搞搞震之……學人水種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-3-17 13:13:37
8993 80
ChanKwingYin 發表於 2018-3-22 16:14:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-22 14:29
咪取笑我啦!根球大師!

非洲紫羅蘭我得四盆咋
回復

kenny33433 發表於 2018-3-22 20:46:30 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-22 11:42
你係同我講?
應該唔關通風事!似根有問題!

係啊,小弟覺得唔通風焗住D根都有可能姐
回復

小雷子 發表於 2018-3-22 21:35:06 來自手機 |顯示全部樓層
kenny33433 發表於 2018-3-22 20:46
係啊,小弟覺得唔通風焗住D根都有可能姐

新買返嚟嘅蘭花,我都唔敢攪D根!見水苔乾,就淋水!到第2日,花花就開始摺埋!一朵跟一朵開始謝!好似之前師兄所講,根部唔透氣, 焗住爛根!
哈哈!我係種蘭新手 = 殺手!希望大家多多旨教!

回復

tarepanda817 發表於 2018-4-5 10:13:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-22 21:35
新買返嚟嘅蘭花,我都唔敢攪D根!見水苔乾,就淋水!到第2日,花花就開始摺埋!一朵跟一朵開始謝!好似之 ...

大件事,今早發現蘭花搞成咁,係咪要剪哂D根呀!
回復

小雷子 發表於 2018-4-5 14:29:13 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-4-5 10:13
大件事,今早發現蘭花搞成咁,係咪要剪哂D根呀!

你棵唔太大問題!清左爛根,換植料再種!
回復

B17 發表於 2018-4-6 15:44:14 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-17 14:25
水苔種左成年都冇花喎!咪試吓水種!
水苔全乾就淋水定係8成乾?究竟淋水要濕到滴水或還是少少水呢?
點 ...

有d舊帖睇漏左....

唔需要全乾,8成定全乾亦好難分辯,總之覺得盆輕就淋到透
回復

B17 發表於 2018-4-6 16:01:32 |顯示全部樓層
gita 發表於 2018-3-22 12:49
小小意見:凡新買回來的市場蝴蝶蘭,都必須要洗淨清走包著佢的所有水苔,就好似你依家呢兩棵裸根的樣子,再 ...

水苔貴,用得唔好嘥

我會拔出來睇睇,根壯,水苔狀態ok,轉大盆加水苔,即可
我盆橙花Blc. Young-Min Orange都係咁一種就5年,最近先換盆換水苔
如果爛根,水苔變色,有異味,當然要換走,重植
如果係小苗,根少,容易處理,反正要轉大盆就用新水苔重植

回復

小雷子 發表於 2018-4-12 11:37:01 來自手機 |顯示全部樓層
三盆蘭花都有爛葉情況!可能適應唔到水種?
今日到心愛嘅小梅花黃葉!莖位都有點黑,根都冇生長過!好迷惘!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-12 12:00:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-12 11:37
三盆蘭花都有爛葉情況!可能適應唔到水種?
今日到心愛嘅小梅花黃葉!莖位都有點黑,根都冇生長過!好迷惘 ...

會否考慮現在先把他們拿出嚟晾乾,看看情況再考慮下一步點做?
回復

小雷子 發表於 2018-4-12 12:19:52 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-12 12:00
會否考慮現在先把他們拿出嚟晾乾,看看情況再考慮下一步點做?

好提議!好吧!風乾后再睇情況!謝謝你!
回復

mrssiu 發表於 2018-4-12 18:19:01 |顯示全部樓層
沒有了正常生長環境,根部浸在水不能呼吸,植物從泥土要吸收的磷、砷等條件沒有了,果然是新人類的作風,希望棵蘭花能配合這致命的實驗,馴化成為一棵異數的品種,不要成為犧牲品。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-12 21:57:51 來自手機 |顯示全部樓層
我看youtube上的成功例子好像大都是在外國的。 可能外國天氣乾燥,而且比較涼快,所以水培才有它的過人之處。 在哪些影片中,雖然蘭根末端是浸在水中,但上半部分比較接近蘭頭的地方看得出還是十分乾燥的, 跟你圖片中的情況不太一樣,你的看來比較濕, 這可能正是因為香港天氣始終比較潮濕所致? 其實蘭花在濕 + 熱 + 焗的環境是很容易生病的, 正常種花是會有乾和濕的循環,但水培是常常保持在濕的狀態,所以估計在夏天的風險應該比較高,而且容易滋生細菌。
回復

小雷子 發表於 2018-4-12 23:35:57 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-12 21:57
我看youtube上的成功例子好像大都是在外國的。 可能外國天氣乾燥,而且比較涼快,所以水培才有它的過人之處 ...

我有上網睇佢地分享,的確在外國比較流行,水培蘭花!效果不錯的!控水部份我仍然摸索中,遇到問題都係正常,唔同地區,唔同氣候,結果唔一樣!唔試又點知唔得呢! 跌跌碰碰就會自然長大!多謝大大一直支持!不斷教導,比意見!小雷子深深體會一句話,< 鼓勵>是成功之母!
回復

小雷子 發表於 2018-4-13 00:08:24 來自手機 |顯示全部樓層
mrssiu 發表於 2018-4-12 18:19
沒有了正常生長環境,根部浸在水不能呼吸,植物從泥土要吸收的磷、砷等條件沒有了,果然是新人類的作風,希 ...

唔好意思嚇靚你!水培蘭花在外國好盛行!不妨上 YouTube睇下!或許大家一齊試驗一下,可能你會發現更多寶藏!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-13 04:03:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-12 23:35
我有上網睇佢地分享,的確在外國比較流行,水培蘭花!效果不錯的!控水部份我仍然摸索中,遇到問題都係正 ...

雖然我自己不敢嘗試這個方法,因為與故有知識背道而馳,但我也對你的試驗結果很感興趣,想看看從中可以學到什麼。

我在想, 其實種植蘭花的植料當中,大部分都不含太多營養, 例如有些前輩用純蘭石種, 蘭石本身也不含什麼樣份。 這樣的話,跟用純水種有什麼分別呢?

我想分別大概有兩個, 第一用蘭石去固定,植物會比較穩定,根也能抓住蘭石,比較接近原生還境,啲根有啲渣拿。第二,一般的種法還是會有分乾和濕的循環, 可以給根部抖抖氣。

所以,可能如果能確保接近基部的部分保持乾燥,同時加強換水, 可能隔一段時間給根部風乾一下,可能會增加成功率。 其實,平常種蘭花,蘭頭都不能藏在植料之下,應該就是要保持蘭頭乾爽。

在我們這個地區,全水培感覺比較困難,但知道使用半水耕的人還是有的, 在天氣十分乾燥的日子,如果不悶熱的話,我也會在碟底座啲水,有少少似半水耕。
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-13 04:15:29 來自手機 |顯示全部樓層
其實我覺得水培的其中一個吸引之處,就係教的人會在youtube教得很清楚, 圖文並茂而且詳細解釋。 相反傳統種法的解說就以純文字為主,有時很難掌握。 再加上不同的前輩會有不同的看法,剛剛開始學習會覺得有點混亂。 當年香港蘭花廣場的精華文章我全部都有爬文仔細閱讀, 空手道道人教換水苔是圖文並茂的,但那篇文章現在沒有了
回復

Childpark 發表於 2018-4-23 20:22:35 來自手機 |顯示全部樓層
水培很多問題,我試了1年多,生長慢,又多蚊,又要常換水,又不能受光,要找一个光適合的地方都很煩,上板就最好,根生很快,很粗,很長,放在通風地方都不怕。
回復

B17 發表於 2018-5-29 15:36:54 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-12 12:19
好提議!好吧!風乾后再睇情況!謝謝你!<span class="emoji emoji263a"></span>

一個月, 冇哂聲氣
回復

小雷子 發表於 2018-5-29 15:45:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-29 15:36
一個月, 冇哂聲氣

哈哈!等我一陣!依加好忙!轉頭update!
回復

Sumbie 發表於 2018-5-29 15:55:20 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-4-23 20:22
水培很多問題,我試了1年多,生長慢,又多蚊,又要常換水,又不能受光,要找一个光適合的地方都很煩,上板 ...

其實我都好想上板,我的石斛有一半都是上了板,非常健康。用盆對我來說是危險,因為仍然仲係手多多成日心思思想淋水!其實上板有冇乜嘢唔好的地方?
回復