返回列表 發新帖

學種迷岩

作者: Lavendercandy 发表于 2018-3-1 12:09:36
3946 37
Lavendercandy 發表於 2018-7-1 16:15:10 |顯示全部樓層
高大壯健的 Stone’s Yulia 終於有花苞

Pirate’s engaging ring 也有好消息

Scar大大送贈的套筒 Party dress 生長正常

Mark Twain 種子苗仍然生長緩慢,好在都有漸漸長高

其他迷岩就是一堆葉不拍照了。
想說的是這個 Cherry berry, 生長成這樣怪怪

alexkai 發表於 2018-7-1 17:06:16 來自手機 |顯示全部樓層
我也有tindayun828 大大分享的Sinn. Mark Twain 種子,種下一個月還沒半點動靜,請問大大你要多久發芽呢?
B17 發表於 2018-7-1 18:41:43 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-7-1 16:15
高大壯健的 Stone’s Yulia 終於有花苞

呢個情況難搞,試下剪掉弱芽,只留兩芽,讓其集中養份於兩芽,或有改善
Lavendercandy 發表於 2018-7-1 19:21:42 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-7-1 17:06
我也有tindayun828 大大分享的Sinn. Mark Twain 種子,種下一個月還沒半點動靜,請問大大你要多久發芽呢? ...

我的20日左右發芽,當時是冬天。可能現在天氣太熱有影響發芽的時間。

好,謝謝,要耐心等侯:)  發表於 2018-7-1 19:40
Lavendercandy 發表於 2018-7-1 19:26:40 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-1 18:41
呢個情況難搞,試下剪掉弱芽,只留兩芽,讓其集中養份於兩芽,或有改善 ...

好,等我剪走細細的,谷返肥佢!
Lavendercandy 發表於 2018-7-30 11:40:40 |顯示全部樓層
Sinn. JKL's Starry Night
有少少k型左~

Lavendercandy 發表於 2018-7-30 11:41:50 |顯示全部樓層
Sinn. Pirate's Engaging Ring
美美的條紋~

Lavendercandy 發表於 2018-7-30 11:44:10 |顯示全部樓層

Sinn. Liu's Powder Makeup
粉粉色, 美嗎 ?

嘩~ 謝謝B17大大賞分!
(大大如有興趣這款可以pm我留側芽給你^^)

B17
美!  發表於 2018-7-30 12:26

評分

查看全部評分

Lavendercandy 發表於 2018-7-30 11:46:21 |顯示全部樓層
Sinn. Stone's Yulia
高個子! 如果小巧一些比較可愛~

小雷子 發表於 2018-7-30 12:05:31 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-7-30 11:46

各款迷岩都種得好靚!
Yulia爆花好強勁!佢真係好高大,我棵高到冇朋友,真係唔可以叫迷岩,應該叫樹先啱!
Lavendercandy 發表於 2018-7-30 12:25:26 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-30 12:05
各款迷岩都種得好靚!
Yulia爆花好強勁!佢真係好高大,我棵高 ...

多謝雷大大賞花 ~
哈哈~ 叫 Yulia小樹好貼切! 好在佢努力開花, 否則咁大棵我會有少少嫌棄佢~ 不過開花後都要學你將佢cut cut cut ...
alexkai 發表於 2018-7-30 18:34:33 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-7-30 11:46

你的Yulia好茂盛啊,真的像棵小樹,數了數有9朵花花嗎?花花又大又美
Lavendercandy 發表於 2018-7-30 23:16:40 來自手機 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-7-30 18:34
你的Yulia好茂盛啊,真的像棵小樹,數了數有9朵花花嗎?花花又大又美 ...

謝謝alex大大賞花,回家數數有12朵花開了^^
Lavendercandy 發表於 2018-9-30 20:57:56 |顯示全部樓層
Sinn. JKL’s starry night

Sinn. Pirate’s engaging ring

Sinn. Thumper

Sinn. Liu's Powder Makeup

Sinn. Party dress

落花~
小雷子 發表於 2018-9-30 21:09:44 來自手機 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2018-9-30 20:57
Sinn. JKL’s starry night

種得唔錯!全部花花都靚靚呢
小雷子喜歡落花那張相!
淒美中尋找……自得其樂!
Lavendercandy 發表於 2018-9-30 22:51:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-30 21:09
種得唔錯!全部花花都靚靚呢<span class="emoji emoji1f60d"></span>!
小雷子喜歡落花那張相!<span class="emoji emoji1f605"></span>
淒美中 ...

落花並非殘花,不捨得,唯有替他們留倩影  
ssyiyiss 發表於 2018-10-4 14:20:50 |顯示全部樓層
嘩! 好靚呀你種得~~ 我鐘意Sinn. Liu's Powder Makeup 白裡透紅
我係新手想請教下. 第一次開完花, 仲有好多花LUM仔, 但我轉左環境. 佢D花LUM就謝哂.
依家佢又開始新花LUM出, 但舊果D 又仲係到, 啡啡地咁但又唔掉落. 我係咪要剪左佢呀?
Lavendercandy 發表於 2018-10-5 13:11:33 |顯示全部樓層
ssyiyiss 發表於 2018-10-4 14:20
嘩! 好靚呀你種得~~ 我鐘意Sinn. Liu's Powder Makeup 白裡透紅
我係新手想請教下. 第一次開完花, 仲有好 ...

ssyiyiss大大客氣啦~ 我種迷岩一年左右, 都仲係學習階段, 大家交流下~
Liu's Powder Makeup 都係我喜愛之一, 好好種又容易開花~
開唔到既小花苞如果確定啡黃左唔會長大啦, 就可以剪走, 留返營養比新出既花苞~
如果唔剪呢, 佢條花莖可能幾個月之後先自動掉落~
亦有人話植物自然會有回收營養機制, 不再供應養份給枯枝, 只係外觀唔好睇咁解~