突發!珊瑚蘭竟然就黎開花

作者: lblemon 发表于 2018-3-14 00:36:07
1681 6
一直以為會消苞,冇乜理佢,今晚突然發現朵花已經突左出黎!

同場加映,淘佬朱頂蘭球根今日開花,可能唔夠肥,條紋唔夠紅

suisuet 發表於 2018-3-14 10:14:53 |顯示全部樓層
期待樓主珊瑚蘭的開花照~~自從我盆蘭花死左之後,都唔敢再種了,睇大家既分享療傷~
lblemon 發表於 2018-3-14 11:08:15 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-3-14 10:14
期待樓主珊瑚蘭的開花照~~自從我盆蘭花死左之後,都唔敢再種了,睇大家既分享療傷~ ...

研究吓之前點解會失敗,然後糾正,可能下次得呢

珊瑚蘭我都失敗左至少2次
lblemon 發表於 2018-3-16 10:15:17 來自手機 |顯示全部樓層
B0B6695A-C381-4795-8F0D-FA420CB3A45A.jpeg AE5FB9E7-D482-4D86-A213-866ACB000482.jpeg
唔知其他花苞趕唔趕得切開
lblemon 發表於 2018-3-16 10:16:14 來自手機 |顯示全部樓層
朱頂盛開中
theresagood 發表於 2018-3-16 16:36:19 來自手機 |顯示全部樓層
顏色係溫度同日照影響比較大
話雖係淘返嚟 但佢都係外國進口的
lblemon 發表於 2018-3-16 19:30:21 來自手機 |顯示全部樓層
theresagood 發表於 2018-3-16 16:36
顏色係溫度同日照影響比較大
話雖係淘返嚟 但佢都係外國進口的

可能我太遲先比佢見光啦。
錯有錯着,淺色啲好似更清雅