17大的喜蔭 (2018)

作者: B17 發表于 2018-3-19 16:40:25
12105 204
小雷子 發表於 2018-5-30 21:06:28 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 21:02
呢隻你冇咩,徵求囉

B大大!小雷子向你徵求伯利恆之星!你會分享嗎!
回復

B17 發表於 2018-5-30 21:10:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 21:06
B大大!小雷子向你徵求伯利恆之星!你會分享嗎!<span class="emoji emoji1f647"></span>

送哂出去,暫時冇
回復

小雷子 發表於 2018-5-30 21:13:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 21:10
送哂出去,暫時冇<span class="emoji emoji1f610"></span>

等埋你生囉!我唔急!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-30 21:15:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 21:10
送哂出去,暫時冇<span class="emoji emoji1f610"></span>

我又等……喜蔭好快大的。
回復

B17 發表於 2018-5-30 21:17:16 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-30 21:15
我又等……喜蔭好快大的。<span class="emoji emoji263a"></span>

隨時等到冬天
回復

雙魚座 發表於 2018-5-30 21:26:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 21:17
隨時等到冬天<span class="emoji emoji1f613"></span>

無所謂。慢慢囉!B大請問有無試過種白色花喜蔭又或斑馬綠色喜蔭?上網見過,賓賓都見有賣,是否很難種的?
回復

小雷子 發表於 2018-5-30 21:29:46 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-30 21:26
無所謂。慢慢囉!B大請問有無試過種白色花喜蔭又或斑馬綠色喜蔭?上網見過,賓賓都見有賣,是否很難種的? ...

好特別喎!靚唔靚架?有冇影相?
回復

雙魚座 發表於 2018-5-30 21:34:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 21:29
好特別喎!靚唔靚架?

白色花ok的,看葉像伯利恆~薄薄的。
斑馬花的葉都像斑馬幾特別,不過花怪怪的。
你都去好多次花墟
回復

小雷子 發表於 2018-5-30 21:35:50 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-30 21:34
白色花ok的,看葉像伯利恆~薄薄的。
斑馬花的葉都像斑馬幾特別,不過花怪怪的。
你都去好多次花墟
回復

雙魚座 發表於 2018-5-30 21:42:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 21:35
今個星期再去!<span class="emoji emoji1f601"></span>

可能去到只見chocolate cream和silver sky .其他品種一出現只有相片留下。 除了星和點之外,黃花也是搶手貨。
回復

小雷子 發表於 2018-5-30 21:53:07 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-30 21:42
可能去到只見chocolate cream和silver sky .其他品種一出現只有相片留下。<span class="emoji emoji1f624"></span> 除了星和 ...

我知啦!上次去到睇中長筒yellow English rose及黃色花都冇晒貨!不過我買左呢3棵!Achimenes llya melnyk
Achimenes Ambroise Verschaffelt
Sinnirga Pusilla
回復

雙魚座 發表於 2018-5-30 21:59:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 21:53
我知啦!上次去到睇中長筒yellow English rose及黃色花都冇晒貨!不過我買左呢3棵!Achimenes llya melny ...

我還未對超迷岩發生興趣,看花都愛賞大花一點的。

來搭訕的~雙魚大大請看第80樓~:P  發表於 2018-5-31 12:29
回復

小雷子 發表於 2018-5-30 22:04:28 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-30 21:59
我還未對超迷岩發生興趣,看花都愛賞大花一點的。

我未試過!試下囉!佢賣淨一盆,個樣殘到就死咁!好在又救得返!
上兩棵如果你有興趣,我幫你留種啦!
回復

雙魚座 發表於 2018-5-30 22:32:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 22:04
我未試過!試下囉!佢賣淨一盆,個樣殘到就死咁!好在又救得返!
上兩棵如果你有興趣,我幫你留種啦! ...

咁你努力啊!
回復

B17 發表於 2018-5-30 22:45:49 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-5-30 21:26
無所謂。慢慢囉!B大請問有無試過種白色花喜蔭又或斑馬綠色喜蔭?上網見過,賓賓都見有賣,是否很難種的? ...

冬天太凍,夏天太熱,又冇空間,喜蔭在我家都變得難種

來推銷的~B大請看第80樓~:P  發表於 2018-5-31 12:29
回復

小雷子 發表於 2018-5-30 23:05:31 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 22:45
冬天太凍,夏天太熱,又冇空間,喜蔭在我家都變得難種

易種你又嫌棄人睇花睇到悶,難種又話唔聽話,要殺頭!老師!好難服侍呀!
回復

rumer 發表於 2018-5-31 10:22:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-30 21:53
我知啦!上次去到睇中長筒yellow English rose及黃色花都冇晒貨!不過我買左呢3棵!Achimenes llya melny ...

小雷子同我買啲花咁似嘅?!
Illya Melnyk 我又係近期買左。。
跟住上次出花墟見到馬生努力上緊貨~見佢入左好多長筒我超開心~
可能佢見我雙眼發光所以拎左盤Hard to get 比我睇話呢隻靚呀係雙色架~
所以最後買左好想要的Ambroise Verschaffelt, Hard to get, Cytro 同Ivory Queen~

另~English Yellow Rose 我有已發芽小蟲~妳會想收養嗎?但因是上網買的所以不保證對辦~Haha
回復

rumer 發表於 2018-5-31 10:44:56 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-30 00:14
伯利恆又玩野,上次鐘無艷,今次各行各路,每朵開一隻色

B大啲喜蔭其實種得好靚啊~葉片圓潤又有光澤。。最重要係識開花啊~

我地隻百利恒本身死裡逃生~冬天過後在光禿禿的枝莖上長出了一點小芽~跟著長呀長終於長大了看起來好強壯還有第一個花冧。。

結果前幾日又爛頂芽了啦現在連花冧都燶燶地想咬人呀
回復

小雷子 發表於 2018-5-31 11:17:44 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-5-31 10:22
小雷子同我買啲花咁似嘅?!
Illya Melnyk 我又係近期買左。。
跟住上次出花墟見到馬生努力上緊貨~見佢 ...

你入左好多靚貨喎!我地兩個鐘意嘅嘢都好相似!我都話你好有品味架!
yellow English rose蟲蟲?真架!多謝你!
先嚟交下功課先!你睇下兩棵BB!
佢地大左好多!Gisele已經有好多根,腳下又生左好多BB!打算今個星期落泥!
另外超小BB已經成長中,中間又再長小葉子!你可以放心!
20180531_104913.jpg 20180531_104851.jpg
回復

rumer 發表於 2018-5-31 11:49:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-5-31 11:17
你入左好多靚貨喎!我地兩個鐘意嘅嘢都好相似!我都話你好有品味架!<span class="emoji emoji1f601"></span>
yellow Englis ...

犀利啊~!!無見一排啲苖仔大咗咁多嘅?仲要爆根又生BB~!!最開心係見到Gisele 去到妳度唔駛再生雀斑~跟住Simsim Royal Style 又能由2塊葉變成健康小苖~太開心了~小苖去妳度真係可以好放心~

係真架~我有蟲仔啦~但因為現在又接近週末天氣又爆熱~所以等下星期一、二氣溫低少少再寄出~如那幾天不適合收件請跟我說啊~:)

PS. 重看了上面的對話~雙魚座大大又無興趣種長筒English Yellow Rose 呢?仲有B大都係~因為我把收到的蟲蟲都埋進土裡現在都發芽了~如你們都有興趣可一起同期種~好似會好開心咁~^ ^
回復