劫後重生的花貓

作者: v_v217 发表于 2018-3-15 14:56:18
4065 35

去年冬天寒流襲港,唔識保護D花貓,搞到死既死,傷既傷

天氣開始回暖,之前死唔去既花貓轉左水養,估唔到都開始有花,以為死左既又有蟲蟲生出
v_v217 發表於 2018-4-2 18:32:50 來自手機 |顯示全部樓層
冬天時兩棵花貓都斬頭浸水養,而家卒之開花了,不過兩棵花既名牌冇左,只知一棵係 K. Clytie 及 另一棵係 K. An's Red Cheongsam,不過唔識分邊棵打邊棵
小雷子 發表於 2018-4-2 18:44:30 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-4-2 18:32
冬天時兩棵花貓都斬頭浸水養,而家卒之開花了,不過兩棵花既名牌冇左,只知一棵係 K. Clytie 及 另一棵係 K ...

上圖K. Clytie
下圖 K. An's Red Cheongsam
v_v217 發表於 2018-4-2 21:03:54 來自手機 |顯示全部樓層
Thanks, 即刻貼返個大名先
v_v217 發表於 2018-4-10 21:21:44 來自手機 |顯示全部樓層
我第一棵入手既花貓莫奈花園,又係冬天斬頭重種,而家都開花了
小雷子 發表於 2018-4-10 21:27:26 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-4-10 21:21
我第一棵入手既花貓莫奈花園,又係冬天斬頭重種,而家都開花了

花花顏色靚,有條粉紅邊!
遲D爆花仲靚!
v_v217 發表於 2018-4-10 21:33:33 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-10 21:27
花花顏色靚,有條粉紅邊!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
遲D爆花仲靚!

我當初就係比佢花色同粉紅圍邊吸引而買入,從此中左貓毒
小雷子 發表於 2018-4-10 21:42:14 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-4-10 21:33
我當初就係比佢花色同粉紅圍邊吸引而買入,從此中左貓毒

我第一隻種嘅係Amabilis!花期長,又易爆花,由上年12月開花……到依加,不停開!超鐘意佢!
v_v217 發表於 2018-4-10 22:13:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-10 21:42
我第一隻種嘅係Amabilis!花期長,又易爆花,由上年12月開花……到依加,不停開!超鐘意佢!<span class="emoji emoji1f604 ...

Amabilis d花點樣? 可以爆花爆足幾個月真係好,我都期待緊其他花貓爆花,不過我d貓仲好細棵,好難好似你d爆咁耐
小雷子 發表於 2018-4-10 22:35:21 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-4-10 22:13
Amabilis d花點樣? 可以爆花爆足幾個月真係好,我都期待緊其他花貓爆花,不過我d貓仲好細棵,好難好似你 ...

http://hkplants.com/forum.php?mo ... age=33&mobile=2
v_v217 發表於 2018-5-10 14:27:31 來自手機 |顯示全部樓層
又更新一下,放起公司種既兩棵莫內接住咁開,開左成個月了
v_v217 發表於 2018-5-10 14:31:28 來自手機 |顯示全部樓層
唔知點解屋企種既始終差d, 唔通風水問題,莫內同Halloween都只係開得一朶花
v_v217 發表於 2018-5-25 21:47:20 來自手機 |顯示全部樓層
棵莫奈見有蟲蟲生左出黎,請問由佢繼續長大定起盤掘蟲?但個頂仲出緊好多冧
B17 發表於 2018-5-25 22:38:02 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-5-25 21:47
棵莫奈見有蟲蟲生左出黎,請問由佢繼續長大定起盤掘蟲?但個頂仲出緊好多冧 ...

當然係畀佢繼續開花!小苗可切斷掘出來種

v_v217 發表於 2018-5-25 23:46:21 來自手機 |顯示全部樓層
明白了,多謝B大指教
v_v217 發表於 2018-5-25 23:48:17 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-5-25 22:38
當然係畀佢繼續開花!小苗可切斷掘出來種

明白了,多謝B大指教
v_v217 發表於 2018-6-1 14:04:57 來自手機 |顯示全部樓層
天氣熱到d花走晒色,一朶冇左圍邊,另一朶冇左d點點,d葉又晒到出雀斑
八王爺 發表於 2018-6-1 15:56:43 |顯示全部樓層
我第一隻是橘子貓,細細朵的。不過,種極都無乜蟲,都喺失傳咗咯!
v_v217 發表於 2018-6-1 22:37:31 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2018-6-1 15:56
我第一隻是橘子貓,細細朵的。不過,種極都無乜蟲,都喺失傳咗咯! ...

我覺得橘子貓都幾靚,可惜我棵橙貓冬天時C左~
v_v217 發表於 2018-6-14 14:15:50 來自手機 |顯示全部樓層
花貓起節位生左側芽,而且越生越粗壯,請問要剪落黎定由佢繼續長,如果剪落黎,傷口咁大對母株有冇影響,煩請各高人指點
12下一頁