅色

小球玫瑰
唔需要太曬都有靚靚血紅色

小球玫瑰錦 (根大贈送)
比較怕熱

白霜
上年一入夏就瓜哂,今年再接再勵

紅霜
同白霜一對

以下品種喜歡曬太陽~

小玉 / 特里爾寶石

大衛
要曬先會紅

小野玫瑰
要曬先夠似玫瑰

蒂亞
要曬先夠紅

子持蓮華

回復

little_stone 發表於 2019-3-21 21:26:04 來自手機 |顯示全部樓層
琴日去完花展,又返天台同肉肉上盆,好攰。

首先係:
Taxi大大送嘅花火玉露錦,貴嘢黎,希望自己都能夠養得靚靚啦

之後又同鼻屎苗換盆,增加粗顆粒土比例,迎接夏季:
換完又發現佔多咗位...

新寵發現:
原來可以曬成果凍紅色,好開心!雖然夏天就會變返綠色
都仍然愛呢棵:

因為要執返曬完啲石仔返黎用,所以雖然只係上幾盆迷你盆,都搞咗好耐。一眨眼又天黑lu~~
回復

violet_bb 發表於 2019-3-21 21:58:34 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-3-21 21:26
琴日去完花展,又返天台同肉肉上盆,好攰。

首先係:

全部勁吸睛!
回復

little_stone 發表於 2019-3-21 23:08:04 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-3-21 21:58
全部勁吸睛!

謝謝BB賞肉!呢排天氣都算唔錯,過幾日雖然有雨,但仍然算係涼爽,適合肉肉生長

我都盡量晒下肉肉  發表於 2019-3-21 23:38
回復

little_stone 發表於 2019-3-29 10:54:21 來自手機 |顯示全部樓層
拼盆近況:
回復

little_stone 發表於 2019-4-2 21:35:01 來自手機 |顯示全部樓層
2019年渡夏前留影
趁夏天黎之前,大•執•位!

格局:垃圾堆咁

1. 貼牆四層書架:
頂層:唔再放肉,怕遲下有風收唔切,渡夏時只用遮陽擋雨

第二層:放小苗
渡夏前最後嘅景天:白合錦,大和錦啲親戚,石子好鐘意佢哋嘅個別顏色差異

第三層:控水層
有怕被煮溶嘅十二卷、要休眠嘅山地玫瑰、悶熱時會勁甩葉嘅熊熊、貓貓、達摩福娘同藍豆

最底層:

2.書架側,貼住天台圍牆嘅地面(朝早有陽光,正午後處於陰影處)
天氣開始熱,腊牡丹勁甩果凍葉,好似啲小動物換毛咁,甩到一盆都係

3. 右邊胋牆,越後面下晝時間越曬到陽光
主要放兔耳家族

4. 貼住其他人啲花 正午後陽光普照位
主要係仙人掌、龍舌蘭同越曬越靚嘅某啲伽藍菜屬、擬石蓮等
光焜樹上肥下瘦
雜草~~

5. 書架前陰影處 (地面)

6. 再前少少 (地面)會有陽光照到

7.鞋架 (共4個,每層用籃擺放肉盆,籃同架之間用鐵線縛住,籃上有遮陽布)
A. 面對書架左邊三層鞋架
頂層:
中層:
底層:

B. 隔離兩層鞋架
頂層:
底層:
暫放品種重覆嘅小苗

C. 面對書架右邊兩層鞋架
頂層:
底層:

D. 隔離兩層鞋架
頂層:
底層:
暫放冇地方放嘅肉肉 T T

有啲喺上年渡夏就已經咁擺,有啲係新放,做個記錄,希望每棵植物都有合適位置渡夏啦~

P.S. 有冇大大可以幫我改良下掛遮陽布嘅方法?而家真係好似垃圾堆 但我又搵唔到位,而又唔會影響到其他人,始終天台係公家架嘛~

回復

little_stone 發表於 2019-4-2 21:40:12 來自手機 |顯示全部樓層
垃圾堆,求改良
回復

菜妹 發表於 2019-4-3 07:40:09 |顯示全部樓層

女神超有心機,我隨便用膠盒,舊碗慳種就算,覺得自己超失禮。

黑布吸熱,炎夏加塊淺色布較佳。
回復

little_stone 發表於 2019-4-3 09:56:23 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-3 07:40
女神超有心機,我隨便用膠盒,舊碗慳種就算,覺得自己超失禮。

黑布吸熱,炎夏加塊淺色布較佳。 ...

謝謝師姐讚賞!哎呀,防水嘅暫時得黑色布同半透明波波紙
我之前都有用膠盒嗰啲,但好快就裂開,連比較薄身嘅膠花盆都會裂開。所以膠盒都係留喺屋企育苗
師姐你嗰邊咁凍,膠盒嗰啲唔會都好快裂咩?
回復