[問題]有沒有方法可預防介殼蟲?

作者: ic3b34r 发表于 2018-3-19 16:33:37
4640 45
小雷子 發表於 2018-3-20 20:59:43 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-3-20 20:54
而家早晚keep住噴火酒+皂水,連泥面都噴,好似真係少左D蚜蟲!

根粉仲煩!因泥濕?定泥乾?而引發呢?
tarepanda817 發表於 2018-3-20 21:02:46 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-20 20:57
想問下您的比例是?
而且怕唔怕傷根?

我開頭先用1:4(75%火酒+皂水)淨係噴葉,噴左2日見辣椒又冇乜事及少左D虫,剛剛又加多左少少火酒,再噴泥面試下情況!
tarepanda817 發表於 2018-3-20 21:07:40 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-20 20:59
根粉仲煩!因泥濕?定泥乾?而引發呢?<span class="emoji emoji1f620"></span>

根粉介真係好似發霉,應該會較易發現,我D蚜虫就粘在辣椒葉,吸到D葉沒營養就自然掉落!見到D虫真係火都黎埋
ic3b34r 發表於 2018-3-20 21:29:10 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-20 20:59
根粉仲煩!因泥濕?定泥乾?而引發呢?

係呀,問題是:濕 80%出現, 乾都有40%出現... 所以佢地都好X煩
ic3b34r 發表於 2018-3-20 21:30:20 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-3-20 21:02
我開頭先用1:4(75%火酒+皂水)淨係噴葉,噴左2日見辣椒又冇乜事及少左D虫,剛剛又加多左少少火酒,再噴泥 ...

謝謝您
小雷子 發表於 2018-3-20 21:37:09 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2018-3-20 21:29
係呀,問題是:濕 80%出現, 乾都有40%出現... 所以佢地都好X煩

依加噴殺蟲水!嚴重的换泥!攪掂一盆時,又再發現其他出事!真係永冇休止!有時攪到火都嚟,就想用好年冬,來一次大解決!
雙魚座 發表於 2018-3-20 21:41:49 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-3-20 21:07
根粉介真係好似發霉,應該會較易發現,我D蚜虫就粘在辣椒葉,吸到D葉沒營養就自然掉落!見到D虫真係火都 ...

你未遇過狠勁的根粉。根粉很難清除的。它有時在泥裏吸營養,吸飽還會生蛋,之後爬去另一盆。發現一盆中焦,可能已集體火暴發。去泥清根殺虫重種。做
蚜蟲其本上不會動,任你清,清三天,差不多清了。
小雷子 發表於 2018-3-20 21:54:06 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-20 21:41
你未遇過狠勁的根粉。根粉很難清除的。它有時在泥裏吸營養,吸飽還會生蛋,之後爬去另一盆。發現一盆中焦 ...

魚魚!你有冇呢個煩惱?我比啲蟲玩到謝晒!
tarepanda817 發表於 2018-3-20 22:13:41 來自手機 |顯示全部樓層
你未遇過狠勁的根粉。根粉很難清除的。它有時在泥裏吸營養,吸飽還會生蛋,之後爬去另一盆。發現一盆中焦 ...

其實有諗過每月固定噴一次殺虫劑作爲預防,唔知咁樣可唔可以防虫患
雙魚座 發表於 2018-3-20 22:31:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-20 21:54
魚魚!你有冇呢個煩惱?我比啲蟲玩到謝晒!

當然有。所以室內多水種或用透明器皿~望到有無蟲。室外轉季種植前落石灰,曬泥,停三星期再種。對根粉不能手軟,見到即清,它的破壞力驚人。
雙魚座 發表於 2018-3-20 22:39:11 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-3-20 22:13
其實有諗過每月固定噴一次殺虫劑作爲預防,唔知咁樣可唔可以防虫患 ...

試過每星期噴殺虫水,根粉唔得的,在泥內。
其實你在室內應無什麼虫。近排帶咗新野返家?蚜蟲隨風而至。以前無,現在有,而且辣椒更吸引,所以飛去。
小雷子 發表於 2018-3-20 22:51:14 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-20 22:31
當然有。所以室內多水種或用透明器皿~望到有無蟲。室外轉季種植前落石灰,曬泥,停三星期再種。對根粉不 ...

我的酢酢巳中招!真係冇眼睇!噴洗潔精,噴殺蟲藥水!一見啲植物呆,就知出事啦!
雙魚座 發表於 2018-3-21 07:42:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-20 22:51
我的酢酢巳中招!真係冇眼睇!噴洗潔精,噴殺蟲藥水!一見啲植物呆,就知出事啦!<span class="emoji emoji1f624"></span> ...

看來已經開始蔓延了。它們會由盆底入侵一盆又一盆。夏天是生長期,啲虫卵碰水即生。要灌藥的。
雙魚座 發表於 2018-3-21 07:48:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-20 22:51
我的酢酢巳中招!真係冇眼睇!噴洗潔精,噴殺蟲藥水!一見啲植物呆,就知出事啦!<span class="emoji emoji1f624"></span> ...

酢酢快休眠啦!隔離收球算吧!一盆中,會有幾盆中的。
tarepanda817 發表於 2018-3-21 08:03:14 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-20 22:39
試過每星期噴殺虫水,根粉唔得的,在泥內。
其實你在室內應無什麼虫。近排帶咗新野返家?蚜蟲隨風而至。以 ...

因為有些植物需大量陽光,所以我有部份會掛在外面!辣椒就是其中一棵,葉片都俾我剪走了
tarepanda817 發表於 2018-3-21 08:05:36 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2018-3-21 07:48
酢酢快休眠啦!隔離收球算吧!一盆中,會有幾盆中的。

之前Omar好像CC的我都以為休眠了,今早發現迴光返照目測有5個花冧
ic3b34r 發表於 2018-3-21 08:39:55 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-20 21:37
依加噴殺蟲水!嚴重的换泥!攪掂一盆時,又再發現其他出事!真係永冇休止!有時攪到火都嚟,就想用好年冬 ...

有同感... 但好年冬連人都有問題...
ic3b34r 發表於 2018-3-21 08:52:29 |顯示全部樓層

唉... 呢個最煩,成盆泥一開... 大部份白色... 之後仲要洗極洗唔乾淨咁...
換泥之餘仲要博下成盆拿去浸肥皂水...

=_=! 有冇朋友可以有預防方法?
ic3b34r 發表於 2018-3-21 09:02:50 |顯示全部樓層
https://www.agriharvest.tw/theme ... =article&id=923

剛剛見到這篇東西,不知道有沒有朋友有呢?
Ahjoechan 發表於 2018-3-21 18:01:18 來自手機 |顯示全部樓層
同意,辣椒特別野蚜蟲。我四盆全中,d 葉變黑同卷起哂,好多蚜蟲在葉背。
試咗葵無露麻麻,於是我人手抹,再噴苦練油,,但我覺得要日日噴,兼最好一日噴兩次。
D辣椒都只救得番一盆。
之前種的蘿蔔更因大多蚜蟲在葉背,我毛管筒到成棵掉去