赤玉土的取代品

作者: ic3b34r 發表于 2018-3-22 19:13:10
3837 11
由於白熊最近在嘗試不同的植物,可是一向用開的細粒赤玉土已經用到七七八八,但上星期去花墟問,問左幾間都冇細粒的赤玉土,所以想問下赤玉土有沒有取代品(差不多性質和功用)

順便也問下現在還有哪裡有細粒的赤玉土(近乎沙SIZE或沙石SIZE)?

謝謝
powergun 發表於 2018-3-22 20:42:08 |顯示全部樓層
鐵皮屋個間無咩?
回復

xx_Luca 發表於 2018-3-22 23:29:01 |顯示全部樓層
我用緊1-3mm赤玉土種小苗,4個月左右已開始粉化,都唔知捱唔捱到深秋換盆 ...
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-23 09:17:07 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-22 20:42
鐵皮屋個間無咩?

你指街口個間? 如是... 沒有問,因感覺那男店主好似有點...
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-23 09:17:38 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-3-22 23:29
我用緊1-3mm赤玉土種小苗,4個月左右已開始粉化,都唔知捱唔捱到深秋換盆  ...  ...

粉化是指被吹走定是變成好似泥沙咁?
回復

powergun 發表於 2018-3-23 09:25:59 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-23 09:17
你指街口個間? 如是... 沒有問,因感覺那男店主好似有點...

舊花寶隔離的, 有個女人老板娘的, 我都係幫襯佢買的, 無都唔緊, 花墟重有好多間都有的, 森記, 上生等都有的, 真係買唔到細粒的, 買大粒的揼碎佢都可以的, 我用黎溝泥, 用大粒的, 如用哂改用大粒蘭石來溝一樣得, 隨時變通
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-23 10:25:31 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-3-23 09:25
舊花寶隔離的, 有個女人老板娘的, 我都係幫襯佢買的, 無都唔緊, 花墟重有好多間都有的, 森記, 上生等都有 ...

因白熊之前由日本直送的櫻花都是用赤玉土加木碎去種都種得幾好,所以想遲下新買回來的苗也用相同的材料去種...

謝謝您,明天或後天去睇下
回復

xx_Luca 發表於 2018-3-26 19:01:00 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-23 09:17
粉化是指被吹走定是變成好似泥沙咁?

唔係變泥沙,係變泥漿 .... 正打算逐步淘汰唔用赤肉用其他喇 .....

回復

ic3b34r 發表於 2018-3-26 20:29:46 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2018-3-26 19:01
唔係變泥沙,係變泥漿  .... 正打算逐步淘汰唔用赤肉用其他喇 .....

你一開始買好細粒個隻而且冇溝其他野?
回復

xx_Luca 發表於 2018-3-27 12:28:34 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-26 20:29
你一開始買好細粒個隻而且冇溝其他野?

泥層有溝其他顆粒,純赤玉鋪面。可能係用唧壺給水,撞擊力大。
但咁容易粉化的話,我諗不如用返黑泥,仲多啲養分tim。

回復

gita 發表於 2018-3-28 15:25:17 |顯示全部樓層
我以前會在深圳花卉世界買類似赤玉土, 好大包, 好似包5公斤米, 好平. 但依家花卉世界好似無左, 我亦少去深圳. 淘寶應該有.
回復

ic3b34r 發表於 2018-3-28 15:31:52 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-28 15:25
我以前會在深圳花卉世界買類似赤玉土, 好大包, 好似包5公斤米, 好平. 但依家花卉世界好似無左, 我亦少去深 ...

謝謝您,繽繽突然又返貨,所以白熊昨天在繽繽買了2大包,一個是小粒,一個是沙粒SIZE
回復