日本玫瑰——真宙

作者: Ada- 发表于 2018-2-17 11:45:32
1925 12

種咗一年嘅真宙,花量不多,不過真係好香,特別喜歡
小雷子 發表於 2018-2-17 14:49:01 來自手機 |顯示全部樓層
新年快樂!花香滿屋!
Ada- 發表於 2018-2-17 16:12:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-2-17 14:49
新年快樂!花香滿屋!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

新年快樂!
Martina 發表於 2018-2-17 22:03:04 |顯示全部樓層
好靚呀!而且香嘅花特別受歡迎!超羨慕!
Ada- 發表於 2018-2-17 23:29:18 來自手機 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2018-2-17 22:03
好靚呀!而且香嘅花特別受歡迎!超羨慕!

係呀!我對有香味嘅玫瑰毫無抵抗力
Irish 發表於 2018-2-28 10:00:45 |顯示全部樓層
呢個唔知點樣做到唔垂頭呢? 同埋你地點樣滅紅蜘蛛呢?
Ada- 發表於 2018-3-2 22:30:15 來自手機 |顯示全部樓層
Irish 發表於 2018-2-28 10:00
呢個唔知點樣做到唔垂頭呢? 同埋你地點樣滅紅蜘蛛呢?

垂頭是這個品種的特性,除非用園藝鐵枝做支撐,沒有別的辦法不讓它垂頭。紅蜘蛛只能噴藥或者顆粒藥埋入泥,以防植物產生耐藥性,我是以上兩種藥交替使用。
Irish 發表於 2018-3-6 07:05:59 來自手機 |顯示全部樓層
請問你用咩藥?
Ada- 發表於 2018-3-6 22:18:51 來自手機 |顯示全部樓層
Irish 發表於 2018-3-6 07:05
請問你用咩藥?

網購的“阿維菌素”“愛卡螨”,也在繽紛買過一隻藥都幾見效,藥名“螨毒”
Irish 發表於 2018-4-3 12:02:57 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2018-3-6 22:18
網購的“阿維菌素”“愛卡螨”,也在繽紛買過一隻藥都幾見效,藥名“螨毒” ...

愛卡螨已經用過 但系點樣都系有 而且打完葉子會脆脆地之後凋曬
Ada- 發表於 2018-4-8 08:28:46 來自手機 |顯示全部樓層
Irish 發表於 2018-4-3 12:02
愛卡螨已經用過 但系點樣都系有 而且打完葉子會脆脆地之後凋曬

是否有每隔三日打一次,連續打三次?十天內打完三次,打完葉子會脆之後凋曬很有可能是藥的濃度太高產生了藥害
Irish 發表於 2018-4-17 10:29:02 |顯示全部樓層
Ada- 發表於 2018-4-8 08:28
是否有每隔三日打一次,連續打三次?十天內打完三次,打完葉子會脆之後凋曬很有可能是藥的濃度太高產生了 ...

好難控制濃度,因為一包包咁?你點用呢?
Ada- 發表於 2018-4-17 22:54:00 來自手機 |顯示全部樓層
Irish 發表於 2018-4-17 10:29
好難控制濃度,因為一包包咁?你點用呢?

一包藥兌幾多水要睇嗰包藥嘅有效成分含量係幾多,我係花墟買嘅“螨毒”1g兌1L水