17大的風雨蘭 (2018)

作者: B17 發表于 2018-1-25 16:51:21
16854 214
B17 發表於 2018-7-18 12:06:31 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-7-15 16:36

感謝B大把珍貴的Java 種子分享給我們啦 ...

Java種子質素低,多發兩粒,已經是成功

Hehe~我會日日去偷睇下有無新的芽仔從種子裡爆出來~一有好消息就跑來匯報~Hahaha  發表於 2018-7-18 17:35
回復

B17 發表於 2018-7-18 12:11:48 |顯示全部樓層
颶風過後,當然是風雨蘭開花時

Java
Zephyranthes Java-2018-015.jpg

citrina
Zephyranthes Citrina-2018-009.jpg

sunset strain
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B013.jpg

El Cielo
Zephyranthes 'El Cielo'-2018-009.jpg

lily pies風未到已開,現在是殘花了
Zephyranthes sp. Labuffarosa 'Lily Pies'-2018-010.jpg

看來想獨自尊貴的Cooperia traubii
Zephyranthes Cooperia traubii-2018-005.jpg

評分

查看全部評分

回復

erikkwong 發表於 2018-7-18 15:54:27 |顯示全部樓層
17大, 非常之靚的風雨蘭. 你給我的種子種了差不多一年, 都係得幾條幼草擺擺, 唔知幾時先至見到花開.
回復

rumer 發表於 2018-7-18 17:37:34 來自手機 |顯示全部樓層
erikkwong 發表於 2018-7-18 15:54
17大, 非常之靚的風雨蘭. 你給我的種子種了差不多一年, 都係得幾條幼草擺擺, 唔知幾時先至見到花開.
...

B大的花園真的相當吸引~夏有風雨蘭~秋冬有酢酢~全都色彩繽紛很有精神的樣子~住你附近的鄰居就有眼福了~咩季節都有花賞~
回復

B17 發表於 2018-7-18 18:25:54 |顯示全部樓層
erikkwong 發表於 2018-7-18 15:54
...

citrina,sunset strain,我露台都要種兩年先開花
花仙子rumer sunset strain一年唔使就開花,分別在於一開始就用大盆種植
我用4/5寸盆種30粒,10個月先轉盆,並送出部份
似乎盆細限制生長速度,浪費前段光陰
回復

yunge0 發表於 2018-7-18 21:37:29 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-18 18:25
citrina,sunset strain,我露台都要種兩年先開花
花仙子rumer sunset strain一年唔使就開花,分別在於一 ...

我都覺得一開始用大盤種, 佢地會大得快和粗壯些。可惜上年從你分享得來的種子, 因為我貪方便用杯種, 大半年的生長速度都是相差無幾, 現時種球們只有尾指甲咁大, 葉短又幼細。
回復

erikkwong 發表於 2018-7-18 23:17:54 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-18 18:25
花仙子rumer sunset strain一年唔使就開花,分別在於一 ...

多謝提醒, 即轉大盆.
回復

B17 發表於 2018-7-19 12:12:34 |顯示全部樓層
再兩朵Java,舊花明顯淡色了
Zephyranthes Java-2018-016.jpg

雪一樣白的candida,送走了一大堆,有點疏落
Zephyranthes Candida-2018-010.jpg
回復

yunge0 發表於 2018-7-19 14:04:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-19 12:12
再兩朵Java,舊花明顯淡色了

Java新舊花顏色真係相差好遠。花朵本身的顏色好深﹖
人老白髪,花謝褪色。時間過得很快。
回復

B17 發表於 2018-7-19 14:28:04 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2018-7-19 14:04
Java新舊花顏色真係相差好遠。花朵本身的顏色好深﹖
人老白髪,花謝褪色。時間過得很快。 ...

深的,不過相片會騙人,實物冇咁鮮豔
回復

B17 發表於 2018-7-19 17:42:54 |顯示全部樓層
sunset strain帶菌母株,夏天花期過後即銷毀
Zephyranthes Sunset Strain-2018-003.jpg
回復

B17 發表於 2018-7-20 14:49:06 |顯示全部樓層
早影比夜影靚得多多
Zephyranthes Sunset Strain-2018-003.jpg

種子那盆,一朵沒跟大隊,獨自去偷歡
Zephyranthes Sunset Strain-2018-B014.jpg
回復

bettyfly 發表於 2018-7-20 20:48:32 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-7-19 17:42
sunset strain帶菌母株,夏天花期過後即銷毀

睇起黎同正常的沒有甚分別呀,帶菌有咩影響的?
回復

B17 發表於 2018-7-20 21:39:26 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2018-7-20 20:48
睇起黎同正常的沒有甚分別呀,帶菌有咩影響的?

葉片有班,會傳染,死唔去的
既然種子不傳染,就用種子種一盆,掉左原本嗰盆
回復

B17 發表於 2018-7-21 18:49:13 |顯示全部樓層
晚上開的Zephyranthes Cooperia traubii,還好第二天繼續開放,否則相都影不到
Zephyranthes Cooperia traubii-2018-006.jpg

好似話有香味,點解聞唔到

回復

B17 發表於 2018-8-3 11:43:18 |顯示全部樓層
pride of singapore葉多左,唔知今年開唔開到花
Zephyranthes  Pride of Singapore-2018-004.jpg
回復

B17 發表於 2018-8-6 20:26:19 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-7-15 16:36
<span class="emoji emoji1f64a"></span><span class="emoji emoji1f64a"></span><span class="emoji emoji1f64a"></span>
感謝B大把珍貴的Java 種子分享給我們啦 ...

回花仙子話,幾隻Java果,一粒種子都收唔到
回復

rumer 發表於 2018-8-7 10:05:44 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-6 20:26
回花仙子話,幾隻Java果,一粒種子都收唔到

B大不要難過啦~
Java 應該真的難結出有肉又能繁殖到的種子啊~
你上次分享的能發到1粒可能已經等於中了六合彩大奬了~
haha~所以不要傷心啊~
我會好好照顧那一棵的啦~
不過也好奇~~
這隻這麼難結籽~人們都是怎樣繁殖的呢~
莫非靠大球生小球這樣的~~
回復

B17 發表於 2018-8-7 11:31:41 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2018-8-7 10:05
B大不要難過啦~
Java 應該真的難結出有肉又能繁殖到的種子啊~
你上次分享的能發到1粒可能已經等於中了六 ...

冇種子就只可以靠子球繁殖,慢好多的,由一球開始,種左4年半,只係得7球左右
舊年比較好,有3/4粒種子,好似俾左金魚大大,不過佢個花槽咁大,應該搵唔番
回復

rumer 發表於 2018-8-7 14:43:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-8-7 11:31
冇種子就只可以靠子球繁殖,慢好多的,由一球開始,種左4年半,只係得7球左右
舊年比較好,有3/4粒種子, ...

原來要這麼久的~~@@
不過現在有一棵都開心了~
嘿嘿~種植的事就不急~
能把這棵慢慢養到開花就開心了~
就不管是兩年三年四年就慢慢種啦~
總有日能幫她開枝散葉兒孫滿堂~ HAHA
回復