17大的風雨蘭 (2018)

作者: B17 發表于 2018-1-25 16:51:21
16883 214
erikkwong 發表於 2018-9-3 16:36:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-3 16:19
記錄俾過兩次種子你,呢批係咪17年11月,係就10個月成長開花

係, 之前地方太大風, 生長很慢. 最近2,3 個月先至加速生長. 另外嗰啲種子浸緊, 有5粒落左盆.
回復

B17 發表於 2018-9-3 16:42:08 |顯示全部樓層
erikkwong 發表於 2018-9-3 16:36
係, 之前地方太大風, 生長很慢. 最近2,3 個月先至加速生長. 另外嗰啲種子浸緊, 有5粒落左盆. ...

咁又奇怪,8月中送出,兩星期,只得幾粒?
回復

erikkwong 發表於 2018-9-3 16:49:47 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-3 16:42
咁又奇怪,8月中送出,兩星期,只得幾粒?

因為唔係即刻浸, 同埋只係浸左10粒先睇睇生長情況再決定係唔係浸晒, 又有3粒出芽但未落盆.
回復

erikkwong 發表於 2018-9-3 16:51:57 |顯示全部樓層
依家浸緊嘅係 Jacala Red.
回復

B17 發表於 2018-9-3 17:00:45 |顯示全部樓層
erikkwong 發表於 2018-9-3 16:49
因為唔係即刻浸, 同埋只係浸左10粒先睇睇生長情況再決定係唔係浸晒, 又有3粒出芽但未落盆. ...

sunset strain發芽率高,唔使試,浸晒佢,種唔晒送俾人
jacala red篩選過,發芽率都高,用6寸盆種十幾棵,唔算擠迫
回復

erikkwong 發表於 2018-9-3 17:21:39 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-3 17:00
sunset strain發芽率高,唔使試,浸晒佢,種唔晒送俾人
jacala red篩選過,發芽率都高,用6寸盆種十幾棵 ...

收到, 明白.
回復

B17 發表於 2018-9-5 16:02:56 |顯示全部樓層
淡橘色 & Jacala Red

Zephyranthes katherinae 'Jacala Red'-2018-014.jpg
回復

B17 發表於 2018-9-6 11:39:22 |顯示全部樓層
好開得的sunset strain
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B017.jpg

吸睛的citrina
Zephyranthes Citrina-2018-016.jpg

花唔多的El Cielo
Zephyranthes 'El Cielo'-2018-010.jpg
回復

ET0404 發表於 2018-9-6 12:37:56 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-6 11:39
好開得的sunset strain

Citrina 有冇香味?我有隻黃色 Dick 分享嘅,聞到有香味
回復

B17 發表於 2018-9-6 13:30:57 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-9-6 12:37
Citrina 有冇香味?我有隻黃色 Dick 分享嘅,聞到有香味

冇架
隻cooperia traubii究話有香,開咗幾次都聞唔到
Dick嗰隻點樣架?有冇相睇下?
回復

ET0404 發表於 2018-9-6 13:59:47 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-6 13:30
冇架
隻cooperia traubii究話有香,開咗幾次都聞唔到
Dick嗰隻點樣架?有冇相睇下? ...

咁樣

回復

B17 發表於 2018-9-6 14:30:56 來自手機 |顯示全部樓層
ET0404 發表於 2018-9-6 13:59
咁樣

同我隻一模一樣,等我再聞下先
回復

hiatus 發表於 2018-9-6 15:48:16 |顯示全部樓層
依位係? 我種亂咗,已分唔到。
2018-08-25 15.00.23.jpg
回復

B17 發表於 2018-9-6 16:08:12 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-9-6 15:48
依位係? 我種亂咗,已分唔到。

係Java
金魚大大好利害,唔使兩年就開花

睇真d又似係paul niemi係的話大大就唔係太利害啦
回復

hiatus 發表於 2018-9-6 17:05:38 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-6 16:08
係Java
金魚大大好利害,唔使兩年就開花

我也怕係paul niemi。

等我得闲仔细睇下个位置先。。。
回復

B17 發表於 2018-9-6 18:41:48 來自手機 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2018-9-6 17:05
我也怕係paul niemi。

等我得闲仔细睇下个位置先。。。

Java影相會出現偏橙,實物花瓣有黃色線條,並非純橙色
回復

B17 發表於 2018-9-14 16:16:11 |顯示全部樓層
ajax風來前開幾朵,未開的,恐怕冇機會
Zephyranthes 'Ajax'-2018-010.jpg
回復

B17 發表於 2018-9-15 23:13:42 |顯示全部樓層
candida一半趕及風來前開放,剩下的要與風搏鬥
Zephyranthes Candida-2018-013.jpg
回復

小雷子 發表於 2018-9-15 23:24:50 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-9-15 23:13
candida一半趕及風來前開放,剩下的要與風搏鬥

唔好啦!搬入屋啦!
回復

雙魚座 發表於 2018-9-16 06:48:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-9-15 23:24
唔好啦!搬入屋啦!<span class="emoji emoji1f631"></span>

搬入屋邊有咁易。分分鐘連蟲蟻也搬入屋。昆蟲知道有颱風來,會找地方避。這幾天,見好蟲蟻由門邊,窗邊入屋。花盆都見很多不知名蟲。花花頂二日,好過過後滅蟲功夫。只要盆花未吹走,好快又開花的。
回復