石子的多肉露養記

作者: little_stone 發表于 2018-3-24 21:44:06
29029 409

IMG_20190207_155756.jpg IMG_20190217_171343.jpg

~石子的偽多肉圖鑑:錦類~ #223樓
~石子的偽多肉圖鑑:護盆草~ #252樓
2019年渡夏準備   #257樓

眨下眼,就差唔多兩年啦冇上黎啦!呢兩年對我黎講,真係發咗好多事,可以話人生大事都係喺呢段時間完成咗XD

自從上年春天知道自己有咗,就話俾自己聽唔可以再喺屋企養肉啦,已經唔夠位啦,窗台要讓俾呀B換片用 (嗰時啲肉肉已經多到霸埋窗台附近嘅地下)。講真係有啲唔開心,但塞翁失馬啊! 就係因為有咗B,我決定攞哂啲肉肉返娘家天台露養,改哂土種,經歷炎夏至今,棵棵都好健壯又肥美,真係好開心。

回想嗰時大住個肚,一星期一日咁幾盆幾盆攞返去天台,又搬泥又買盆,炎炎夏日坐住張矮凳喺度上盆。幾乎教學上話唔好做嘅嘢,我都試過。例如夏天換盆、夏天搞杆插葉插、泥土未曬乾又重用、肉肉未修根又上盆... 因為露天關喺嘛,有時趕天黑前要搞掂,有時見快落雨又拿拿聲趕收擋,都冇閒情好似初初學種肉咁姿整。但有幾樣我係一定會堅持啦!就係夏天會遮陽,連續落雨會遮雨,泥土主要用顆粒。咁除咗體會到多肉生命能有幾頑強,都叫做儲到一啲經驗值XDD 同埋真係唔可以一本通書讀到老,我啲肉肉生喺咁曬嘅環境下以顆粒土種,真係要日日淋水! 喺呢度都要感謝我媽,日日幫我淋水,夏天嗰時又幫我拉遮陽遮雨用嘅波波紙 (係呀,我廢物利用><)。啲肉肉生到咁大,最大功勞都係佢。

而家啲肉多到呢,我都唔好意思再買囉... 始終天台係公家架嘛!

仲有啲未整理好...
而家就咁睇,我都算喺個小富戶啦XDD

評分

查看全部評分

powergun 發表於 2018-3-24 21:49:32 |顯示全部樓層
有天台曬肉真好
回復

little_stone 發表於 2018-3-25 07:06:44 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-24 21:49
有天台曬肉真好

歡迎根大光臨~ 係呀,光照一定夠
回復

xx_Luca 發表於 2018-3-26 19:19:11 |顯示全部樓層
堅持自己喜歡的事   加油 ~

回復

DLee 發表於 2018-3-26 20:47:37 來自手機 |顯示全部樓層
辛苦了,加油。
回復

little_stone 發表於 2018-3-26 20:51:40 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝大家
回復

little_stone 發表於 2018-5-2 15:59:42 來自手機 |顯示全部樓層
天氣好熱啊...
之前天氣涼嗰時翻盆嘅肉肉喺波波紙嘅遮擋下,暫時仲幾好,除咗花月夜開始化水之外...
今日終於可以有時間同肉肉插名牌

呢棵係因為個名而買,祈望我粒豆都可以歡歡樂樂
生完嗰時去睇佢,就黎枯乾咁,翻盆後精神好多

應該係達摩...寫錯字
買嘅時候係夏天,上盆嘅時候係夏天... 我生之前佢枯淨幾支幹,好彩冇放棄佢,入秋就生返啲葉出黎。

新玉綴係我一開始種嘅兩盆多肉之一,真係唔係幾長進,一係徒長,一係曬乾,仲仍然摸索緊佢需要嘅日照量~

淘佬咗一大棵,越生越大,分咗幾盆。其他遲啲試下放上網買,賺下奶粉錢

普貨一纙纙~~好好生養~~

五蚊店買嘅一盆,都好好生養,分咗勁多小盆,或者秋天同大家分享

呢款花墟買返黎就一塊塊葉甩出黎,攞去葉插,好幾個月先慢慢出芽出根。呢棵係葉插中生長得最快。

今日壓續出場嘅係跟咗我兩年嘅白牡丹,由葉片到而家咁大棵,好有成功感!

今日Post 住咁多先,遲下繼續,而家湊b 去

評分

查看全部評分

回復

BenLau 發表於 2018-5-3 00:33:54 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2018-5-2 15:59
天氣好熱啊...
之前天氣涼嗰時翻盆嘅肉肉喺波波紙嘅遮擋下,暫時仲幾好,除咗花月夜開始化水之外...
今日終 ...

加油~~
回復

little_stone 發表於 2018-5-3 08:34:09 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2018-5-3 00:33
加油~~

謝謝大大支持
回復

little_stone 發表於 2018-5-3 19:11:21 來自手機 |顯示全部樓層
粒豆終於瞓咗,好攰啊... 睇返啲肉照調整下心情
唔知有冇花友同我一樣,鐘意買拼盆,然後分開黎養?我覺得拼盆都幾抵玩,尤其fun fun 同以前日x城嗰啲
以下肉肉就由拼盆而來,所以唔確定啲名,希望各位達人指點一下:

初初以為係黃麗,種種下又唔多似

呢個係藍石蓮?

呢個係姬秋麗?完全唔記得係點黎 我生之前佢好似仲係綠色...唔記得啦

評分

查看全部評分

回復

little_stone 發表於 2018-5-7 20:56:37 來自手機 |顯示全部樓層
薄雪萬年草就黎爆盆啦!
好大嘅一盆

當初花墟買返來,水種種種下又徒長又死死地咁,一攞去露養就咁暴生勁多

好天曬落雨淋,介質係石仔俱多,夏天冇遮陽,係野草級多肉,同蕾絲公主有得揮
回復

little_stone 發表於 2018-5-8 09:49:14 來自手機 |顯示全部樓層
梅雨季黎啦!
香港又濕又焗,多肉渡春都係一個挑戰,希望全員平安啦
回復

little_stone 發表於 2018-5-12 20:54:15 來自手機 |顯示全部樓層

爆盆啦啦啦啦啦~
碰碰香冬天勁甩葉,一個春天就生滿盆。
不過其實碰碰香算係多肉嗎?

波尼亞萬年草,初春先種幾支條,而家生到勁鬼多

然後有勁多葉插

即將同大家分享
回復

xx_Luca 發表於 2018-5-12 23:16:58 |顯示全部樓層
仲想問級住d乜,睇真原來係蛋盒

回復

little_stone 發表於 2018-5-14 11:10:43 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-5-12 23:16
仲想問級住d乜,睇真原來係蛋盒

係呀,冇哂雞蛋殼,索性就咁用蛋盒
反正有打孔都疏到水

我笑自己眼盲呀 XDD.... 廢物利用係好事,舉腳贊成﹗  發表於 2018-5-17 13:42
回復

little_stone 發表於 2018-5-16 16:52:30 來自手機 |顯示全部樓層
大晴天
繼續插名牌~
有錯請指教!
五蚊店買嘅,唔駛一年就咁大棵
回復

xx_Luca 發表於 2018-5-17 13:52:34 |顯示全部樓層
樓上靜夜 .... 笨巴?
魯氏唔使對佢太殷勤,放外面日曬雨淋效果更好
回復

little_stone 發表於 2018-5-17 14:39:59 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-5-17 13:52
樓上靜夜 .... 笨巴?
魯氏唔使對佢太殷勤,放外面日曬雨淋效果更好  ...

真係唔肯定係 靜夜 定 笨巴,花墟買時佢寫 吉娃娃,但越養越唔似

魯氏好粗生,而家係日曬雨淋mode
回復

老公仔 發表於 2018-5-18 14:41:22 |顯示全部樓層
睇住你由小户變成了大戶!
回復

little_stone 發表於 2018-5-18 19:39:52 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2018-5-18 14:41
睇住你由小户變成了大戶!

唔算好大啦 始終公家地方唔敢佔太多
期待師兄嘅第二基地
回復