請問點解啲葉有黃斑?

作者: ugoodar 发表于 2018-2-28 23:40:53
1485 6
係溫室入面種,無濕過水,唔知點解有黃斑
小雷子 發表於 2018-3-1 00:54:18 來自手機 |顯示全部樓層
淨係呢棵?定係全部都有呢個問題?
你放嘅位置是否太陽能直接晒到?
ugoodar 發表於 2018-3-1 07:40:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-1 00:54
淨係呢棵?定係全部都有呢個問題?
你放嘅位置是否太陽能直接晒到?

曬到少少,都係晨光,到9點左右已經曬唔到

同陽光有關?
jellyfishy 發表於 2018-3-1 09:17:22 |顯示全部樓層
似曬傷, 溫室裡的AV 葉有時因呼吸作用, 葉面會有蒸氣成水珠, 再加早上有強光的話, 就有放大效應, 曬傷左
小雷子 發表於 2018-3-1 09:29:46 來自手機 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-3-1 09:17
似曬傷, 溫室裡的AV 葉有時因呼吸作用, 葉面會有蒸氣成水珠, 再加早上有強光的話, 就有放大效應, 曬傷左 ...

太好啦!水母大師出山啦!我又可以學下嘢!

哎呀~ 我不是大師, 只是路人甲, hahaaaa  發表於 2018-3-1 09:52
ugoodar 發表於 2018-3-1 11:12:26 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2018-3-1 09:17
似曬傷, 溫室裡的AV 葉有時因呼吸作用, 葉面會有蒸氣成水珠, 再加早上有強光的話, 就有放大效應, 曬傷左 ...

多謝大師指點!咁係咪應該搬去另一個位??
jellyfishy 發表於 2018-3-5 08:59:13 |顯示全部樓層
ugoodar 發表於 2018-3-1 11:12
多謝大師指點!咁係咪應該搬去另一個位??

溫箱不用蓋的太緊, 若室內相對濕度OVER 70, 都不用入溫箱了.

多謝大師指點!  發表於 2018-3-5 11:12