到淡橘色啦

另外有sunset strain同citrina
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B015.jpg
Zephyranthes Citrina-2018-011.jpg
Zephyranthes Citrina-2018-012.jpg
合照,左至右:Ajax,淡橘色,citrina,Java,sunset strain
B17 發表於 2018-8-9 22:02
合照,左至右:Ajax,淡橘色,citrina,Java,sunset strain

羨慕咁多隻色一齊開 再密啲多啲仲靚
發表於 5 天前 | 顯示全部樓層
學習了,謝謝各位大大!原來風雨蘭品種也很多。
 樓主| 發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
打過風,花花都醒神左

Ajax唔再一朵一朵開
Zephyranthes 'Ajax'-2018-008.jpg
Zephyranthes 'Ajax'-2018-007.jpg

Java真的爆了
Zephyranthes Java-2018-017.jpg

淡橘色都唔差

Sunset Strain呢個數量,勉強收貨
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B016.jpg

citrina總是不集中發放
Zephyranthes Citrina-2018-013.jpg

太闊啦,要斜影
發表於 4 天前 | 顯示全部樓層
嘩!陣容鼏盛!
發表於 3 天前 來自手機 | 顯示全部樓層
在路邊花槽遇到一片小花海,請問大大這是風雨蘭嗎?還沒看過風雨蘭實物,不確定呢。
 樓主| 發表於 3 天前 | 顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-8-16 18:53
在路邊花槽遇到一片小花海,請問大大這是風雨蘭嗎?還沒看過風雨蘭實物,不確定呢。 ...

係風雨蘭,我都想造一片花海,可惜搵唔到合適地點

我家附近路邊花槽有白花風雨蘭,估計是街坊播種的。開花一天內就消失了,只餘一堆草,採花人太猖狂了。  發表於 3 天前
 樓主| 發表於 前天 15:48 | 顯示全部樓層
candida,合照時得兩朵,現在才多開幾朵,遲了!
Zephyranthes Candida-2018-011.jpg
 樓主| 發表於 昨天 11:36 | 顯示全部樓層
citrina開花比較分散,最多一次只是4朵,點先可以令佢爆發呢?
Zephyranthes Citrina-2018-014.jpg