石子的多肉露養記

作者: little_stone 發表于 2018-3-24 21:44:06
29067 409
little_stone 發表於 2019-2-8 16:18:09 來自手機 |顯示全部樓層
又加咗個架
其實係我爸嘅舊書架,我媽話唔好哂,攞去擺花

遲早有日,我會俾人清場
回復

little_stone 發表於 2019-2-8 17:01:04 來自手機 |顯示全部樓層
Update下啲肉肉:

其實係荷花,上網見過話係花月夜優選品種,唔知係唔係呢。石子之前種過兩棵花月夜都捱唔過夏天,唯獨佢得天獨厚

大姬星美人,越來越肥美,期待爆盆

大薄雪,光照下會變粉紅,好驚喜

碧魚蓮。初入肉坑睇圖鑑就好愛上呢個品種,嗰時未識淘就買住鹿角海棠先
今年秋天俾我恨到,淘咗一大棵,分散投資,一半留屋企水種,一半天台遮陰養。結果屋企嗰棵生長不良,仲有啲黑,一見天台嗰盆(相中右邊)生得好好,出咗好多分支,就都攞上天台土種啦!不過而家消耗咗好多(左邊),希望服到盆啦!
回復

little_stone 發表於 2019-2-18 17:26:16 來自手機 |顯示全部樓層
一直都好想清點下自己嘅肉肉,無奈一路買一路買,多到有時間上盆都冇時間影相。新年淘佬放大假,終於有時間搞掂啲肉肉名牌同影下相 於是就有以下呢個
~偽多肉圖鑑~

分類全係方便自己,請勿見怪

首先show off 下啲肉錦

~石子的偽多肉圖鑑:肉錦~

虹之玉錦
新手必備。天台四季全露養都冇問題,非常好養。但對光照需求更高,室內未必能種得靚。

白熊 (熊童子白錦)
需要較多光照,先會有粉紅指甲。夏天要控水、遮陽。我之前嗰棵夏天甩葉仙遊咗,(水份太多),今年會嚴陣以待!

白熊、拉絲錦
錦好幼,好似一條條絲線咁,就黎要用放大鏡睇。

佛珠錦
秋冬生長快速。耐陰,喜水。

鈴鐺錦
今年夏初由無根砍頭苗養到而家,徒咗嘅地方爆側芽啦

皮氏錦
都係今年夏初由無根砍頭苗養到而家。比鈴鐺錦耐曬。

美杏錦
都係今年夏初由無根砍頭苗養到而家 (套餐黎)。夏天遮陽,秋冬露養。

寶草錦
十二卷嘅錦黎講應該係最普通嘅?一開始入嗰棵放天台養,結果溶咗(落雨加天熱嘅關係),之後又入兩棵,放屋企,錦較多嘅又仙遊咗... 之後控水,保住另一棵。秋天時攞去天台,發現徒長,想趁呢個時節曬多啲。不過呢排又開始落雨...

兔耳錦
今年新入品種 同普通兔兔一樣咁護養

青鎖龍錦
都係今年秋新入品種金,感覺還算粗生

愛之蔓錦
係球根黎。夏天生長迅速,天氣凍就會半休眠,生得勁慢。

白雪姬錦
新入品種。秋冬露養,生得好快。

除咗虹之玉錦,其他全部係淘返黎,唔貴架
未有淘佬acc嘅花友不防考慮下
回復

taxitang 發表於 2019-2-18 18:36:31 |顯示全部樓層
好多錦,今年 錦上添花。
回復

little_stone 發表於 2019-2-18 22:25:26 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-2-18 18:36
好多錦,今年 錦上添花。

謝謝大大賞花
回復

lamkaicheung 發表於 2019-2-19 20:41:18 來自手機 |顯示全部樓層
師姐對白熊都幾鍾情,能屢敗屢戰犀利,其他錦肉都好掂,等你養大佢哋再放多啲錦毒照出嚟!
回復

little_stone 發表於 2019-2-19 21:54:37 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-2-19 20:41
師姐對白熊都幾鍾情,能屢敗屢戰犀利,其他錦肉都好掂,等你養大佢哋再放多啲錦毒照出嚟!
...

其實對寶草錦先算情有獨鍾 二十幾蚊都入咗三棵白熊得幾蚊啫嘛,拉絲錦仲平,得一蚊人仔。
不過我都幾鐘意白熊嘅,憑著一幅 “我就唔信養你唔掂”嘅態度,今年再接再勵
我會努力養好佢地謝謝大大支持!
回復

powergun 發表於 2019-2-19 22:17:32 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-19 21:54
其實對寶草錦先算情有獨鍾 二十幾蚊都入咗三棵白熊得幾蚊啫嘛,拉絲錦 ...

以前花墟白熊細細棵已好貴的, 依家至平咋
回復

hohojohn 發表於 2019-2-19 22:35:49 |顯示全部樓層
養咁多 放棄哂好可惜嘅
難得有天台繼續栽培(羨慕~)
第時小朋友認識植物兼培養興趣
靠你喇
回復

little_stone 發表於 2019-2-19 22:44:44 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-19 22:17
以前花墟白熊細細棵已好貴的, 依家至平咋

所以未不停入入入
回復

little_stone 發表於 2019-2-19 22:46:02 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2019-2-19 22:35
養咁多 放棄哂好可惜嘅
難得有天台繼續栽培(羨慕~)
第時小朋友認識植物兼培養興趣

係架,我同我老公講,學種花好緊要架,第二時要種花交功課
回復

powergun 發表於 2019-2-19 23:06:40 |顯示全部樓層

都唔使, 熊仔好易種, 應難你唔到
回復

violet_bb 發表於 2019-2-19 23:26:08 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-19 22:46
係架,我同我老公講,學種花好緊要架,第二時要種花交功課<span class="emoji emoji1f602"></span> ...

係架!交功課大晒架!
回復

violet_bb 發表於 2019-2-19 23:28:04 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-18 17:26
一直都好想清點下自己嘅肉肉,無奈一路買一路買,多到有時間上盆都冇時間影相。新年淘佬放大假,終於有時間 ...

女神好多錦呀,仲要係靚到無法形容!正呀!
回復

little_stone 發表於 2019-2-19 23:28:10 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-19 23:06
都唔使, 熊仔好易種, 應難你唔到

都唔係呀,上年悶熱,甩哂葉
今年渡夏估計要控水
回復

powergun 發表於 2019-2-19 23:37:44 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-19 23:28
都唔係呀,上年悶熱,甩哂葉
今年渡夏估計要控水

我個D 種左好多年, 越種越大棵的
回復

little_stone 發表於 2019-2-19 23:39:30 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-2-19 23:28
女神好多錦呀,仲要係靚到無法形容!正呀!

我係品種控
希望今年能成功渡夏啦
回復

little_stone 發表於 2019-2-19 23:40:19 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-19 23:37
我個D 種左好多年, 越種越大棵的

睇黎熊爪適合室內種?有冷氣涼?
回復

powergun 發表於 2019-2-19 23:41:05 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-2-19 23:40
睇黎熊爪適合室內種?有冷氣涼?

是的, 夏季夜晚有冷氣的

上次影的相

上次影的相
回復

violet_bb 發表於 2019-2-19 23:55:41 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2019-2-19 23:41
是的, 夏季夜晚有冷氣的

好勁喎,好肥美一d都無徒長!

無架  發表於 2019-2-20 00:19
回復