櫻花害蟲出沒注意

作者: ic3b34r 發表于 2018-3-24 12:45:33
5072 62
hkl729 發表於 2018-5-12 08:21:52 |顯示全部樓層
看來下次去日本,又有新的目標了。
回復

ic3b34r 發表於 2018-5-13 11:55:50 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2018-5-12 08:21
看來下次去日本,又有新的目標了。

留意佢地既果子是好似相中的
回復

hkl729 發表於 2018-5-13 13:19:04 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-5-13 11:55
留意佢地既果子是好似相中的

同車里子好相似
回復

ic3b34r 發表於 2018-5-13 18:46:57 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2018-5-13 13:19
同車里子好相似

其實佢地真的是同櫻桃同一科,所以唔少騙子會用櫻桃換櫻花去騙人
回復

baker1 發表於 2018-5-22 13:00:32 來自手機 |顯示全部樓層
請問師兄,現在應否再作修剪呢? 15269652176976081796186847763006.jpg
回復

ic3b34r 發表於 2018-5-23 09:56:59 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-5-22 13:00
請問師兄,現在應否再作修剪呢?

右邊過長的那枝最好修一下,但你要開始比定薄肥去準備比佢回復,但記住最好用有機的而且唔好太多,櫻花喜薄肥,太多會死
不過以你呢張相來看你上次剪得太多老枝了,現在看似全是綠色的新枝

修剪方面,綠枝最好保留以3~4個枝節(以一塊完整的葉去計一個枝節)為目標
以免太多新枝而櫻花本身營養供不應求(很多時大家的櫻花也是這個死因)

還有剪之前記住消毒一下,而且現在太熱了,暫時不要修剪,等秋天或遲下涼點才做比較好

你這花盆有去水洞?
回復

baker1 發表於 2018-5-23 18:05:44 來自手機 |顯示全部樓層
這盆有去水洞,而且我用上很疏水的泥。那麼我暫時定期给薄肥,直到秋天再修剪。多謝師兄的教導。
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-12 11:14:43 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-5-23 18:05
這盆有去水洞,而且我用上很疏水的泥。那麼我暫時定期给薄肥,直到秋天再修剪。多謝師兄的教導。 ...

溫馨提示:
剛才在另一帖見到,所以也在這裡提示一下
為免你會浪費明年的開花機會,櫻花已進入抽花芽的時間,暫時請勿再修剪,直到下年開完花再修剪一下吧

回復

baker1 發表於 2018-6-12 20:44:16 來自手機 |顯示全部樓層
上星期被大雨打甩咗D葉,但现在橫枝很長了。
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-12 22:57:49 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-6-12 20:44
上星期被大雨打甩咗D葉,但现在橫枝很長了。

除了右邊那支特別長不好看外,其他都OK,但為免你修剪之後錯過抽芽時間,暫時忍下佢
回復

baker1 發表於 2018-6-16 16:49:37 來自手機 |顯示全部樓層
熊師兄,請問你的樱花會不會很受紅蜘蛛歡迎呢?我這棵唔知點解殺極都有,近日又開始來了,今日又用螨毒幫佢冲涼,很煩呀!
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-18 10:48:25 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-6-16 16:49
熊師兄,請問你的樱花會不會很受紅蜘蛛歡迎呢?我這棵唔知點解殺極都有,近日又開始來了,今日又用螨毒幫佢 ...

一定會有的,只好定期反葉底睇,而且建議你唔好用藥,一來是紅蜘蛛好快會無用(因佢地生命週期短、好快又一代去免疫),二來是櫻花未必受得起
唯有用噴水方法令佢地唔鐘意去搞
回復

baker1 發表於 2018-6-18 20:53:39 來自手機 |顯示全部樓層
咁我多D冲水吧!
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-19 09:50:33 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-6-18 20:53
咁我多D冲水吧!

但記住沖完之後拿去通風位吹乾,以免積水太多而...
回復

baker1 發表於 2018-6-23 21:18:11 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-6-19 09:50
但記住沖完之後拿去通風位吹乾,以免積水太多而...

多謝師兄教導!
回復

gita 發表於 2018-6-24 22:48:20 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-6-16 16:49
熊師兄,請問你的樱花會不會很受紅蜘蛛歡迎呢?我這棵唔知點解殺極都有,近日又開始來了,今日又用螨毒幫佢 ...

分享一下我多年同紅蜘蛛作戰經驗.  暫時3棵櫻花未有蜘蛛.

但其實我擺放櫻花的位置多年一直有紅GC肆虐, 旁邊的苿莉一直多年有GC, 但好在它非常耐剪, 次次我見它全棵被GC搞到又黃又乾, 就忍不住把它剪到光禿禿. 不過它好快又生葉, 但無耐又再被GC搞.

後來爬文發覺, 原來一些小野草EG 三葉草或其他小草, 好易招惹紅GC, 諗落都係, 紅GC 往往先埋手小野草, 因為小草葉子薄, 吸食葉汁容易, 繼而爬往隔離的植物.

此後, 立即拔除所有盆上的小野草, 苿莉盆上原本有不少野草, 一棵不留. 另外就所有盆面加鋪活草苔, 增加濕度, 因紅GC 喜乾熱, 不喜濕. 減少GC 逗留機會.

冬天過去, 現在是夏天, 去年剪除苿莉葉幾次後, 現在該位置無再發現紅GC.

得出防紅蜘蛛結論:

1. 剪除染GC葉, 雖然係斬腳趾避沙虫, 但有效.
2. 拔除所有盆上的小野草. 檢查附近有無植物本身有紅蜘蛛寄居著. 有就好易經常被染.
3. 盆面加鋪活草苔, 增加濕度
4. 用牛奶/乳酪/CREAM 等任何奶製品, 加水, 溝均, 沖葉(底&面), 呢個方法我試過, 90% 有效. 如果反覆做多幾次, 更好. 聽講牛奶可以飽死紅蜘蛛, 吾知係咪, 但沖完後係好在, 但未死晒, 數數下會見到一兩粒. 如果睇吾過眼, 剪左塊葉算啦. 問題立即解決.
5. 放在通風位置.

期待有其他高見.....
回復

ic3b34r 發表於 2018-6-25 09:54:05 |顯示全部樓層
呵呵,想請問第三點,您是使用哪一種活草苔? 因白熊一向都直接把泥上所有雜草都去除... 所以都好奇一下,而且咁仲可以美化埋,謝謝
回復

baker1 發表於 2018-6-25 14:29:17 來自手機 |顯示全部樓層
又學到嘢!多謝gita!
回復

gita 發表於 2018-6-26 15:13:52 來自手機 |顯示全部樓層
baker1 發表於 2018-6-25 14:29
又學到嘢!多謝gita!

吾駛客氣。我都係在花友交流間學野。

“想請問第三點,您是使用哪一種活草苔?…”

其實係類似苔球種櫻,有保水作用。

全棵現狀。

Thanks,但這苔的名字是?  發表於 2018-7-4 19:22
正呀!  發表於 2018-6-27 14:33
回復

gita 發表於 2018-7-5 13:28:09 來自手機 |顯示全部樓層
“ic3b34r:
Thanks,但這苔的名字是?”

其實你真考起我。我都係用淘回來的植物表面附上的活草苔,再加上n年前買但極少用的乾草苔來鋪。生生下,佢就全部死苔變活苔。依家你問我,我search 下,個樣似: “大灰蘚”. 係製作苔玉球的常用材料。

https://kknews.cc/zh-hk/home/oymnpvq.html
回復