有冇人種過發財樹

作者: gogogoho 发表于 2018-2-8 00:00:03
3245 17
發財樹係辦公室環境種,大約1.5米高,唔知幾成乾/幾耐先淋水,每次淋幾多
請教大家指導下
gogogoho 發表於 2018-2-8 00:04:21 來自手機 |顯示全部樓層
補相,同埋唔知駛唔駛間中噴下葉面呢
gogogoho 發表於 2018-2-8 19:50:25 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-2-8 09:59
給您參考~

https://kknews.cc/zh-mo/agriculture/pxkmj.html

Thanks,我都有上網睇過, 有時又寧濕勿乾,有時又話干透再澆,有時係見乾見濕,所以好混亂。想問下有冇人有實戰經驗
Aking 發表於 2018-2-8 20:44:21 |顯示全部樓層
gogogoho 發表於 2018-2-8 19:50
Thanks,我都有上網睇過, 有時又寧濕勿乾,有時又話干透再澆,有時係見乾見濕,所以好混亂。想問下有冇人 ...

我這棵是小型的,所以我可以拿上手感覺ㄧ下,
如果很輕才去浸盆。

gogogoho 發表於 2018-2-9 19:27:47 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-2-8 20:44
我這棵是小型的,所以我可以拿上手感覺ㄧ下,
如果很輕才去浸盆。

你嗰棵細細棵都好靚,有落肥嗎
Aking 發表於 2018-2-9 20:27:07 |顯示全部樓層
gogogoho 發表於 2018-2-9 19:27
你嗰棵細細棵都好靚,有落肥嗎

謝謝!
換盆的時候有落基肥(堆肥),隔次澆水施薄
葉液肥,追肥時落薄磷鉀肥
gogogoho 發表於 2018-2-13 07:58:50 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-2-9 20:27
謝謝!
換盆的時候有落基肥(堆肥),隔次澆水施薄
葉液肥,追肥時落薄磷鉀肥  ...

咩係"追肥"?薄磷鉀肥係日本城有冇得買架?
Aking 發表於 2018-2-13 10:26:28 |顯示全部樓層
gogogoho 發表於 2018-2-13 07:58
咩係"追肥"?薄磷鉀肥係日本城有冇得買架?

追肥是在植物生長過程中施的肥料,主要是提供植物
在某個時期對某種養分的需要,或可以補充基肥的不足。
我用的磷鉀肥是上次漁農嘉年華買的,日本城應該冇,
可能菜種舖有賣,如果找不到可以用其他代替的,看着
包裝上的氮-磷-鉀比例來買,也可以DIY的~

https://kknews.cc/zh-hk/agriculture/vmlrp6l.html

如果怕麻煩,好像在Bunbun見過有針對發財樹的肥料,
行開那邊找找看
nightscrawler 發表於 2018-2-13 11:28:17 |顯示全部樓層
我都有盆種了大概十年了, 放在露台很容易打理, 乾啲又得, 濕啲又得, 算係好好種的一個品種
yunge0 發表於 2018-2-13 18:23:00 來自手機 |顯示全部樓層
我家的發財樹放在露台,平時無施肥,隔天澆水。它年年都會整棵落葉,去換新葉。似人類年年大掃除一樣。
gogogoho 發表於 2018-2-14 19:04:44 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-2-13 18:23
我家的發財樹放在露台,平時無施肥,隔天澆水。它年年都會整棵落葉,去換新葉。似人類年年大掃除一樣。 ...

通常咩季節會"整棵落葉"架
gogogoho 發表於 2018-2-14 19:06:43 來自手機 |顯示全部樓層
Aking 發表於 2018-2-13 10:26
追肥是在植物生長過程中施的肥料,主要是提供植物
在某個時期對某種養分的需要,或可以補充基肥的不足。
...

好詳細好pro啊!等我得閒去望下先
yunge0 發表於 2018-2-14 19:28:24 來自手機 |顯示全部樓層
gogogoho 發表於 2018-2-14 19:04
通常咩季節會"整棵落葉"架

我沒有刻意記低何時整棵換葉,只記得最近一次是聖誕前。第一年初種都誤以為死,但等一排又好快長新葉,新葉跟舊葉大小一樣,大家都習以為常。即使露台外面得幾度都無異樣,好好種。
gogogoho 發表於 2018-2-18 21:14:21 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-2-14 19:28
我沒有刻意記低何時整棵換葉,只記得最近一次是聖誕前。第一年初種都誤以為死,但等一排又好快長新葉,新 ...

請問你種既係大型定係細棵既發財樹
yunge0 發表於 2018-2-23 18:55:55 來自手機 |顯示全部樓層
gogogoho 發表於 2018-2-18 21:14
請問你種既係大型定係細棵既發財樹

大型的,高過成人,葉子有十多厘米長。
yunge0 發表於 2018-3-16 12:33:49 來自手機 |顯示全部樓層

今早被我頭不小心碰斷了一新葉,心痛!
yunge0 發表於 2018-3-16 12:37:54 來自手機 |顯示全部樓層

新葉只有尾指咁長,半透明,充滿光澤,十足塑膠製造。