出售金線蓮植株 Anoectochilus roxburghii

作者: ChanKwingYin 發表于 2018-2-1 18:10:16
5389 40
出售金線蓮Anoectochilus roxburghii植株。 $28株
三年生實生瓶苗

可以在 砲台山地鐵站交收 或者郵寄付費可支付寶, 現金 或者入數

新年優惠: 買四株或以上郵寄可包郵,交收的話可以多送一株, 新年假前只限在星期六日交收,新年假期間可以平日交收。
可用於 藥用,食用和觀賞
有興趣者請在下方留言我會來私信你
happychan 發表於 2018-2-1 21:00:53 |顯示全部樓層
一瓶還是一株,國內都是十幾元人仔一瓶
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-2-2 23:25:42 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2018-2-1 21:00
一瓶還是一株,國內都是十幾元人仔一瓶

大大隻字寫住一株, 你都話國內啦,呢度香港呀。
回復

happychan 發表於 2018-2-3 16:05:18 來自手機 |顯示全部樓層
一瓶大约平均有二十多株,原來香港可賣多二十倍價錢,真是生財有道。之前入了二瓶,種了幾棵,再送些给朋友,還有三十多棵用來煲湯,味道不錯。
回復

ChanKwingYin 發表於 2018-2-3 18:41:08 來自手機 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2018-2-3 16:05
一瓶大约平均有二十多株,原來香港可賣多二十倍價錢,真是生財有道。之前入了二瓶,種了幾棵,再送些给朋友 ...

聽講由內地運植物到香港而沒有申請是違法的, 不過你有冇咁樣做我就唔夠膽講啦, 我聽過你之前好似周圍同人講買咗下山蘭, 唔知有冇依回事呢?

仲有內地大量大規模生產,價錢當然可以便宜, 但係香港並不是, 閣下看事是否太過表面呢? 況且又冇迫你買, 唔鍾意咪唔好買囉。
回復

happychan 發表於 2018-2-4 08:06:29 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2018-2-3 18:41
聽講由內地運植物到香港而沒有申請是違法的, 不過你有冇咁樣做我就唔夠膽講啦, 我聽過你之前好似周圍同 ...

一時手,多寫多了,使你不快sorry,至於下山蘭所種不多,我也不會違法運入,只從蘭花販子購入,是否犯法是他的事,只有種毒品植物才犯法,現還没有管制種植野生蘭,所以我種可没問題,如受管制我也不會種的,多謝你的提醒。本人見識少,只知大陸及台灣大蘭場才有實力大量用瓶苗種植,大大能在香港做到真是高手。
回復

happychan 發表於 2018-2-4 08:17:00 來自手機 |顯示全部樓層
带植物過境是違法是没錯的,但執法是令一會時,在羅湖過關前有人在關前買了些植物帶過境海關也没理會,新年前也見多人带年花過境也没問題,大大不必太過過敏,法是死,人是生。

香港進口大陸產嘅植物同泥土唔使申請㗎(只要唔係瀕危植物如蘭花,仙人掌,食蟲植物等)  發表於 2018-2-5 16:42
回復

happychan 發表於 2018-2-4 08:22:12 來自手機 |顯示全部樓層
寫錯字,是一會(事)不是(時)
回復

happychan 發表於 2018-2-4 08:26:33 來自手機 |顯示全部樓層
正確是(另一回事),年老常寫錯字
回復

powergun 發表於 2018-2-4 10:09:48 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2018-2-3 16:05
一瓶大约平均有二十多株,原來香港可賣多二十倍價錢,真是生財有道。之前入了二瓶,種了幾棵,再送些给朋友 ...

大大下次唔好咁浪費啦,20倍利錢比朋友煲湯,拎黎呢度賣重好,有無人買係其次
回復

powergun 發表於 2018-2-4 10:12:05 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2018-2-4 08:06
一時手,多寫多了,使你不快sorry,至於下山蘭所種不多,我也不會違法運入,只從蘭花販子購入,是否犯法 ...

如果種得到的話,不論野生或人工種植都係好事來的
回復

happychan 發表於 2018-2-4 11:07:55 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-2-4 10:09
大大下次唔好咁浪費啦,20倍利錢比朋友煲湯,拎黎呢度賣重好,有無人買係其次 ...

冇浪費,金錢蓮有保健作用,其實大陸及台灣都大量生產以保健產品出售,科技進步,以前難種稀少才賣得貴,現在已很平了,我不是生意人,有些花種多了都送給朋友玩,出售面交不方便。
回復

powergun 發表於 2018-2-4 11:11:43 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2018-2-4 11:07
冇浪費,金錢蓮有保健作用,其實大陸及台灣都大量生產以保健產品出售,科技進步,以前難種稀少才賣得貴, ...

係呀,依家我地花友都可種到好靚的金線蓮,所以應賣唔得貴啦
回復

happychan 發表於 2018-2-4 11:17:22 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-2-4 10:12
如果種得到的話,不論野生或人工種植都係好事來的

其實金綫蓮野生或人工種植都很難在家種得好,要求很高,很易生病腐死,但又要高濕,唔係貴買來玩玩挑戰自己的功力。
回復

happychan 發表於 2018-2-4 11:21:29 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-2-4 11:11
係呀,依家我地花友都可種到好靚的金線蓮,所以應賣唔得貴啦

是否真是金线蓮,如果是石蠶就很易種。
回復

powergun 發表於 2018-2-4 11:25:42 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2018-2-4 11:21
是否真是金线蓮,如果是石蠶就很易種。

點分?我連石蠶都種唔到
回復

powergun 發表於 2018-2-4 11:27:10 |顯示全部樓層
happychan 發表於 2018-2-4 11:17
其實金綫蓮野生或人工種植都很難在家種得好,要求很高,很易生病腐死,但又要高濕,唔係貴買來玩玩挑戰自 ...

如果野生都種不好就要認命,話唔定會有絕種危機了
回復

B17 發表於 2018-2-4 11:47:20 |顯示全部樓層
蘭花出瓶死亡高嗎?一次種五六棵係咪比較穩陣呢?
回復

powergun 發表於 2018-2-4 12:10:10 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-2-4 11:47
蘭花出瓶死亡高嗎?一次種五六棵係咪比較穩陣呢?

我諗唔出瓶的死亡率更高的
回復

B17 發表於 2018-2-4 12:21:12 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-2-4 12:10
我諗唔出瓶的死亡率更高的

第二個問題先係重點,關乎成本
回復

123下一頁